Now Reading
Top 5 mecanisme de aparare emotionala

Top 5 mecanisme de aparare emotionala

Nu constientizam mereu procesele psihice care ne ghideaza din umbra. Ele exista insa sunt forma unor mecanisme de aparare emotionala. Iata cum functioneaza cateva dintre ele.

 

Apararea psihica este un termen utilizat pentru prima oara de Freud. Mecanismele de aparare sunt strategii psihologice prin care evitam sa devenim constienti de anumite idei sau situatii pentru care nu suntem pregatiti. Acestea se manifesta subtil, la nivel subconstient, si distorsioneaza realitatea, ceea ce ne determina sa reactionam nepotrivit la anumiti stimulii exteriori.

Iata cateva dintre aceste mecanisme de aparare emotionala.

 

Negarea

Atunci cand realitatea este una dureroasa, refuzam sa o acceptam si negam ceea ce se intampla cu noi sau ceea ce gandim. Acest sistem defensiv care ne protejeaza de durere si care ne mentine sanatatea mentala se activeaza atunci cand trecem printr-o trauma sau percepem o amenintare.

La fel se intampla si in cazul conflictelor emotionale sau al anxietatii. Uneori, o scurta perioada de negare poate fi un mecanism sanatos care ne lasa timp sa ne acomodam cu situatia noua.

Proiectia

Este un mecanism strans legat de negare. Cand nu suntem dispusi sa recunoastem si sa ne acceptam anumite trasaturi de caracter, intentii sau dorinte, le punem pe seama altora. In felul acesta devenim foarte critici cu oamenii din jurul nostru, atribuindu-le inconstient propriile noastre defecte.

Deplasarea

Un semn distinctiv al acestui sistem de functionare este transferarea sentimentelor inacceptabile catre o persoana apropiata. Mai exact, atunci cand consideram ca seful ne-a invinuit pe nedrept de o situatie creata la serviciu, venim acasa stresati si ne descarcam nervii pe un membru al familiei.

Rationalizarea

Este un mod prin care ne justificam o experienta ce are efecte negative asupra noastra. Chiar daca esuam in ceva, trebuie sa acceptam ca este normal sa nu reusim intotdeauna sa facem lucrurile perfect, fara sa inventam scuze sau sa gasim alti vinovati.

Regresia

Conform teoriei freudiene, unul dintre mecanismele de aparare emotionala ne determina sa revenim la perioada copilariei, in care eram fericiti si in siguranta. Pentru ca nu ne acceptam frustrarile si nu ne dam voie sa le simtim, ne comportam ca niste copii.

Alte mecanisme de aparare emotionala

Pe langa aceste strategii psihologice, mai exista si alte mecanisme de aparare emotionala descoperite si formulate de Freud, cum ar fi umorul, evitarea, altruismul, compensarea.

 

 

Citeste si:

Cum ne putem ajuta singuri sa depasim o trauma?

Sfaturi pentru a-ti controla anxietatea

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top