Now Reading
5 moduri prin care îți poți păstra echilibrul în situațiile stresante

5 moduri prin care îți poți păstra echilibrul în situațiile stresante

Revista Psychologies
5 moduri prin care îți poți păstra echilibrul în situațiile stresante

Fie că este vorba de viața profesională sau de cea personală, situațiile imprevizibile care pot apărea neașteptat vin cu provocări cărora trebuie să le faci față. Uneori, aceste provocări îți pot dezechilibra viața de zi cu zi, iar în final aduni tot mai mult stres. Chiar dacă nu poți preîntâmpina neprevăzutul, ai posibilitatea să îți păstrezi echilibrul, pentru a trece cu bine peste orice situație. Dacă ești în căutarea unor soluții, îți prezentăm cinci moduri care te pot ajuta.

1.   Învață să îți recunoști sentimentele

Poate îți imaginezi că e mai ușor să duci la capăt o zi stresantă fără a te întreba ce ai simțit de-a lungul ei. Însă, mai important este să îți dai seama cum poți să îi faci față prin conștientizarea punctelor tale forte în fața stresului.

Înțelegerea emoțiilor, sentimentelor și a modului în care te afectează o zi proastă, te pot ajuta să reduci efectele negative. Odată ce le recunoști, știi și cum să le abordezi, cum să îți dai timp când lucrurile merg mai prost decât te așteptai, dar și cum te poți liniști. La final, privești realist și nu atât de dramatic stresul acumulat, prin înțelegerea faptului că toate au o rezolvare.

2.   Găsește soluții prin ajutor

Când ești stresat, parcă totul merge și mai prost și nimic din ceea ce faci nu îți oferă stabilitate emoțională, oricât ai încerca să te liniștești. La fel cum și ajutorul primit din partea celor apropiați pare a nu fi de folos. Dar, în majoritatea cazurilor atunci când situațiile scapă de sub control, ajutorul venit din partea celorlalți te poate salva. Și nu te gândi doar la familie sau prieteni, ci și la alte forme de ajutor. Spre exemplu, când rata creditului crește, poți cere o refinantare credit, prin care îți poți înlocui împrumutul vechi cu unul nou, prin reducerea ratei dobânzilor.

Dacă simți că nu faci față emoțional situațiilor, încearcă să vorbești mai des la telefon cu familia, să organizezi ieșiri simple cu prietenii sau să apelezi la terapie. Amintește-ți că situațiile stresante pot trece mai ușor dacă ai un ajutor aproape.

3.   Fii proactiv

Stresul poate apărea când o situație scapă de sub control pentru că nu a fost planificată în detaliu sau când ești în urmă cu îndeplinirea unor sarcini. Dacă te simți copleșit, organizează dinainte toate activitățile pe care le faci.

Gândește-te la scenarii nefavorabile și la ce soluții ar putea să te salveze. De exemplu, când în cadrul companiei unde lucrezi se fac restructurări, încearcă să îți deschizi un fond de urgență. Sau, în momentul în care te decizi să renovezi apartamentul, stabilește și un buget pentru cheltuieli neprevăzute, tocmai pentru a nu te stresa din cauza plăților care pot apărea.

4.   Investește în tine

O metodă excelentă care te ajută să îți păstrezi echilibrul când totul în jur a scăpat de sub control este să te pui pe primul loc. Când investești în tine, totul devine mai ușor de gestionat.

Ce poți face în acest sens?

  • să dormi suficient, pentru că o minte odihnită vede altfel situațiile critice;
  • să ai o alimentație nutritivă;
  • să acorzi timp pentru ceea ce te faci fericit;
  • să te plimbi și să asculți muzica preferată oricând ai ocazia.

5.   Stabilește o rutină

O rutină bine stabilită te poate ajuta să găsești un echilibru în orice. Fie că ești într-o perioadă grea la job sau ai de finalizat un program de studiu, încearcă să ai continuitate în activitățile zilnice pe care le faci. La locul de muncă, începe cu sarcinile consumatoare de timp și finalizează ziua cu unele care îți iau mai puțin timp și energie. Procedează la fel și cu programul de studiu sau alte activități care implică toată atenția ta.

Acestea sunt doar câteva sfaturi care te pot ajuta să aduci claritate atunci când simți că nu mai poți face față stresului. Chiar dacă pare greu, vei ajunge la un echilibru atât pentru tine, cât și pentru restul activităților pe care le faci.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top