Now Reading
Planificarea schimbarii in cariera

Planificarea schimbarii in cariera

Revista Psychologies

Articol oferit de catre echipa HART Human Resource Consulting

www.hart.ro

Poate ca pur si simplu incepeti sa va pierdeti interesul. Poate ca va atrage o alta activitate. Poate ca in organizatia dvs. se fac restructurari. Poate a venit momentul sa lucrati pentru dvs. Acestea sunt numai cateva motive care ii determina pe oameni sa se gandeasca la schimbari.

Daca sunteti pusi intr-o asemenea situatie ganditi bine circumstantele si realizati care sunt dorintele si nevoile dvs. Schimbarea este catalizatorul evolutiei si dezvoltarii proprii. Majoritatea studiilor arata ca in medie, fiecare om schimba in decursul vietii cateva job-uri sau uneori chiar cateva domenii de activitate.

Ce sa faceti?

1. Evaluare si motivatie. Majoritatea oamenilor isi schimba cariera pentru ca nu le mai place munca pe care o desfasoara, seful sau compania in care lucreaza. Este util sa se identifice factorii care provoaca discomfortul cel mai mare. Mai dificil este sa descoperiti ceea ce va aduce satisfactii, ce va place sa faceti cu adevarat cand sunteti la serviciu sau in timpul liber.

Pentru a descoperi ce va inspira si va motiveaza, este nevoie sa acordati suficient timp analizei activitatilor pe care le faceti cu placere sau nu. Indreptati-va atentia catre domeniile profesionale legate de aceste activitati. Folositi instrumentul de evaluare a motivatiilor si intereselor dvs. pentru a va redescoperi obiectivele ce va pot aduce satisfactie si pentru a alege un traseu profesional potrivit.

2. Examinarea potentialelor domenii profesionale. Dupa ce ati descoperit sau redescoperit dorintele dvs., analizati domeniile profesionale in care va puteti dezvolta. Nu va temeti de nesiguranta pe care o simtiti- aceasta este o parte naturala a procesului schimbarii. Profunzimea analizei depinde de schimbarea pe care doriti sa o faceti.

3. Studii si Calificare. Poate sa fie nevoie sa va dezvoltati abilitatile practice si sa va largiti cunostintele. Examinati posibilitatile de formari si traininguri si in ce masura angajatorul va propune aceste lucruri. Daca v-ati decis sa obtineti un nivel mai inalt al studiilor dvs., asigurati-va care ar fi posibilitatile ulterioare de evolutie in cariera, be baza acestor noi certificari.

4. Reteaua proprie de contacte. Prin reteaua de contacte puteti fi directionati, sfatuiti. Vi se pot oferi informatii concrete privind o companie sau domeniu profesional de care sunteti interesat sau puteti fi prezentat unor persoane care lucreaza deja in respectivul domeniu.

5. Experienta. Daca va implicati intr-o profesie noua, fiti pregatiti sa incepeti de la zero. Daca incepeti sa lucrati part time sau chiar sa faceti munca voluntara in sfera noii profesii, nu numai ca va veti putea confirma hotararea luata, dar va va asigura si experienta profesionala in noul domeniu.

6. Incercati diverse posibilitati in cadrul organizatiei in care lucrati in prezent. Unii oameni isi schimba jobul sau departamentul in care lucreaza, insa nu isi schimba angajatorul. O persoana poate fi mai productiva si motivata lucrand intr-o o alta functie, intr-un alt departament. Cand doriti sa faceti o schimbare in cariera trebuie sa fiti sigur ca aveti pregatirea si cunostintele potrivite pentru a face fata noilor provocari.

7. Fiti flexibil. Urmariti-va obiectivele cu perseverenta, insa asteptati-va si la ostacole. Nu permiteti ca acestea sa va descurajeze. Analizati posibilele decizii. Reorientati-va spre activitati si responsabilitati care pot duce progresiv catre o alta cariera.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top