Now Reading
NIKSEN – Arta olandeză de a nu face nimic

NIKSEN – Arta olandeză de a nu face nimic

clementina-anghelache-2023

Ce este Niksen, arta de a nu face nimic? Niksen este un cuvânt olandez greu de tradus în alte limbi, deși asta nu înseamnă că arta de a nu face nimic nu poate fi învăţată! Olga Mecking, autoarea unei cărţi despre cum să îmbrăţișezi arta de a nu face nimic, definește Niksen ca fiind activitatea de a face ceva fără un scop anume. Într-adevăr, singurul scop al lui Niksen este să te bucuri de sentimentul de a nu face nimic. Este similar cu expresia italiană dolce far niente, dulceaţa de a nu face nimic.

Înainte de a continua, ar trebui să clarificăm ce nu este Niksen. Nu este mindfulness, unde încercăm să acordăm atenţie gândurilor și împrejurimilor noastre imediate. În timpul Niksen, mintea rătăcește liber. Și nu înseamnă să stai pe canapea uitându-te la feed-ul de pe reţelele sociale, pentru că atunci când facem asta, roţile încă se învârt. Există o diferenţă între a sta pe canapea derulând prin telefon și a sta pur și simplu pe canapea, fără un motiv anume.

Arta de a nu face nimic înseamnă a fi inactivă. Poate fi ceva la fel de simplu precum a sta într-un scaun sau a privi pe fereastră, care este tot o acţiune, dar nu are un scop final sau o intenţie.

Care sunt beneficiile practicării Niksen?

Olanda este adesea clasată printre cele mai fericite ţări din lume și în 2021 a ajuns în top cinci. Ar putea unul dintre motivele pentru care această naţiune este atât de fericită să fie faptul că olandezii îmbrăţișează arta de a nu face nimic.

Fericirea necesită o bună sănătate mentală și fizică

Practicarea Niksen oferă minţii și corpului o pauză și, după cum a demonstrat cercetarea, încetinirea poate reduce stresul și întări sistemul imunitar.
Carolien Hamming, una dintre expertele în Niksen, spune că trebuie să ne reîncărcăm, la fel cum reîncărcăm telefoanele mobile când rămân fără baterie. Făcând acest lucru, vom fi mai puţin vulnerabile la epuizarea fizică și mentală.
Stăpânirea artei de a nu face nimic poate contracara bombardamentul constant de informaţii la care suntem expuse în viaţa de zi cu zi. Studiile arată că creierul nostru trebuie să proceseze aproximativ 74 GB de informaţii în fiecare zi, echivalentul a 16 filme. Acest lucru poate provoca cu ușurinţă sentimente de epuizare, iar unii cercetători sugerează că poate interfera cu luarea deciziilor, cu excepţia cazului în care începem să îmbrăţișăm pe deplin arta de a nu face nimic.

 

Citește continuarea articolului în ediția dubla iunie – iulie  2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top