Now Reading
Cu ce ne ajuta inteligenta emotionala

Cu ce ne ajuta inteligenta emotionala

Revista Psychologies

Inteligenta emotionala (EQ) te ajuta sa ai mai mult succes la job decat celebrul coeficient de inteligenta IQ, sa ai relatii mai bune cu cei din jur si sa fii mai fericita. Iata cum sa-ti dezvolti aceasta capacitate.

 

 

 

Inteligenta emotionala nativa sau educata

Inteligenta emotionala este capacitatea prin care ne putem identifica, intelege si gestiona emotiile. Dezvoltarea inteligentei emotionale ne ajuta la o mai buna cunoastere a propriilor noastre abilitati si potentialitati, la eficientizarea comunicarii si relationarii, la cresterea gradului de adaptare, a confortului si a calitatii vietii.

Daca ne dezvoltam intr-un mediu in care sunt induse modele comportamentale si de gandire eficiente, ale caror obiective sunt constientizarea si exprimarea inteligenta a emotiilor, empatia si abilitatea de a le gestiona, cu siguranta evoluam din aceasta perspectiva si avem sansa sa devenim persoane inalt functionale din punct de vedere emotional.

 

Inteligenta emotionala te poate ajuta sa iti schimbi viata

Schimbarea fiecaruia dintre noi presupune, inainte de toate, determinare si motivatie.

Ce poate fi mai important decat starea noastra de bine emotional, relatiile autentice cu cei din jur, eficienta si functionalitatea in ceea ce priveste demersurile adaptative? Toate acestea sunt consecintele unor capacitati emotionale bine dezvoltate.

 

Lipsa inteligentei emotionale

Albert Ellis spunea ca fiinta umana este nascuta cu tendinte constructive si creatoare. In fiecare dintre noi rezida capacitati de dezvoltare, astfel incat si tipologia „opacului emotional” beneficiaza de prezumtia de evolutie, atata timp cat constientizam importanta acestei evolutii si beneficiam de un mediu favorabil.

 

Inteligenta emotionala scazuta

Atunci cand suntem incapabili sa ne controlam impulsurile, cand ne este greu sa facem fata frustrarilor, cand suntem agresivi, detasati emotional, neimplicati, inhibati, hipercritici, inexpresivi, cand avem o viata relationala dizarmonica, suntem aroganti, plini de dispret si snobism, lipsiti de compasiune, nonempatici, insensibili la nevoile celor din jur, dam dovada de inteligenta emotionala scazuta.

Din aceeasi categorie fac parte comportamentele patologice specifice tulburarilor de personalitate antisociala, borderline, histrionica sau narcisica.

 

Legatura dintre inteligenta emotionala si IQ

Toate elementele, fenomenele si procesele sistemului psihic uman sunt interdependente, intercorelate. Relatia intre IQ si IE nu trebuie perceputa ca aceea dintre doua capacitati care se exclud reciproc si nu trebuie sa absolutizam rolul niciuneia dintre ele.

In realitate nu regasim extreme in care, atunci cand suntem exclusiv functionali din perspectiva emotionala, suntem total disfunctionali din punct de vedere al capacitatilor cognitive, si nici invers. Cele doua capacitati sunt specific umane, fac parte din realitatea noastra psihica, intre ele existand corelatii la anumite nivele.

 

 

De Monica Nicolae, psiholog si lector Fundatia Calea Victoriei.

 

 

Citeste si:

Cum sa fii matur emotional

Ce rol joaca inteligenta emotionala in cuplu

 

 

Foto: 123rf.com

 

 

 

 

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top