Now Reading
Pielea si ritmul naturii

Pielea si ritmul naturii

Avatar photo

Cel mai mare organ al corpului, pielea, e si ea foarte sensibila la schimbarea de sezon sau alimentatie. Si pentru ca detestam sa avem riduri sau pete pigmentare, iata cateva idei de… alintare a pielii.

 

In functie de momentul zilei, al lunii sau al anului, pielea noastra este supusa unor ritmuri biologice diferite, care, daca le respectam, o fac mai receptiva si mai elastica. Dar nerabdarea noastra adesea o destabilizeaza.

Avide dupa rezultate rapide, ne grabim sa folosim o crema noua, dupa ce am lasat-o pe aceea care nu „a stiut“ sa dea rezultate intr-o saptamana.

Or adaptarea permanenta – o noua ingrijire, un nou anotimp – ii tulbura echilibrul. In realitate, nu ar trebui sa judecam eficacitatea unei ingrijiri inainte de un ciclu complet de reinnoire celulara, respectiv inainte de 28 de zile.

 

Succesiunea anotimpurilor

Ele influenteaza viata pielii, organ sensibil la variatiile climatice. Folosirea produselor de ingrijire adaptate frigului sau caldurii pare sa se impuna de la sine pentru multe dintre noi.

Ceea ce stim mai putin, este ca pielea sufera mai mult primavara si toamna. In timpul acestor anotimpuri intermediare, cand variatiile de temperatura si umiditate nu sunt statornice, ea trebuie sa faca un efort mai mare de adaptare.

Contrar opiniilor general acceptate, pielea suporta mai bine temperaturile extreme ale iernii si ale verii, pentru simplul motiv ca sunt constante.

Toamna este o faza de tranzitie. Pielea devine mai pala, isi pierde tonusul, se deshidrateaza. Atunci cand nu mai este „ascunsa“ de bronz, adevarata sa natura si imperfectiunile apar: riduri, portiuni uscate, puncte rosii sau, din contra, productie crescuta de sebum…

Consecintele expunerilor solare se fac simtite. Este perioada ideala pentru masti si cure intensive.

Prioritatea o are regenerarea cu ajutorul gomajului si fermitatea prin intermediul produselor antiimbatranire.

Iarna, viata functioneaza cu incetinitorul, metabolismul cutanat se reduce, circulatia periferica sangvina slabeste. Pielea se „inchide“ pentru a pastra caldura interna a corpului.

Fara soare, vitamina D se fixeaza mai greu, ceea ce explica incetinirea innoirii celulare si pierderea stralucirii.

Mai putin receptiva, epiderma trebuie sa se odihneasca, fara solicitari puternice, ci cu creme mai bogate in lipide, pentru toate tipurile de piele. Prioritate: hranirea.

Primavara este sezonul alergiilor si sensibilitatii cutanate. Daca pielea isi manifesta reactivitatea, ea poate, de asemenea, sa arate obosita si incarcata de tot felul de toxine acumulate in timpul iernii.

Este momentul propice pentru a realiza drenaje limfatice si curatari ale pielii. Prioritati: ameliorarea si purificarea.

Vara, sebumul se fluidizeaza, porii se dilata, pielea transpira si suporta mai putin texturile foarte grase.

Ea are nevoie de o excelenta hidratare si de UV. De asemenea, trebuie sa fie capabila sa isi mobilizeze toate mijloacele de aparare pentru a lupta contra agresiunilor solare – prin urmare, pentru a-i pastra integritatea si a nu exagera cu gomajul.

Prioritatile in acest sezon: protejarea de soare si hidratarea.

 

Ritmul circadian

Este bioritmul cel mai cunoscut pe plan stiintific, care a dat nastere cronobiologiei – utilizata pentru cosmetice, la fel ca si pentru medicamente.

Ziua, pielea se apara de agresiunile externe precum UV sau poluarea.

Celulele cutanate detecteaza diferentele de luminozitate si se adapteaza la ea, mobilizand toate mecanismele de protectie. Marimea si volumul corneocitelor se diminueaza pentru a minimaliza schimburile si pierderile hidrice.

Celulele sunt mai mici si mai stranse in timpul zilei pentru a intari etanseitatea si functia de bariera a pielii.

Curatarea trebuie sa fie blanda, si protectia – minima. Aplica in fiecare dimineata, in toata perioada estivala, o crema de zi protectoare care sa contina activi hidratanti, antioxidanti si filtre solare.

Perioada zilei cu cel mai mult sebum, direct legat de testosteron, este dimineata si culmineaza la ora 13. Ph-ul devine acid in timpul zilei, cu scopul de a proteja pielea de atacurile bacteriene.

La sfarsitul dupa-amiezii, aceasta este mai receptiva la alergeni, dar mai putin sensibila la durere. De retinut, daca ne gandim la epilare sau la tot felul de terapii dureroase.

 

Ingrijire intensa de noapte

Noaptea, regenerarea celulara predomina, in principal intre orele 23 si 3 dimineata, perioada in care celulele se inmultesc de doua ori mai repede! Ele se dedica reconstructiei compusilor esentiali ai pielii, neglijati in timpul zilei.

Epiderma se deschide si favorizeaza toate schimburile, principiile active sunt mai bine absorbite.

Noaptea, pielea elimina toxinele si isi reconstituie filmul hidrolipidic (sebum, in principal), rezervele de apa si nutrienti.

Spre ora 23, sistemul imunitar functioneaza la capacitate maxima, agentii patogeni sunt alungati din organism, riscurile de inflamatii sunt la cel mai inalt nivel.

Circulatia sangvina subcutanata se accelereaza, ceea ce permite o mai buna nutritie si oxigenare a pielii.

Ar trebui sa aplicam o crema de noapte? Bineinteles! Atunci pielea este mai receptiva, si noaptea este cel mai bun moment pentru a-i intari regenerarea si a o ajuta sa se repare.

In final, alegerea este a ta si se face in functie de varsta, anotimp, de tendinta pe care o are pielea si de ce simte ea ca are nevoie in momentul respectiv.

Insa, din cand in cand, un weekend pe luna, nu aplica nimic pe piele, pentru a o invata sa isi foloseasca si propriile resurse. Viata inseamna miscare, iar fiinta umana, la fel ca si natura, este conditionata de anumite cicluri.

Punandu-ne pe aceeasi frecventa cu ele, oferim tenului o sursa suplimentara de armonie.

 

Ciclul menstrual

Reinnoirea celulara si ciclul menstrual feminin prezinta analogii. Durata lor, spre exemplu, este aceeasi: 28 de zile. Asadar, in fiecare luna ne schimbam integral pielea.

Aceasta schimbare, cunoscuta si sub numele de reinnoire celulara, nu trebuie sa fie accelerata, asa ca evita „forcingul celular“ (fara exfolieri mai mult de o data pe saptamana).

Pielea se afla direct sub influenta hormonilor responsabili de importante fluctuatii ale sebumului, de la pubertate pana la menopauza.

Daca activarea glandelor sebacee inainte de menstra este bine cunoscuta, se stie mai putin ca majoritatea celulelor pielii poseda, in egala masura, si receptori cu estrogeni.

Cu opt sau zece zile inainte de termenul celor 28 de zile, acorda o atentie sporita curatarii fetei: de doua ori pe zi, aplica o masca cu argila pentru a absorbi excesul de sebum – poate fi aplicata doar pe zona mediana (frunte, nas, barbie) – si foloseste produse de ingrijire care regleaza excesul de sebum.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top