Now Reading
6 hobby-uri relaxante pentru orice vârstă

6 hobby-uri relaxante pentru orice vârstă

Revista Psychologies
6-hobby-uri-relaxante-pentru-orice-vârstă

Ritmul în care ne trăim viețile este deseori contrar nevoilor corpului și minții. Responsabilitățile numeroase, joburile solicitante, imprevizibilitatea economiei și evenimentele nefericite își pun amprenta asupra stării psihice. De aceea, este esențial să găsim modalități prin care să eliberăm tensiunea și să ne refacem energia. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să practicăm un hobby. Totuși, nu toate activitățile de timp liber au același potențial de relaxare. Privitul la televizor, de exemplu, aduce puține beneficii psihicului. În schimb, alte hobby-uri care presupun îndemânare, decizii rapide, gândire și alte abilități sunt eficiente. Află din rândurile care urmează care sunt cele 6 hobby-uri potrivite pentru orice vârstă, care te ajută să scapi de stres.

1. Gamingul

Chiar dacă asociem jocurile pe computer cu sedentarismul și inactivitatea mentală, adevărul este că gamingul poate stimula creierul și readuce energia nervoasă la normal. Pentru a te relaxa jucând titlurile preferate, ai nevoie de un sistem de joc și accesorii bune. Desktopurile Alienware sunt special concepute pentru gaming, de aceea sunt recomandate indiferent de genul de jocuri preferat. Dacă vrei să pătrunzi total în lumea din joc, merită să îți cumperi un sistem VR. Pentru activitate fizică, consolele care se controleaza prin mișcare sunt ideale. 

2. Grădinăritul

Grădinăritul este activitatea perfectă pentru relaxarea în aer liber. Gesturile atente și repetitive te ajută să te deconectezi, verdele plantelor te relaxează, iar soarele îți îmbunătățește dispoziția și îți oferă vitamina D. Bineînțeles, grădinăritul este eficient și pentru arderea caloriilor și tonifierea musculaturii. Este satisfăcător să vezi cum semințele pe care le-ai plantat germinează, înfloresc și fac rod. În plus, dacă plantezi legume, te poți bucura de alimente obținute direct cu mâna ta, în afara lanțului comercial care transformă mâncarea în ceva impersonal.

3. Croșetatul

În unele țări, ca Islanda, croșetatul se predă la școală, atât fetelor, cât și băieților. Psihologii și pedagogii au observat de mult că această îndeletnicire tradițională are efect relaxant asupra creierului. Chiar dacă pare ușor, croșetatul presupune atenție, îndemânare și viziune în spațiu. Nu este niciodată prea târziu să înveți acest meșteșug. Satisfacția lucrului în sine este suplimentată de plăcerea de a purta un obiect vestimentar realizat cu propriile mâini. 

4. Coloratul

Nu toate persoanele au talent la desen, dar coloratul este o activitate accesibilă oricui. Cărțile de colorat pentru adulți au devenit populare în ultimii ani, iar desenele sunt variate, de la mandale și flori la caricaturi și meme. Coloratul antrenează mintea și, datorită coordonării dintre mână și ochi, te obligă să te concentrezi doar pe ce faci. Astfel, scapi de gândurile negative și te relaxezi. 

5. Scrisul

Mulți oameni își spun că ar putea scrie o carte inspirată din viața lor, dar sunt puțini cei care chiar fac asta. Scrisul are puterea de a regla emoțiile, de aceea așternerea gândurilor pe hârtie este un hobby cât se poate de sănătos pentru psihic. În plus, antrenează memoria, capacitatea de exprimare și gândirea. Notarea într-un jurnal a evenimentelor, gândurilor sau emoțiilor zilnice te ajută și la organizarea priorităților și în luarea deciziilor. Dacă scrii pe hârtie, beneficiile sunt și mai numeroase, pentru că se știe că scrisul de mână solicită creierul mai mult decât cel pe computer. 

6. Jocurile logice

Până la apariția televiziunii și a internetului, jocurile logice erau un hobby popular. Și în prezent există multe persoane care le practică, unele dintre ele fiind disponibile și pe internet. Totuși, îți recomandăm să alegi activități logice în afara mediului virtual, pentru că acesta te poate distrage spre alte lucruri. Activități eficiente pentru relaxare și stimulare cognitivă sunt:

  • Puzzle;
  • Rebus;
  • Sudoku;
  • Trivia;
  • Probleme de logică;
  • Șah.

Timpul liber este cel mai valoros, de aceea trebuie ocupat cu activități relaxante și constructive. Încearcă unul dintre hobby-urile prezentate pentru a-ți păstra mintea odihnită și sănătoasă.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top