Now Reading
Lorena Felder: Montessori se distinge prin respectul pentru unicitatea şi valoarea oricărui copil, pentru mediu şi pentru comunitate

Lorena Felder: Montessori se distinge prin respectul pentru unicitatea şi valoarea oricărui copil, pentru mediu şi pentru comunitate

Revista Psychologies
lorena-felder-montessori-se-distinge-prin-respectul-pentru-unicitatea-şi-valoarea-oricărui-copil-pentru-mediu-şi-pentru-comunitate

Omul care a transpus povestea frumoasă a unui concept într-o realitate palpabilă, cu mulţi adepţi în centrul ţării, este Lorena Felder. Şcoala Montessori Braşov se identifică din 2018 cu aceasta.

„Întrucât Montessori este o metodă de educație care se bazează pe activitatea independentă a copilului, am fost conştienţi – încă de la începuturile implementării la Braşov a conceptului – că avem o mare responsabilitate pe umeri. Sădim seminţele independenţei, ale echilibrului şi ale integrării pentru viitorii adulţi, însă nu e de ajuns doar să le plantăm, ci trebuie să le şi ingrijim, până când acestea devin cu adevărat autonome. De aceea am dezvoltat un program amplu în cadrul Şcolii, cu o acoperire mai largă a plajelor de vârstă a copiilor integraţi în acest sistem”, susţine Lorena Felder, fondatoare a Şcolii Montessori Brașov.

O instituţie de învăţământ care respectă adevăratele principii Montessori se adaptează fără încetare vremurilor, fără a face rabat de la principiile dezvoltării armonioase a structurii fiinţei, axată pe încrederea în propriile capacităţi şi atuuri. Şcoala din Braşov aplică o dezvoltare intelectuală, morală și emoțională pentru a pregăti adolescenții pentru viața de adult.

„Deja sunt mai mulţi ani în care am observat pe viu cum abordarea Montessori în educație inspiră copiii pe toată durata vieții, urmărind traiectoria lor naturală de dezvoltare, pe un fundament solid, cu rădăcini bine înfipte în cunoaşterea sinelui. Cei mici devin elevi încrezători în abilitățile lor, responsabili, independenți. Integrarea și dezvoltarea socială se face într-o manieră pozitivă, axată pe învățare și cunoaștere. Suntem aici pentru a demonstra că cei mai adaptabili, fericiţi şi funcţionali adulţi au un punct de plecare comun: cel al conştiinţei de sine, corect fundamentat încă de la vârste fragede într-o formă de autodisciplină şi autonomie, bazată pe respectul diversităţii şi al individualităţii”, mai adaugă fondatoarea Şcolii Montessori Brașov, Lorena Felder.

Acest sistem de educaţie este axat structural pe nevoile copiilor din fiecare etapă de vârstă, astfel sălile de clasă dispun de materiale special adaptate dezvoltării senzoriale, cognitive şi emoţionale. Personalul Şcolii este atent instruit pentru a avea controlul şi perspectiva generală asupra întregului colectiv, fără a interacţiona coercitiv, inutil sau pe bază de recompense. Adulţii sunt îndrumători, ghizi, stâlpii de echilibru ai stării generale de armonie.

Sistemul Montessori încurajează bucuria de a învăța, gândirea critică și compasiunea, independența și spiritul de comunitate, capacitatea de leadership și lucrul în echipă, autodisciplina și echilibrul interior, printr-un proces de învățare superior, nu doar prin acumulare de cunoștinte. Un mediu autentic Montessori se distinge prin respectul pentru unicitatea şi valoarea oricărui copil, respectul pentru ceilalţi, pentru mediu şi pentru comunitate, prin libertatea celui mic de a lucra în ritm propriu, fără întrerupere, într-o activitate aleasă dintr-o gamă largă de sarcini provocatoare, potrivite nivelului lui de dezvoltare, unde explorarea este încurajată, în așa fel încât copiii să descopere singuri, să aibă voie să greșească și să se corecteze, după cum spunea chiar fondatoarea sistemului folosit acum în toată lumea, Maria Montessori,„trebuie să ajutăm copilul să acționeze de unul singur, să manifeste propria voință și să gândească pentru sine”.

Află mai multe despre lumea, comunitatea şi familia Montessori! Ne găseşti în Braşov, pe Calea Feldioarei 27A, pe site, sau pe www.scoalamontessoribrasov.ro, cum îţi este mai bine, pentru că la Şcoala Montessori Braşov chiar îţi oferim îndrumare şi variante, dar alegerea – îţi aparţine, indiferent de vârstă.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top