Now Reading
Jocul pe mobil e foarte util

Jocul pe mobil e foarte util

Revista Psychologies

Simplitate

Cu ochii fixati pe ecrane, absorbiti de jocuri, oare suntem pe punctul de a ne desocializa? Poate avem de ce ne teme in fata invaziei tehnologice, insa nu am asteptat aparitia jocurilor pe mobil pentru a nu ne vorbi la metrou!

Fiecare in spatiul sau, dar toti impreuna… Asa ca, in loc sa ne enervam pe cel de pe scaunul alaturat, ne concentram asupra mobilului personal, integrandu-ne agresivitatea.

Totusi, jocul pe mobil nu va inlocui niciodata o activitate de schimb. La noi rummy, canasta, bridge, whist, rent, etc. au inca mare trecere, indiferent de categoria de varsta.

Caci jocul pe telefonul mobil nu este ludic in sine, este mai putin festiv decat jocurile de societate si nu are aceeasi functie.

Dar avantajul principal al acestui tip de joc este ca poate fi oprit si reluat oricand. „Ma plang mereu de sotul meu ca joaca fotbal pe telefon desi suntem impreuna in fata televizorului“, marturiseste Nora, 32 de ani.

„Iar el imi raspunde ca daca sta acolo, este pentru a fi alaturi de mine.“ Fara a fi nevoie de complicate instructiuni de folosire, a intra in joc nu necesita niciun efort. Nici a iesi din el.

lte efecte neasteptate

Cele care implica actiuni repetitive stimuleaza in acest fel sinapsele legate de memorie (intaresc conexiunile sinaptice); jocurile in timp real activeaza cortexul premotor si parietal, marind astfel capacitatea noastra de miscare (ne stimuleaza sa ne miscam, fie si involuntar).

Si mai sunt si altele! Gandirea logica beneficiaza si ea de imbunatatiri. Viteza de decizie de asemenea. Sa nu mai vorbim de fluxul de dopamina (neurotransmitator, hormon al recompensei si starii de bine, al „victoriei“) care ne curge prin sange atunci cand repurtam o victorie virtuala.

Cu discernamant

Daca jocurile implica folosirea de arme, se stimuleaza o parte a creierului numita cortex anterior cingulat. Acesta controleaza cognitia si planificarea actiunilor, chiar si pe termen lung. Nu e de neglijat nici efectul de descarcare emotionala.

Sa ne gandim de cate ori suntem nervosi si ne razbunam intr-un joc agresiv care ne rezolva emotional pentru o vreme. Tot e mai bine decat sa lovim cu pumnul in masa ori in perete…

Cortexul cingulat si amigdala, implicate masiv atunci cand omoram monstruleti pe mobil, sunt arii cerebrale folosite la rezolvarea conflictului emotional si la controlul acestuia.

Sigur, toate acestea pot avea si o parte potential periculoasa: la copii, care sunt de obicei mai vulnerabili, jocurile violente cresc „toanele“, anxietatea si agresivitatea.

Chiar si incetarea jocului poate avea aceste efecte. Insa, folosite cu discernamant, ele par sa aiba mai multe efecte pozitive decat negative. Si, mai ales, de catre persoane cu varsta si capacitatea de control necesara. Aviz parintilor care isi uita copiii la calculator sau pe… mobil.

De Catalina Cristescu

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top