Now Reading
Tranziția înspre viața de adult – cum să-ți asumi responsabilități care să nu te copleșească

Tranziția înspre viața de adult – cum să-ți asumi responsabilități care să nu te copleșească

Revista Psychologies
tranzitia-inspre-viata-de-adult

Deși tranziția înspre viața de adult ar trebui să fie un proces natural, cumulul de schimbări pe care un tânăr le experimentează poate crea dezechilibre. Deși pentru fiecare dintre noi procesul este diferit, a normaliza incertitudinile sau momentele dificile este extrem de important, în special în cazul tinerilor aflați la vârste fragede. Iată câteva sfaturi utile pe care este bine să le cunoști dacă te afli în fața provocării de a face tranziția înspre viața de adult.

Respectă-ți ritmul propriu de dezvoltare

Cele mai multe dintre incertitudini sunt provocate de presiunea socială care apare odată cu schimbările majore din viața unui tânăr. Ritmul în care te dezvolți și decizi să faci anumite alegeri nu-ți influențează valoarea individuală sau nivelul de fericire. Să-ți continui studiile sau să te angajezi, să-ți întemeiezi o familie sau să te muți singur în chirie sunt alegeri a căror corectitudinea nu poate fi contestată.

În plus, niciuna dintre aceste alegeri nu ar trebui să-ți definească viața de adult. Continuă studiile dacă ai convingerea că îți dorești să te specializezi într-un anumit domeniu. Pe de altă parte, dacă vrei să acumulezi experiență și să înveți la locul de muncă, angajează-te sau aplică pentru programe de internship destinate celor fără experiență.

Să împarți chiria cu câțiva prieteni poate fi o soluție optimă dacă nu îți place să locuiești singur sau vrei să reduci costurile. În același timp, dacă ai visat întotdeauna să ai casa ta, există numeroase oferte de apartamente de vanzare in Bucuresti din care să poți alege.

Important de reținut este că, indiferent care este alegerea ta, nu există o singură cale de a face tranziția înspre viața de adult. Fiecare dintre noi are un ritm propriu de dezvoltare, influențat de experiența de viață, mediul familial și alte aspecte relevante. A te compara cu ceilalți poate deveni cu adevărat demoralizator, nu doar pentru că dezvoltarea personală și profesională nu urmează un șablon universal, ci și pentru că succesul, de multe ori înșelător, nu reflectă întotdeauna o valoare intrinsecă mai mare.

Investește în dezvoltarea ta

Dezvoltarea personală și profesională cunoaște multiple forme și nu se referă strict la a acumula abilități și aptitudini noi referitoare la domeniul de activitate. De asemenea, a-ți dezvolta o rețea de relații profesionale și personale poate reprezenta un avantaj major pe termen lung. Învață să construiești și să menții relații pozitive în mediul de lucru și în viața personală, pentru că aceste conexiuni pot fi valoroase pentru oportunități de creștere viitoare.

Abilitățile transferabile sau soft skills sunt apreciate în special de către angajatori, pentru că îți garantează o mai mare flexibilitate în a te adapta situațiilor noi. Astfel, asigură-te că investești în a-ți șlefui abilitățile de comunicare, de muncă în echipă, de gestionare a timpului și de rezolvare a problemelor.

Menține o viață echilibrată

Viața de adult vine, în general, cu responsabilitatea unui job, a unei case, a gestionării propriilor finanțe, a investițiilor în carieră și multe altele. Este important să știi cum să-ți administrezi bugetul și să-ți creezi obiceiuri sănătoase în ceea ce privește economisirea și cheltuielile raționale. Toate aceste îndatoriri, care vin după o perioadă lipsită de griji, pot deveni copleșitoare. Sentimentul de oboseală emoțională este firesc și atenția ta ar trebui să se mențină pe păstrarea unui echilibru optim între muncă și activitățile recreative.

Prin urmare, asigură-te că îți acorzi timp pentru a te relaxa, a te bucura de această perioadă și pentru a-ți îngriji sănătatea fizică și mentală. Sportul, întâlnirile cu persoanele dragi, lectura sau oricare alte lucruri care îți aduc bucurie trebuie să își găsească loc în programul tău, la fel ca inițiativele de dezvoltare profesională sau îndatoririle legate de locul de muncă.

În cele din urmă, pentru a evita sentimentul de copleșire, gândește-te că responsabilități au existat întotdeauna de-a lungul vieții. Chiar dacă nu ai avut până acum obligația de a munci și de a-ți asigura un venit propriu, toate celelalte îndatoriri pe care le-ai avut, ca elev sau ca student, au depins de capacitatea ta de a duce la îndeplinire ceea ce ți-ai propus.

Deși tranziția înspre viața de adult este o experiență diferită pentru fiecare dintre noi, cel mai important sfat este să iei procesul ca atare, fără să-ți setezi așteptări nerealiste și fără să te compari cu ceilalți. Ritmul de dezvoltare și mediul în care creștem nu se aseamănă și nici n-ar trebui să reprezinte o presiune. Prin urmare, investește în dezvoltarea ta și acordă importanță procesului de evoluție personală și profesională, fără a omite, pe de altă parte, activitățile care te relaxează și care îți aduc bucurie pe plan personal.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top