Now Reading
Expoziția Tinere Talente la TNB, perspective noi ale artei contemporane

Expoziția Tinere Talente la TNB, perspective noi ale artei contemporane

Revista Psychologies
Expoziția Tinere Talente la TNB, perspective noi ale artei contemporane

Anul acesta, 30 de tineri talentați, 15 muzicieni și 15 artiști vizuali, aflați la început de drum, au fost susținuți să se dezvolte prin programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, prin bursă în valoare de 2.000 euro, sesiuni de mentorat și stagii de masterclass intergeneraționale, precum și oportunități de promovare a talentului lor artistic în cadrul evenimentelor organizate de Fundație și parteneri ai proiectului.

Deschisă publicului începând cu 18 noiembrie, expoziția de arte vizuale organizată la Teatrul Național București aduce în prim-plan creațiile remarcabile ale artiștilor vizuali din acest an. Acest eveniment deosebit este susținut de Teatrul Național București, partener dedicat al inițiativei.Expoziția Tinere Talente la TNB, perspective noi ale artei contemporane

Expoziția prezintă opere semnificative din proiectele individuale ale beneficiarilor programului Tinere Talente, realizate în 2023 cu materialele achiziționate prin intermediul bursei. De asemenea, sunt incluse selecții de lucrări din proiecte comune, precum expozițiile Jurnal de Viață, Pasiunile și preocupările membrilor Familiei Regale de-a lungul timpului și Exerciții de istorie la Balcic.

Lucrările expuse au fost ghidate și supervizate de mentori de prestigiu în domeniu, respectiv conf. univ. dr. Carmen Apetrei și conf. univ. dr. Ion Anghel. În decursul anului 2023, aceste expoziții au fost găzduite în spații inedite, precum Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu, în aer liber, pe o porțiune de 35 de metri de trotuar sau în rotonda Ateneului Român.

La finalul anului de bursă Tinere Talente, Fundația Regală organizează Gala Tinere Talente – un eveniment dedicat bursierilor, care vin în fața publicului pentru a expune creațiile, proiectele lor artistice individuale și comune, progresele pe care le-au făcut prin participarea la programul Fundației.

Concertul susținut de bursierii muzicieni va avea loc luni, 20 noiembrie 2023, la Teatrul Național București, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia și va prezenta melodii din filme celebre, reinterpretate în stil clasic, cu un program muzical pregătit sub îndrumarea mentorului programului, prof. univ. dr. Verona Maier, pianist, Prorector al Universității Naționale de Muzică București.

Recunoscut de patru ori ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, la Gala Societății Civile, programul național Tinere Talente creează oportunități egale pentru artiștii în devenire, oferindu-le șansa de a-și dezvolta potențialul, de a-și exprima talentul și de a-și îndeplini visul, indiferent de contextul lor social. 

  • Programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul
  • pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică
  • 410 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică
  • au fost organizate 128 recitaluri și concerte, 82 de expoziții, 126 sesiuni de mentorat sau masterclass.
  • de-a lungul timpului, 1.900.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României

Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate prin SMS la 8864 cu textul ARTĂ, prin care publicul poate dona 4 Euro lunar, susținând, astfel, bursele pentru tinerii talentați ai României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top