Now Reading
Managementul stresului

Managementul stresului

Revista Psychologies

cariera, stres, job

Articol oferit de catre echipa HART Human Resource Consulting
www.hart.ro, www.consiliereincariera.ro

Conform datelor unei agentii europene pentru studiul sigurantei si calitatii conditiilor de munca, fiecare al treilea om care lucreaza este afectat de stres, indiferent de domeniul profesional, natura muncii sau nivelul ierarhic.

Stresul datorat muncii este a doua cauza a problemelor de sanatate in Europa. De aceasta cauza sunt legate 50% din absentele de la locul de munca, iar pierderile companiilor se ridica la peste 20 miliarde de euro anual.

Conform cercetarilor americane, 40% din populatia lucratoare a SUA apreciaza munca drept „foarte sau extraordinar de stresanta” , iar 25% din ei o considera factorul cel mai stresant al vietii.

Cauza cea mai frecventa care favorizeaza stresul de la locul de munca este incarcarea excesiva, lipsa de control asupra situatiei si lipsa de siguranta. Stresul datorat muncii poate avea drept consecinte: depresii, neliniste, nervozitate, oboseala, boli cardiace si in ultima instanta duce la o stare critica sub aspect profesional si personal.

Starile psihice precum: apatie, negativism, stanjeneala, plictiseala, insatisfactie, oboseala, instrainare, furie sau iritabilitate ca de altfel si problemele fiziologice precum durerile de cap si stomac, sunt cele mai frecvente simptome ale stresului.

Cu toate ca prevenirea stresului trebuie sa se realizeze la nivel de organizatie, este important ca fiecare om sa invete sa gestioneze stresul, pentru a-si asigura succesul preofesional pe termen lung si pentru a-si mentine sanatatea fizica si psihica.

1. Schimbati perspectiva. Daca angajatorul cere prea mult de la dvs., incercati sa intelegeti unde este problema: in modul in care dvs. va organizati, sau in modul in care departamentul respectiv activeaza. Un consilier in cariera va poate ajuta sa priviti situatia actuala din alta perspectiva si sa realizati un plan de actiune.

2. Invatati sa puneti punct situatiei. Daca simtiti ca incordarea sau stresul cresc, faceti o pauza. Cinci minute in afara spatiului in care lucrati, departe de rutina muncii desfasurate, contribuie la scaderea semnificativa a stresului.

3. Apreciati viata dvs. personala. Datorita telefoanelor mobile si internetului suntem disponibili pentru toti si toate in orice moment. Nu permiteti sa dispara granitele intre timpul de munca si timpul personal. Respectati timpul pe care ati stabilit sa il dedicati familiei sau chiar dvs. Este important sa lasati munca la birou, chiar si atunci cind biroul dvs. este o camera in propria casa.

4. Luptati cu haosul. Gasiti timp sa va organizati locul in care lucrati, faceti ordine in sarcini, faceti o lista si bifati ceea ce ati rezovat. Sentimentul ca aveti de rezolvat prea multe lucruri si ca pierdeti controlul asupra situatiei provoaca stres.

5. Impartasiti si altora. Cel mai la indemana instrument de reducere a stresului este de a impartasi sentimentele dvs. unei persoane apropiate. Existenta unui sprijin, a unei persoane care sa va asculte, ajuta la relaxare si la reducerea stresului.

6. Asigurati-va ca aveti un ajutor. Numai gandul ca exista un coleg care sa va ajute in situatii de supra-aglomerare va micsora incordarea. Nu uitati ca si dvs. sa fiti la dispozitia persoanei respective intr-o situatie similara.

7. Priviti situatia cu umor. Atunci cand dvs. sau oamenii din jurul dvs. incep sa ia lucrurile prea in serios, gasiti o modalitate de a reduce incordarea prin ras. Impartasiti celorlalti o gluma sau spuneti un banc. Rasul este o excelenta terapie impotriva stresului ocupational.

8. Fiti realist in asteptarile dvs.
Asteptarile mult prea inalte si nerealiste fata de ceea ce ati putea realiza intr-o zi , saptamana sau luna va vor cauza sentimente negative. Nivelul ridicat de stres afecteaza motivatia si influenteaza negativ rezultatele profesionale.

9. Nimeni nu e perfect. Daca sunteti genul de persoana preocupata de ideea de a controla permanent orice detaliu, desi totul este „asa cum trebuie”, renuntati la acest comportament daunator. Incercati sa va faceti munca cat mai bine cu putinta, insa renuntati la ideea de perfectiune. Nimeni nu e omnipotent. Nu va traiti esecurile in mod dramatic, priviti pozitiv si invatati din greseli.

10. Mentineti un spirit pozitiv, evitati oamenii cu un spirit negativ pentru ca va pot „contamina” cu starile lor. Negativismul distruge energia si motivatia, deci evitati aceasta atitudine pe cat posibil. Creati o atmosfera pozitiva in jurul oamenilor cu care interactionati si in mediul in care lucrati. Invatati sa va bucurati pentru realizarile Dvs. chiar si atunci cand nimeni nu o face.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top