Now Reading
Exprima-ti furia… fara violenta!

Exprima-ti furia… fara violenta!

Revista Psychologies

Calmeaza-ti emotia

Sub impulsul furiei poti deveni nedrept, capa­bil sa lansezi injurii grele sau chiar sa lovesti pe cineva, comporta­ment care nu face decat sa in­ra­u­ta­teasca situatia. Pentru ca ne­mul­tu­mirea ta sa fie luata in con­­­­­­­­­­siderare de interlocutor, e mai bine sa o exprimi cu calm.

Clarifica-ti ideile

Ce ti-a declansat furia? Interlocutorul tau ti-a facut rau intentionat sau din gre­sea­la? Nu te-ai inselat in ceea ce priveste intentiile lui? Merita oare situatia o reactie i­me­diata din partea ta? Ai luat in calcul si alte variante, cum ar fi sa glu­mesti sau sa nu acorzi prea multa importanta incidentului?

Umorul are intotdeauna functia de detensionare a unui conflict. La ce te astepti exprimandu-ti furia? Interlocutorul trebuie sa-si schim­­­­­­­­be comportamentul sau e nevo­ie oare ca tu sa te exprimi mai bine? Reflecteaza mai intai la aceste intrebari.

Exprima-te!

Imediat ce te simti in stare sa iti sta­panesti emotiile, exprima ceea ce gan­desti si pune limite. Fa asta fara exagerari – injurii sau acuzatii –, dar nici prea umil. Un mijloc bun este sa vorbesti despre tine si nu in locul celuilalt. Explica prin exemple con­cre­te comportamentul care nu ti-a placut („cand tu…“), exprima-ti e­mo­­tiile („eu ma simt…“) si as­tep­ta­ri­le („as vrea sa…“), expri­­­­­­­­­­­­­­­ma-ti nevoia pre­zenta si ceea ce o mo­­­­­­­­tiveaza („si iti cer asta pentru ca“…).

Nu uita ca scopul tau este sa re­sta­­­bilesti un e­chi­­libru. Nu-ti do­resti nici sa iti ig­nori interlocutorul, negandu-i propriile nevoi, dar trebuie sa ai curajul sa ti le exprimi pe ale tale. Descopera mijloacele prin care iti poti im­bu­na­ta­ti relatiile astfel incat confortul psihic al fiecaruia sa fie respectat.

„Furia este un simptom“, spune Alfred Dumitrescu, „un semnal al u­nei disfunctii in re­latia dintre individ si mediu sau dintre diferitele trairi ale unui individ; evacuarea in cantitati moderate poa­te preveni o «explozie», de­vastatoare, dar pe termen lung ea nu ne face nici mai sa­natosi si nici mai apreciati de ceilalti. Asadar, este intotdeauna de dorit sa incercam sa identificam si sa tratam cauzele si nu doar sa respectam sim­ptomul“. Iata cum, pentru a-ti regasi armonia interioara si interumana, ajunge u­ne­ori sa iti exprimi sentimentele de fu­rie. Este foarte important insa in fi­nal cum o faci.

„Imi era intotdeauna teama ca nu sunt ascultat“
Bogdan, 34 de ani


„Acum cativa ani, era de ajuns ca o masina sa ma depaseasca in trafic, cineva sa se uite urat la mine sau sa se amane o intalnire pentru a ma umple de furie. Toate acestea erau foarte obositoare si nu eram deloc fericit.

Intr-o zi, am intalnit-o pe Maria. Ea nu mi-a acceptat accesele de furie. Nu putea trai cu mine asa. De frica sa nu o pierd, am consultat un psiholog.

«Ma infurii prea des pentru ca sunt foarte emotiv.» Mi-a raspuns ca explicatia mea nu este cauza problemei. Era acelasi lucru cu a spune: «Ma infurii pentru ca sunt coleric.»

Am analizat motivele care imi declansau aceste reactii. Am descoperit ca imi era frica intotdeauna ca nu sunt ascultat si ca toata lumea incearca sa profite de mine. Am renuntat la furie invatand sa am incredere in mine si in ceilalti, abandonand convingerea ca acestia au intentii rele in ceea ce ma priveste.“

Adaptare: Cristina Rusiecki
Foto: GULIVER / getty images.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top