Now Reading
Frumoasa poveste a solidarității de zi cu zi

Frumoasa poveste a solidarității de zi cu zi

Am privilegiul de a lucra într-o organizație care sprijină copiii și tinerii vulnerabili, iar parte din jobul meu este tocmai să caut poveștile fericite care rezultă din acest sprijin. Și, desigur, nu e ușor, deoarece colegii mei lucrează cu copii care au fie dificultăți materiale sau de învățare, fie traume (depășite sau nu) și istorii familiale dificile.

Însă am facut recent un mic bilanț și, dacă privești din unghiul potrivit, ca într-o eclipsă, poți vedea clar partea însorită. Și chiar e recomandat să faci asta, pentru a putea merge înainte și a oferi un ajutor eficient, cel puțin așa îmi spun și colegii mei de la Fundația Terre des hommes.

Așa că am ales să pun în lumină solidaritatea: dintre tineri, indiferent de naționalitate sau de nivel material, dar și solidaritatea din echipă. Ce conexiune este mai frumoasă decât aceasta?

Prima secvență pe care vi-o arăt ne demonstrează cum copiii sunt mai degrabă solidari, fiindcă au „în mod natural o gândire atotcuprinzătoare și tolerantă”, confirmă colega mea psihopedagog. Vedem asta zilnic în spațiul senin și sigur creat de noi într-un apartament din București, unde adolescenții din categorii vulnerabile au ocazia să-și folosească talentul și să se dezvolte împreună: să transforme fricile în cărți ilustrate, tristețea în animație și speranța în obiecte 3D, precum mărțișoarele.

Tinerii au mare nevoie să se exprime, la fel cum au nevoie de apă, dar noi le oferim și cursuri de dezvoltare personală și, mai ales, cursuri de abilități digitale (3D) și exersează pe echipamente reale, lucru foarte greu accesibil în alt context. O anticameră a viitorului lor, unde se conectează unii cu alții și exersează empatia, printre altele. Yevghenia (15 ani) a descris cel mai frumos experiența ei: „Cel mai emoționant a fost atunci când am scris dorințe și gânduri despre fiecare. Au fost cele mai frumoase cuvinte pe care prietenii mei mi le-au spus vreodată. Când mă uit la această bucată de hârtie, înțeleg că mi-am găsit o familie și îmi pare foarte rău că am plecat deja în orașe și țări diferite”.

A doua poveste pornește, în schimb, de la violența dintre și asupra copiilor, pe care o cunoaștem prea bine. Dar noi am văzut și reversul în ultimii doi ani: am văzut cum zeci de adolescenți din patru țări europene s-au reunit voluntar, cu regularitate, pentru că au vrut să înțeleagă cu adevărat și apoi să vorbească despre propriile experiente cu violența în școli. Au descoperit că fenomenul nu este izolat de granițe sau posibilități materiale, dar solidaritatea e universală și, pas cu pas, le schimbă viața lor și celor din jur. Tineri care devin mai încrezători tocmai pentru că participă la un astfel de exercițiu și descoperă puterea grupului, tineri care au satisfacția de a contribui cu idei și soluții originale la o problemă așa de răspândită, tineri care pot merge acasă și spune fratelui/surorii că au făcut ceva pentru ei. Și ce bine ar fi ca fiecare copil să aibă la îndemână o „trusă de prim ajutor sufletesc”, așa cum au creat pentru colegii lor elevii de la Școala Ferdinand I (București).

Sute de profesori și elevi din opt scoli din România au înțeles în ultimii doi ani mecanismele psihologice și prejudecățile din care se nasc agresiuni de multe tipuri (mituri precum ”băieții sunt puternici”, ”fetele sunt sensibile”, ”băieții sunt buni la meserii tehnice, fetele în artă” etc). Cel mai important este că au participat activ la conștientizarea fenomenului în societate și au gândit și creat mini-campanii proprii ce au cuprins desene, video, soluții inedite și „activări” originale în școli și comunități. În acest moment elevii militează împreună cu noi pentru introducerea subiectului în curriculum. Puteți urmări pe canalul de Youtube Terre des hommes România o serie de video prin care adulții învață să prevină eficient violența între copii.

O organizație nu poate înlocui sprijinul unei familii, al profesorilor sau al prietenilor. Însă poate completa ajutorul acestora, în așa fel încât copiii șă-și completeze nevoia de siguranță, de repere, de educație. Nu întâmplător, cuvântul solidaritate îl cuprinde pe „solid”, fiindcă poate schimba societatea: grija față de celălalt este un pas mic pentru fiecare, dar unul imens pentru noi toți.

Dacă doriți să contribuiți activ la misiunea noastră, vom aprecia orice donație personală sau sponsorizare din partea companiilor și vă vom răsplăti cu mai multe povești frumoase. Detalii pe site-ul tdh.ro, rubrica Ajută-ne

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top