Now Reading
Ce rol au culorile în amenajarea interioară și cum te influențează

Ce rol au culorile în amenajarea interioară și cum te influențează

Revista Psychologies
ce-rol-au-culorile-în-amenajarea-interioară-și-cum-te-influențează

Fiecare culoare transmite o stare, creează o atmosferă și ne influențează emoțiile. Tocmai de aceea, atunci când ne amenajăm locuința, trebuie să ținem cont de modul în care alegem culorile pentru fiecare cameră, pentru că fiecare nuanță produce un anumit efect psihologic, care poate avea un impact destul de mare asupra emoțiilor noastre, dar și asupra întregului spațiu. Așa că iată cum poți alege culorile potrivite pentru amenajarea locuinței și cum te poate influența fiecare nuanță.

Galben

În general, culoarea galben este recomandată de designerii de interior pentru amenajarea camerelor de copii, fiind o nuanță veselă, prietenoasă, asociată cu sentimentul de bucurie. De asemenea, galbenul poate fi folosit ca accent, pentru decorarea bucătăriilor, a băilor și a holurilor, însă nu este recomandat pentru amenajarea dormitorului, deoarece este o culoare mult prea dinamică. În plus, folosit în combinație cu nuanțele de gri, galbenul oferă un aspect sofisticat întregii amenajări. Fiind o nuanță puternică, galbenul poate fi uneori obositor, tocmai de aceea este indicat să fie utilizat doar ca accent, prin intermediul decorațiunilor.

Albastru

Albastrul are un efect calmant, de relaxare, așa că este ideal pentru amenajarea dormitoarelor și a băilor. Poți opta pentru nuanțe mai deschise, care au un efect relaxant mai accentuat, mai ales în dormitor. De asemenea, tonalitățile foarte deschise pot crea senzația că întreaga încăpere este mult mai spațioasă. În schimb, nuanțele mai puternice, cum ar fi albastrul marin, pot fi folosite pentru  baie. 

Fiind o culoare rece, albastrul este folosit în general în combinație cu albul sau cu nuanțele pastelate. Însă, poate fi folosit și cu nuanțe închise de gri sau negru, pentru a oferi senzația de rafinament, lux, eleganță. 

Roșu

Roșul este un simbol al pasiunii, însă, poate fi asociat și cu agresivitatea. Tocmai de aceea, este folosit în proporții reduse pentru amenajarea locuinței, fiind utilizat mai mult ca accent de culoare. Fiind o culoare vibrantă, care trasnmite entuziasm și energie, roșul este folosit în cantități mici, pentru a pune în evidență anumite detalii. Spre exemplu, poți alege pentru living unul dintre tablourile canvas moderne cu accente de roșu, sau o vază de culoare roșie pe care să o poți folosi ca obiect de decor, în unul dintre colțurile camerei. Totodată, roșul are un efect benefic asupra stimulării apetitului, tocmai de aceea, designerii folosesc adesea această culoare pentru amenajarea bucătăriilor.

Verde

La fel ca albastrul, și verdele transmite o stare generală de bine, de relaxare, ajutând la eliberarea stresului într-un mod natural. Verdele este asociat întotdeauna cu natura, având un efect calmant, revigorant. Nuanțele deschise de verde sunt recomandate în special pentru efectul de liniște pe care îl oferă. În schimb, tonurile închise sugerează sobrietate și eleganță, așa că sunt o alegere ideală pentru amenajarea unui living rafinat. Verdele poate fi asociat cu decorurile încărcate de natură, mai ales în colțurile unde există multe plante. Însă, acesta poate fi combinat și cu nuanțe de alb, pentru o amenajare modernă, sau cu maro pentru un design rustic.

Violet

Cei care își doresc un living luxos, pot apela cu încredere la nuanțele de violet, care adaugă o notă de rafinament oricărui spațiu. De asemenea, nuanțele deschise de violet transmit o stare de liniște, de calm, în timp ce nuanțele închise sunt asociate cu regalitatea, luxul și dramatismul. Atunci când optezi pentru violet pentru amenajarea locuinței, este indicat să îl combini cu bej, roz sau galben, sau cu nuanțe de gri sau argintiu.

Așadar, culorile au un rol important în orice amenajare, având capacitatea de a transmite anumite stări și de a schimba atmosfera din locuință. Tocmai de aceea, atunci când îți amenajezi locuința, ar fi indicat să ții cont de anumite reguli de cromatică, astfel încât să obții efectul dorit, în fiecare încăpere.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top