Now Reading
„Sunt liber!”, manifestul adolecenților, scris chiar de ei

„Sunt liber!”, manifestul adolecenților, scris chiar de ei

Revista Psychologies
sunt-liber-manifestul-adolecenților-scris-chiar-de-ei

De ce anume au nevoie adolescenții noștri? Este o întrebare pe care și-o pun mulți părinți, dar destul de puțini reușesc să găsească un răspuns și să aplice o formă de comunicare care să dea rezultate.

Poți fi foarte ușor păcălit să crezi că tinerii de astăzi sunt tot la fel de superficiali, precum niște clipuri de 30 secunde pe care le urmăresc pe rețelele de socializare. Sau că nu le pasă de nimeni și nimic și trăiesc pentru a sfida orice formă de autoritate și respect.

După ce dai de-o parte învelișul acesta gros, menit să protejeze frica, îngrijorarea și rușinea, s-ar putea să rămâi surprins.

S-ar putea să afli că sub masca siguranței și a cuvintelor zeflemitoare stau gânduri greu de  rostit:

„Eu nu sunt suficient!”

„Dacă m-ar cunoaște în mod autentic, nu m-ar mai dori nimeni prin preajmă…”

„Eu n-am nicio șansă…”

„Ceilalți sunt mai…”

Despre aceste gânduri este melodia scrisă de elevii Liceului Româno-Finladez din București în tabăra de vară Bold&Free, organizată în iulie 2022, în care au fost invitați să descopere curajul din spatele exprimării libere, autenticitatea emoțiilor și prieteniile de dincolo de aparențe.

Acesta este strigătul adolescenților, care în ciuda standardelor societății, își găsesc libertatea în acceptare, adevăr și iubire.

„A fi adolescent înseamnă de multe ori a nu înțelege cine ești. Perioada adolescenței este perioada în care întrebările despre noi, despre lume și despre viață acaparează întregul nostru univers. De multe ori, presiunea acestui univers ne face să vrem să ieșim din reguli, monotonie și perfecțiune și să arătam lumii că de fapt, noi suntem imperfecti. Din păcate însă, mulți dintre noi găsim refugiu în vicii, inconștienți fiind, că, ironic vorbind, ele sunt cele care ne țin departe de potențialul nostru. Piesa noastră vrea să transmită că libertatea este găsită în susținere și iubire și că într-o lume ce promovează de prea multe ori perfecțiunea, putem să strigam că suntem liberi să greșim, să stăm față în față cu eșecul, și, în cele din urmă, suntem liberi să fim imperfecți” este opinia Alissei Filote, membru al trupei LRF și una din contributoarele manifestului pentru vocea adolescenților.

„Acesta este mesajul nostru pentru generația actuală: ai curajul să fii liber! Liber de opinii și credințe limitative, de gândul că nu ești suficient de bun. Caută atent și vei găsi și alți oameni ca tine. Însoțește-te cu ei! Mult mai mulți trebuie să audă acest mesaj!” a declarat Alina Dumitrache, Director al Liceului Româno-Finlandez.

Videoclipul este disponibil pe canalul de Youtube https://youtu.be/4rSLlaEp8Us

Muzică & text: Mirela Ursache, Irina Dodoc, Alissa Filote, Deea Florea, Șerban Boarnă, Alexia Barbu, Alexandra Iorga, Mircea Roșca, Rebecca Voinea

Voci: Giulia Coman, Alissa Filote, Deea Florea

Pian: Alex Cucoș

Electrică&Bass: Ștefan Dumitrache

Acustică: Adrian Cînpeanu

Vioară: Maria Bănciulea

Producție, Mix, Master: Andrei Florea, Mirela Ursache

Video: Diana Mușat

Despre Liceul Româno-Finlandez

Liceul Româno-Finlandez este prima școală care a implementat principiile învățământului finlandez în România.

Proiectul a început în anul 2010 și urmărește să aducă plus-valoare educației din România prin adaptarea metodelor și ideologiei educației finlandeze, care, în momentul de față, este sistemul cel mai performant din mediul educațional european. Viziunea noastră este să creăm un reper educațional pozitiv și inovativ în România. Păstrând curriculum-ul românesc, dorim să optimizăm rezultatele elevilor noștri prin abordare individualizată, centrată pe elev și să punem în valoare potențialul creativ al fiecărui copil în parte. Începând cu nivelul preșcolar și până la cel liceal, ne dorim să le oferim elevilor noștri un mediu în care ei să se dezvolte armonios, să-și descopere calitățile și talentele, să-și creeze propriul traseu de învățare și să devină astfel performanți în societatea viitorului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top