Now Reading
O zi din viața consilierului Dana Giurginca

O zi din viața consilierului Dana Giurginca

Revista Psychologies

Psychologies: Cum îţi începi ziua? Ai vreun ritual dedicat în acest sens?

Dana Giurginca: Fiecare răsărit începe cu o scurtă vizualizare a unui nou început.

E propria mea setare a zilei! O conștientizare a stării de îndeplinire a ceea ce a fost în curs de realizare, precum și o acceptare a ceea ce nu s-a concretizat încă, cu o scurtă analiză a unor posibile noi acțiuni dintr-o gândire pozitivă (planul B și la nevoie și planul C) pentru atingerea rezultatelor dorite. 

Îmi place ca spațiul meu să fie luminos, aerisit, cu multe flori și culori blânde. 

Ador aromaterapia și muzica de relaxare. Ordinea mă binedispune.

Stilul meu de viață e unul sănătos, fiind fascinată de mulți ani de ideea de încetinire a îmbătrânirii. Am cercetat atentă după obiceiuri și acțiuni concrete, am testat și am inclus în viața mea tot ce a rezonat cu mine. Astfel, ca un prim obicei la trezire, beau minim un pahar mare cu apă ce aduce multe beneficii pentru oricare organism. Am perioade de detoxifiere când apa e ușor călduță (la temperatura corpului) și cu zeama de la o lămâie. De câțiva ani mă simt foarte bine cu un post intermitent potrivit mie. E deosebit de important să ne ascultăm cu atenție corpul, să ne respectăm ceea ce suntem.

Îmi îngrijesc cu atenție corpul pentru că este ambalajul care mă conduce prin viață. Această îngrijire e răsfățul meu, o importantă parte a hranei pentru corp, minte și suflet. Nutrienții nu sunt numai în mâncare! Sunt și pe piele, în gânduri, în respirație, în bucuria de a fi!

Îmi plac antrenamentele de dimineață așa că de minim 3 ori pe săptămână merg la sală sau/și la înot, apoi mă răsfăț un pic la saună și astfel ziua e mai însorită.

Rugăciunea mea nu constă în a cere ceva Universului ci în a mulțumi cât mai des pentru minunile din viața mea: pofta de a trăi viața cu viață, oamenii dragi, zâmbetele din calea mea, soarele care chiar și dacă e după nori știu că există și mă va încălzi, natura cu tot ce mă înconjoară! 

Așadar, încep, cele mai multe zile, prin a mulțumi cu bunăvoire pentru tot binele care există chiar acum, dar, și pentru cel ce vine iar și iar. Și știu că există și o parte goală a paharului pe care nu o pot nega ci doar accepta și pe care o pot alchimiza. 

Psychologies: Ajută-ne să te cunoaştem mai bine. Ce presupune munca ta dintr-o zi de lucru?

Dana Giurginca: O zi de lucru începe cu o agendă coerentă, cu așezarea lucrurilor în ordinea importanței lor.

Scriu articole, îmi mai actualizez propriile materiale (ex. fișe de lucru, formulare etc) și creez altele noi, îmi revizuiesc notițele, însemnările din cărți sau cursuri. Organizez partea legală și contabilă. Nu pot funcționa decât în ordine cu toate!

Între sesiunile de lucru îmi place să las spații confortabile pentru a putea pregăti fiecare caz în parte, acordând multă atenție unicității fiecăruia. Desigur există și zile aglomerate, prea pline de neprevăzut. 

Cel mai important angajament e cel luat chiar față de mine însămi. Nu concep să nu duc lucrurile spre o variantă bună de rezolvare. Nu abandonez. Reinventez. Așa am funcționat mereu inclusiv ca angajată. Disciplina mi-a asigurat succesul lucrurilor inițiate și duse la bună îndeplinire. 

Particip la cursuri de specializare, scotocesc după noutăți, citesc cât pot de mult. Îmi plac lucrurile clare, simplificate oricând e posibil și care conduc către un rezultat cu sens. 

Pun multă bucurie și dăruire în tot ce fac și de aici cred că începe eficiența mea. 

În timp ce lucrez îmi place să ascult muzică jazz foarte încet și să îmi încânt mirosul cu difuzorul de uleiuri esențiale. Aș putea spune că lucrez cu toate simțurile.

Psychologies: Cum reuşeşti să te ancorezi în prezent şi să nu te laşi cuprins/ă de problemele întâlnite în cadrul sesiunilor de lucru?

Dana Giurginca: Sunt un om cu conștiință. Am o latură importantă de empatie și considerație. Știu cât se întinde competența mea, valorile mele cele mai de preț fiind respectul și demnitatea.

Cum reușesc să nu mă las cuprinsă de problemele întâlnite în sesiunile de lucru? Prin a fi cât mai conștientă de rolul meu. Prin stabilirea limitelor sănătoase. Nu îmi iese chiar întotdeauna fără ca problemele celorlalți să nu îmi atingă măcar un pic sufletul, sunt om nu robot, sunt onestă în primul rând cu mine și nu mă pot preface. Am emoții, îmi dau voie sa fiu vulnerabilă cât se cuvine. Lucrez neîncetat la mine, la temerile mele, la redescoperire. De altfel, pentru a fi un specialist bun se spune că mai întâi e necesar să fii un client bun. Am trecut prin multe, mi-am luat nenumărate lecții de la viață și învăț neîncetat. Sunt sigură că odată ce un om se trezește la realitate învață toată viața despre… realitate, cât mai conștient de clipa care chiar contează.

Ancorarea mea în timpul sesiunilor în rolul de profesionist, cu un simț bun și conștiință, este esențială pentru a putea desfășura în mod autentic această profesie. 

Psychologies: Care sunt cele mai mari provocări întâlnite până acum în practica ta?

Dana Giurginca: Încep cu un exemplu. Am simțit că aș vrea să merg mai departe fiind sigură că pot conduce către o resursă prețioasă clientul, însă codul deontologic ”a spus” stop. Nu mi-a fost confortabil. Știam că pot ghida fără să fac rău, dimpotrivă. Vreau de mult să obțin și licența de psihoterapeut și știu că niciodată nu e prea târziu. 

Nu vreau nici să îmi creez false bariere. Am citit multă… psihologie însă licențele mele universitare deocamdată sunt în economie și științe juridice, iar cele legate de actuala profesie sunt în consiliere, life coaching, art terapie și nutriție. Conștientizez bine ce sunt, cine sunt și mai ales ce nu sunt! Tot la capitolul provocări am fost uimită să văd cum obiectivul inițial adus de clienți în coaching s-a actualizat, după numai vreo două-trei ședințe, astfel încât la termenul stabilit pentru atingerea obiectivului principal, unii au avut la pachet multe alte conștientizări adiacente. Inițial mi s-a părut provocator, acum mi se pare o mare reușită a clientului. 

Succesul clientului este succesul meu. Suntem parteneri de călătorie, eu ca un bun ghid, iar clientul, un excelent câștigător a ceea ce își dorește cu adevărat.

Psychologies: Am vorbit despre cele mai mari provocări, povesteşte-ne puţin şi despre cele mai frumoase momente pe care le-ai avut în această meserie!

Dana Giurginca: Când oamenii spun ”Ce simplu era.” 

Sau: ”Am descoperit ceea ce nici nu știam. Mă ajută tare mult. Am crescut încrederea în mine” 

Sau din consilierea vocațională: ”Mi-am descoperit cu adevărat vocația! Nu știam dacă nu e prea târziu…Am aflat că niciodată nu e prea târziu”. 

Sau pur și simplu ”Mulțumesc pentru ghidare”.

Psychologies: Cum arată pentru tine dezvoltarea în viaţa personală şi în carieră?

Dana Giurginca: Cred că acesta este cel mai drag și totodată accesat subiect al meu. De o viață ”scotocesc” prin tot felul de noutăți și cunoașteri. Conștiincioasă din fire am așezat bine fiecare informație, mi-am găsit răspunsuri și am mers din ce în ce mai departe cu tot ce mi-a plăcut cel mai mult! De multe ori aveam mai multe răspunsuri… căutându-l pe cel cu adevărat creator, ”altfel”. La început am căutat doar pentru mine, entuziasmată să cunosc lucruri utile. Încet, dar sigur, mi-am putut înțelege adevărata mea misiune, de a putea contribui, cât pot eu, la o viață trăită cu viață. 

Mi-am format propriile percepții și un stil inovator de a transmite oamenilor simplitatea de a trăi.

Iubesc plantele, florile, copacii! Am o grădină creată în propria-mi viziune. 

Așa cum se spunea să faci într-o viață cu sens: am plantat copaci, am construit case, am crescut copii! Se poate spune că am trăit mai multe vieți întruna!

Cel mai mult îmi place interacțiunea cu oamenii, apartenența socială, reală. 

Iubesc să lucrez cu oameni și pentru oameni!

Despre viața profesională în ordinea cronologică aș putea spune cât mai pe scurt așa: am o dublă licență în ASE. Am fost economist în management sanitar și sănătate publică.  Mi-am urmat visul copilăriei și m-am licențiat și în drept. Am fost consilier juridic și mediator pe spețe civile, ca expert în drept civil și procedură civilă. 

Ce nu am reușit? Mi-am dorit să fiu magistrat judecător. Viața a spus NU! Nu am reușit să ajung la examenele finale. Dar dacă a trebuit să dau acest tribut pentru a salva altceva extrem de prețios… poate că nimic nu a fost întâmplător. Azi nu mă mai gândesc ca la un eșec. 

Am înțeles că misiunea mea e alta! 

Și știu că o îndeplinesc cu tot sufletul, cu știință și conștiință.

Psychologies: Ce recomandări ai pentru cititorii noştri în materie de dezvoltare (filme, literatură, cursuri, etc.)?

Dana Giurginca: Cartea de la care a pornit dezvoltarea mea personală, dorindu-mi să înțeleg cum să îmi mențin vitalitatea și energie pozitivă este ”Cum să oprim îmbătrânirea”, de Jean Carper

Alte cărți dragi mie: 

Curajul de a fi vulnerabil, Brene Brown

Eu sunt OK tu ești OK,  Thimas Harris

Cele 5 limbaje ale iubirii, Gary Chapman

Cele 5 rani care ne impiedică să fim noi înșine, Lise Bourbeau

Emoții date pe față, Paul EKMAN

Inteligența emoțională, Daniel Goleman

Atitudinea este totul, Jeff Keller

Când corpul spune NU, Gabor Mate

Ești ceea ce gândești, Dr Wayne W.Dyer

Ce culoare are parașuta ta? = Ghidul tău pentru o viață plină de muncă semnificativă și success în carieră. Richard N.Bolles 

Cărțile/ghidurile de funcționare pentru o viață de calitate ale  Dr. Mehmet C. OZ

Realmente ador:

Micul prinț, Antoine de Saint Exupery

Cărțile domnului profesor Dumitru Ctin Dulcan

Cărțile lui Robin Sharma între care Călugărul care și-a vândut Ferrariul

Starea zero, Joe Vitale

Și lista e mult mai bogată!

Dintr-un alt registru, pasionată fiind de culisele proceselor din lumea juridică: am citit și recomand pentru timpul liber cărțile lui John Grisham.

Nu am timp să mă uit la TV consider de mulți ani că e ”mâncător de timp”, de aceea nu mai am televiziune prin cablu. Îmi place să văd filme la cinematograf, trăiesc acele momente altfel!

Navighez cât pot de puțin pe rețelele sociale, comunicând cu prieteni punctual, îmi iau informații utile strict când am nevoie fără să îmi irosesc viața în scrolări de ecrane pe care nu le pot înțelege. Timpul e cea mai importantă resursă!

Filme care mi-au plăcut:

The Shack, regia Stuart Hazeldine, Netflix

In UTERO 2016

Un alt sine, serial Netflix despre descoperirea de sine și vindecare

Schimbarea (The Shift) Dr Wayne Dyer

The secret life of Walter MITTY (2013) 

Hector and the search for happiness (2014)

Avatar 1 și 2 (singurele filme SF văzute de mine, care mi-au rămas în suflet)

Podcasturi/YouTube

Menis Yusry

Sadhguru

Dr Joe Dispenza

Cursuri

Metoda Silva

Theta Healing

Dans! Nu glumesc! E un timp extraordinar de plăcut. Se eliberează stresul, se face mișcare ca și la un antrenament. E o sursă de zâmbete și de creștere a încrederii. De liniștire a gândurilor.  

Orice altceva ce poate crește încrederea: vorbit în public, actorie etc.

Recomand cât mai multă socializare reală cu prieteni adevărați, mers la teatru, la concerte, în parc, la soare!

Îmi plac board games-urile față în față cu oameni reali. Nu am jucat niciodată în virtual! Nu aș fi avut timp să fac toate câte le-am făcut dacă aș fi irosit timpul; sunt foarte conștientă că viața mi-a fost dată să o respect. Fiecare zi e important să fie trăită ca și cum ar fi ultima! E foarte importantă și  relaxarea. Eu aleg să mă relaxez în natură, la malul mării, într-o pădure, în parc, la volan spre locuri noi. Mă pot relaxa gătind mâncăruri și prăjituri mai sănătoase și cât mai aspectuoase. Îmi place să cumpăr legume, zarzavaturi, verdețuri și fructe reale din piață de la țăranii adevărați care muncesc pământul cu credință pentru a obține culorile sănătății! Mă bucură să merg prin piață, inclusiv când sunt plecată de acasă. Să testez produse noi, să socializez cu oamenii care le cultivă.

Psychologies: Unde îţi găseşti inspiraţia pentru fiecare nouă zi din viaţa ta?

Dana Giurginca: În sufletul meu. În fiecare vis transformat în realitate.

Când eram adolescentă funcționam pe ”așa nu”… să nu fac la rândul meu ceea ce mă afecta de la familie sau din diferite situații.

Ani mulți au trecut de atunci și am depus o muncă neobosită pentru a găsi adevăratul scop al vieții mele și azi funcționez ascultându-mi conștiința și inima.

Inspirația, clar vine din suflet și din tot ce iubesc. Iubesc multe pe acest pământ de la razele soarelui, la marea cu zgomotul valurilor, la blândețea primăverii și frumusețea culorilor! Ador copacii. Îi îmbrățișez. Îi onorez.

Ador călătoriile. Mă inspiram adesea din locuri noi, obiceiuri noi, prieteni noi! Învățăm necontenit unii de la alții!  

Aduc totul la un numitor comun, integrez în viața mea, în misiunea mea, în activitatea mea pe care nu o percep ca pe o ”muncă”, ci ca pe o bucurie, fiecare zi fiindu-mi o celebrare a vieții. Munca… ”sunt la muncă” pentru mine sună ca și cum ai pune pe cineva în jug și îmi repugnă formularea! A munci pentru mine este despre a îndeplini o misiune cu drag, cu succesul fiecărui pas oricât de mic, de a trăi cu sens, de a aduce împlinire sufletului meu dar și celorlalți, de a aduce un mic crâmpei de mai bine chiar acum, chiar aici.

Psychologies: Care sunt tehnicile folosite de tine pentru a depăşi situaţiile mai puţin bune din viaţa ta?

Dana Giurginca: Situațiile dificile… cândva le depășeam cu ”Hei rup! Pot orice!” Apoi cineva mi-a spus odată, când eram în suferință că ”trece și asta” și am văzut că situațiile se comportă conform unei sinusoide, când jos… când sus… Uneori am căzut foarte jos și m-am speriat… dar încet am căpătat încredere și m-am înălțat iar și iar devenind și mai ancorată în realitatea vieții tocmai prin acele lecții de viață de acolo… de foarte jos! Știu, după multe căderi, că există soluții la orice, important este să nu se stingă luminița de la capătul tunelului! Nu e mereu ușor! Dar e așa multă fericire când simt că devin un pic și mai puternică! Toți cei care m-au făcut să sufăr mi-au fost, de fapt, cei mai buni profesori! Se mai spune că suferim pentru ceea ce de fapt e chiar în noi! Nimeni nu e responsabil pentru fericirea noastră! Doar noi înșine! 

Am conștientizat credințe limitative, programe disfuncționale, bucle în care mă învârteam repetitiv prin alegeri și convingeri, prin așteptări și decepții. 

Mi-am dezvăluit, dezprăfuit și așezat la loc de cinste valorile personale cu care îmi place să lucrez atât în consiliere cât mai ales în life coachingul de succes!

Nu mai uit niciodată de mine! Mă așez unde îmi e locul cu discernământ și bun simț.

Psychologies: Ce te preocupă în timpul liber? Care sunt pasiunile tale?

Dana Giurginca: Dintotdeauna am avut activități plăcute în timpul liber! Îmi place mult să șofez și astfel am colindat prin Europa.

Am studiat nutriția și psihonutriția. Am mers în tabere de detox. 

Am explorat ideea de theta healing și metoda Silva pentru reprogramarea mentală.

Sunt deschisă și prietenoasă și îmi place să fiu cu oameni, cu prieteni buni! Să cunosc neîncetat oameni noi. Avem atât de multe de învățat unii de la ceilalți, de la viață, de la natură, de la tot!După ce copiii mei au crescut am decis că e timpul să îmi urmez și pasiunile la care ”am râvnit” o viață întreagă. 

Dacă mă gândesc doar la ultimii doi ani: am zburat la manșa unor mici avioane, am urmat cursuri de teatru de improvizație, dar și de teatru clasic și am avut trei reprezentații pe scenă. Totodată am urmat și cursuri de dicție și de voice-over. De ce am făcut toate acestea? Pentru a lua contact cu partea artistică pe care o avem cu toții în noi încă de la naștere, dar pe care adesea o ignorăm, o inhibăm din lipsă de putere a credinței în propriile resurse. Pentru a-mi crește încrederea în mine, a fi mai flexibilă în gândire și comportament, a avea curajul de a ieși pe scenă ”în lumina reflectoarelor și văzul lumii” și de a fi aplaudată pentru munca mea. Pentru a-mi dovedi că VREAU și POT și astfel să îmi cresc stima de sine. 

Din perfecționistă am dorit să devin doar perfectibilă!

Câțiva ani în urmă m-am așezat pentru prima dată la pian, învățând alături de o excelentă profesoară ce înseamnă pianul. Am putut cânta câteva piese dragi sufletului meu.

Îmi reinventez neîncetat arta gătitului sănătos! Ador un stil de viață sănătos. M-am licențiat în nutriție tocmai în această idee. Am încercat tot felul de stiluri de a găti testând chiar pe mine  – raw vegan, vegan, complet, post intermitent, post cu sucuri, detox, keto – pentru a fi în cunoștință de cauză când recomand cuiva. Îmi lucrez continuu propriile percepții și un stilul meu unic de a transmite oamenilor esența artei de a trăi.

Am o mulțime de idei pentru a păstra tinerețea cât mai mult posibil! Bătrânețea nu e o boală! Ea se întâmplă când spiritul bucuriei de a face lucruri bune și cu adevărat frumoase dispare, când pierdem copilul din noi definitiv. Când închidem poarta lucrurilor noi. Când începem singuri să ne stingem lumina…

Cochetez cu ideea de a publica o carte cu tot ce am adunat în suflet, în gândire, în practica mea ca student continuu la ”viața trăită cu viață”!

Psychologies: Care este relaţia ta cu spiritualitatea? Ai anumite practici în acest sens?

Dana Giurginca: Îmi place să particip uneori la slujba de Duminică!

Consider că Dumnezeu e permanent cu noi oamenii oriunde suntem și de aceea știu că mă pot ruga și în intimitatea spațiului meu, dar mai știu și că acolo în Biserică, atunci când oamenii se roagă la unison totul devine mai puternic, e o emoție, o anume energie. Nu cad în nici o extremă, echilibrul și armonia cu tot ce mă înconjoară sunt cuvintele de bază în viața mea.

Mă emoționează ritualurile diferitelor sărbători, cuvintele rostite de preoți, mirosul tămâii, licărul lumânărilor, energiile frumoase din rugăciunile pentru cei dragi, pomenirea celor dispăruți dintre noi și veșnica recunoștință, sinceră, profundă! 

Binecuvântez fiecare zi, fiecare pas, fiecare om drag din viața mea incluzându-mă de ceva timp și pe mine pe lista importantă a vieții mele!

Psychologies: Cum îţi închei ziua de lucru?

Dana Giurginca: Îmi place să mă plimb. Ador să socializez cu prieteni dragi. Să petrec timp cu fiii mei. Să merg la concerte, piese de teatru, la dans etc.

Îmi place să beau din când în când un pahar de vin roșu sec, de calitate, ușor (nu vechi care e mai aspru), ce are un gust catifelat și multiple beneficii pentru starea noastră de spirit, pentru corp (conține resveratrol). Dar asta voi povesti altă dată!

Îmi place să sărbătoresc reușitele și tot ce e cu bucurie! 

Îmi place să mă simt utilă. Să fiu văzută! Să apreciez la rândul meu cu onestitate.

Nu îmi plac șabloanele, formulele redundante! Îmi place mult originalitatea.

Mă bucur de fiecare clipă trăită cu viață!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top