Now Reading
Putem deveni optimisti

Putem deveni optimisti

Revista Psychologies

Gandirea pozitiva se invata

Seligman este convins ca, dupa cum propune cunoasterea cognitiva, optimismul se poate invata adoptand noi modalitati de rationament. Conform acestei abordari, „nu lucrurile tulbura oamenii, ci parerile pe care si le fac despre ele“.

Albert Ellis, unul dintre fondatorii acestei terapii, ne sfatuieste: „Nu cauta sa te simti in mod regulat iubit sau acceptat de catre anturajul tau. Fa din aprobarea celorlalti un obiectiv dorit, dar nu indispensabil.“ In plus, „inceteaza sa mai crezi ca trebuie sa actionezi mereu intr-un mod foarte competent. Accepta esecurile tinand cont de faptul ca nu iti pun sub semnul intrebarii valoarea“.

Obiectivul? Sa devii constient de gandurile automat negative pentru a dezvolta interpretari mai realiste ale existentei. Asa cum a facut secretara de 36 de ani, dupa recenta despartire de partenerul ei. „Cu fiecare experienta amicala sau amoroasa, suntem meniti sa traim momente minunate, dar uneori si suferinte. Este adevarat ca inca mai am sentimente fata de fostul meu iubit si ca aceasta despartire a fost foarte dureroasa, insa n-as fi putut fi niciodata eu insami alaturi de el. In cele din urma, m-am simtit mai putin singura decat in alte perioade din viata mea. Relatiile cu baiatul meu si prietenii s-au consolidat. Asta, fara indoiala, pentru ca eu insami am devenit mai puternica. Mie imi revine acum sarcina de a intalni alte persoane pozitive.“

Pentru ea, aceasta incercare a fost ca o saritura de pe trambulina. „Azi, am mult mai multa incredere in mine insami. Dovada: imi voi prezenta candidatura la postul de presedinte al asociatiei de parinti ai elevilor de la scoala copilului meu. Inainte, n-as fi indraznit niciodata sa fac acest lucru.“

Fericirea, ca insotitor

Iata inca un caz unde se regaseste capacitatea revenirii dupa fiecare dificultate intalnita: „In viata exista intotdeauna minusuri si plusuri. Eu am avut tendinta de a ma concentra mai degraba pe plusuri, decat pe ceea ce-mi lipsea. Insa daca am ajuns sa fiu astfel, este mai ales datorita faptului ca am intalnit oameni care m-au ajutat sa am incredere in mine“.

Ceea ce pentru unii n-a fost mereu asa: ,,Aveam probleme la scoala. Daca mama ma sustinea, tatal meu imi afisa carnetul scolar pe un perete pentru a ma face de rusine. Foarte repede, am renuntat la scoala pentru a lucra in croitorie. Si mi-am dat seama ca ma descurcam destul de bine, pana la punctul in care o creatoare de moda mi-a propus sa lucrez cu ea. Apoi l-am intalnit pe actualul meu sot. El m-a
incurajat cel mai mult. Atunci cand simtim incredere si iubire in jurul nostru, suntem capabili de orice. Victoria este in avans!“
In concluzie, cu ceva eforturi, insistenta si o doza de iubire, optimismul poate deveni lucrul cel mai usor de atins si de impartasit din lume.

Zambeste vietii, e mai bine pentru sanatatea ta

Mai multe studii afirma ca optimistii au o sanatate mai buna. Intr-unul dintre acestea, studentii sunt chestionati in decursul ultimelor saptamani din anul universitar, o perioada de examene deosebit de stresanta. Optimistii au o sanatate mult mai buna decat ceilalti. Este o realitate sau o apreciere subiectiva?
Alte cercetari demonstreaza ca optimismul are adevarate efecte fiziologice.

La universitatile din Helsinki si Pittsburgh s-a ajuns la concluzia ca optimistii au o presiune sangvina mai scazuta decat pesimistii. In rarele ocazii in care cei dintai aveau o atitudine mai negativa, le crestea presiunea sangvina, ajungand la nivelul celor din urma.

Alta constatare: pacientii optimisti se recupereaza mai rapid in urma unei operatii. Dupa o operatie la inima, spre exemplu, ei produc mai putine unde electrice Q (semn al unui posibil infarct) decat pesimistii. Pe de alta parte, se recupereaza mai bine si isi reiau mai devreme activitatea profesionala.

Editare de Catalina Cristescu

Credit foto: Shutterstock.com
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top