Now Reading
Angela Nuțu: profesia de «lucrător cu oamenii» m-a ales pe mine!

Angela Nuțu: profesia de «lucrător cu oamenii» m-a ales pe mine!

Revista Psychologies
Angela Nutu

Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?

Angela Nuțu: Aș putea spune că într-un fel, această profesie m-a ales pe mine! Prima mea alegere, destul de neutră pentru ceea ce a urmat, a fost ASE-ul. Cred că acea etapă a făcut legătura cu latura mea de antreprenor de azi.

Însă în ceea ce privește profesia de «lucrător cu oamenii» cum o numesc eu, lucrurile au venit firesc, îmbinate cu dorința de a ajuta, de a învăța, de a transmite mai departe. M-am regăsit în acest rol într-un firesc și cu o împlinire care a făcut ca totul să pară ușor și frumos, chiar dacă știm că nu poate fi chiar așa mereu.

Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?

Angela Nuțu: Nu știu dacă este cea mai mare, dar cu siguranță este o provocare frecvent întâlnită aceea a conștientizării propriilor alegeri și a deciziilor personale.

A ne plasa locusul de control în interior, a ne asuma alegerile, a învăța că întotdeauna ceva ne stă în putere, că putem să decidem cum să reacționăm într-o situație (mai ales în una care nu ne place!) este o ,,superputere,, pe care o avem, însă din păcate nu o folosim la maxim.

Este util să învățăm să nu mai interpretăm lucrurile într-o manieră personală ci mai degrabă într-una de ansamblu în care integrăm experiențele trăite, în care cultivăm bucuria într-o viață trăită cu sens, așa cum o descrie celebrul Viktor Frankl, care spunea că ,,atunci când nu putem schimba o situație, suntem nevoiți să ne schimbăm noi înșine,,.

Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?

Angela Nuțu: Cred cu tărie că un bun coach, psihoterapeut, etc., indiferent care ar fi rolul din care lucrează cu oamenii, este cel care înainte de toate nu se oprește din propria sa dezvoltare personală, propria sa înțelegere și creștere.

Iar pentru a putea rămâne imparțial este extrem de important să respecți principiile, contractul psihologic pe care ni-l asumăm în aceste roluri. Faptul că ascultăm cu adevărat, faptul că nu judecăm, că ne privim clienții ca având resursele necesare vindecării sau succesului lor, toate acestea nu sunt vorbe goale, ci sunt aspecte reale, care prin propria noastră creștere, ajung să facă parte din modul fundamental în care ne raportăm la oameni.

Nu cred însă deloc că o persoană care lucrează cu alți oameni ar trebui să fie perfect și complet vindecată sau rezolvată sub toate aspectele posibile. De altfel tocmai am enunțat o supra generalizare, o distorsiune cognitivă, o pretenție absolutistă pe care dacă aș recunoaște-o la un client l-aș întreba mai multe despre asta.

Deci este important să ne continuăm mereu propria călătorie însă fără pretenția absurdă că lucrătorul cu oamenii va fi precum un om lipsit de provocări sau ca un sfânt care merge printre oameni.

Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?

Angela Nuțu: Da, practica conștientizării și a asumării personale și principiul transformării care pornește de la interior către exterior. Aceasta este temelia, fundamentul oricărui proces de schimbare și de vindecare.

Iar ca tehnică propriu-zisă ador lucrul cu ideea de părți, de aspecte, de resurse interioare pe care le avem și asta cu mult timp înainte ca metoda constelațiilor familiale să devină așa un trend puternic.

Iar dintre aceste tehnici, în mod special îndrăgesc Terapia Yageriană. În afară de faptul că este o metodă de lucru extrem de eficientă și puternică, am și a o apartenență sufletească aici, pentru că Edwin Yager a fost pentru mine un prieten de suflet, un mentor, un model. A fost un om deosebit ( a decedat la vârsta de 93 de ani fiind activ și dedicat lucrului cu oamenii) a cărui muncă simt să o duc mai departe cu bucurie și recunoștință.

Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?

Angela Nuțu: Citesc! Citesc cu pasiune, de când mă știu; dacă mă pui să îți descriu ziua/vacanța ideală – va fi cu mine la mare sau cu un peisaj frumos în față, cu un teanc de cărți pe lângă mine!

De asemenea practic meditația, yoga, taichi; tot așa, de când mă știu, de pe la 19 ani, am început drumul acesta al practicilor să le zicem orientale și chiar dacă nu mă ocup cu asta, sunt profesor de yoga, de taichi, am călătorit in India, în China, iar din toate aceste practici îmi extrag adesea partea de înțelegere, de liniște, de așezare în sine.

Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?

Angela Nuțu: Să îi placă! Să facă această alegere din pasiune! Să testeze iar dacă nu se simte pe deplin el/ea însuși/însăși mai bine să nu se apuce. Pentru că este într-adevăr un domeniu împlinitor dar totodată și solicitant.

Iar pentru a face față aspectelor provocative, așa cum le spun adesea celor pe care îi formez pentru aceste profesii, trebuie să îți placă suficient de mult; să îți placă atât de mult încât să poți conține suferința sau blocajul cuiva (fără a te apuca să îi dai sfaturi!!!), sau să poți să te ocupi de aspectele de solo-antreprenor (când trebuie să te ocupi de firmă, taxe, reclame și alte lucruri care vin la pachet) și apoi să te întorci cu același calm și ascultare către clientul tău următor.

Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?

Angela Nuțu: Deși nu pare, este o întrebare dificilă pentru mine. Pentru că sunt și suntem – împreună cu partenerul meu Eugen Popa, pasionată de cunoaștere și învățare și de creștere, nu aș putea face o astfel de listă să zicem.

Noi am fost pe aproape toate continentele lumii pentru a învăța, am adus și în România foarte multe programe și specialiști în diverse metode și tehnici de lucru cu oamenii (de exemplu Ed Yager a fost la un moment dat invitatul nostru aici, cu un program de formare în terapia Yageriană pentru publicul din România, deși noi oricum am făcut formările cu el și ne-am vizitat in Statele Unite, unde locuia și profesa, fiind profesor de hipnoză la Universitatea din San Diego!).

De asemenea, avem o platformă de astfel de cursuri și programe de învățare, cu siguranță una dintre cele mai complete, bogate și variate în domeniul tehnicilor și metodelor terapeutice și de îmbunătățire a vieții, numită sugestiv Puterea Minții.

Și toate acestea au avut loc și au fost create tocmai din dragostea noastră pentru a învăța și a crește, lucru care probabil nu se oprește niciodată.

Așa că nu sunt omul potrivit să mă pot limita la o listă cu câteva resurse.

Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?

Angela Nuțu: Tot ceea am spus mai sus este valabil, inclusiv că aleg subiectele, cursurile sau formările pe care le urmez pe baza a două criterii – eficiența dovedită în practica empirică, experiențială ( deci nu exclud ceea ce nu a fost (eventual încă!) validat științific) și apoi…să îmi placă! Așa cum ziceam este important să îți susții activitatea cu aspectul acesta de plăcere, pentru mine este necesar să simt că rezonez cu o anumită abordare pentru a dori să o aprofundez.

Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?

Angela Nuțu: Cred că cel mai des apar momente de aha atunci când realizezi ce „ușor” se vede, se înțelege o situație când ești în afara ei față de atunci când ești tu însuți în situația respectivă.

Iar aceasta este o altă revelație frecventă – că vor veni către tine oameni care într-un fel sau altul îți vor apăsa propriile butoane, îți vor aminti de situații asemănătoare din propria ta călătorie; probabil conform acelui principiu al rezonanței, ne atragem situațiile, oamenii, inclusiv clienții care ne sunt necesare/i.

Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?

Angela Nuțu: Oricât de clișeic ar suna, fiind o astfel de profesie vocațională, cu adevărat cea mai mare recompensă o primești sub forma împlinirii că ai contribuit la mai binele unui om. Și pentru că trăim în epoca aceasta a net-ului, onlinului, recompensa aceasta apare adesa sub forma nenumăratelor testimoniale, mesaje de mulțumire și de apreciere. Ceea ce nu este puțin lucru, chiar îți dă energia necesară pentru a continua.

Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?

Angela Nuțu: Destul de tranșant, să știi. Cunosc puțin despre mecanismele schimbării și ale etapelor necesare, așa că adesea lucrez cu sau explic despre aceste etape, creez relația și raportul de încredere, nonjudecată, etc, după care…în ultimă instanță schimbarea are loc la și prin decizia/puterea clientului.

Chiar și dacă aș vrea, am învățat că nu pot să mă schimb eu în locul clientului. Nu se poate! Nici măcar în plan personal nu se poate, zilele acestea aveam discuții în familie, cu tatăl meu, care nu e prea compliant cu un tratament de care are nevoie, și din nou și din nou am realizat – nu poate nimeni să ia pastile în locul altcuiva.

La fel este și in terapie, coaching, orice, chiar dacă nu este la fel de evident!

Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?

Angela Nuțu: Nu am neapărat o opinie avizată despre asta, însă ca o părere personală, eu cred că va exista ca o …contrareacție la această evoluție. De exemplu – mă aștept să existe o răsturnare a valorilor față de trendul actual și să apară o apreciere deosebită pentru serviciile offline, oricât de comod și fantastic ar fi de multe ori online-ul; cumva ca un săpun fin, hand made, care poate fi mai prețuit decât unul de serie, oricât de neted sau accesibil ar fi acesta din urmă.

Probabil rolul, impactul, finețea, empatia, sclipirea spontană de înțelegere și comunicare spontană specifice omului, nu vor putea fi niciodată sau oricum nu prea curând, înlocuite de tehnologie.

Însă viitorul e deschis și lucrurile se dezvoltă azi cu o viteză uluitoare, așa că cine știe…rămâne să vedem cum va fi, și cum ne vom găsi sensul și împlinirea în viață, indiferent de schimbările care apar.

Tocmai pentru că sensul și împlinirea noastră nu sunt decise de împrejurări ci de alegerile și conștientizările interioare pe care le facem.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top