Now Reading
Ce tipuri de vin alb există și cu ce mâncăruri pot fi combinate

Ce tipuri de vin alb există și cu ce mâncăruri pot fi combinate

Revista Psychologies
ce-tipuri-de-vin-alb-există-și-cu-ce-mâncăruri-pot-fi-combinate

Vinul alb este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Spre deosebire de cel roșu, care se consumă la temperatura camerei, cel alb poate fi păstrat și la frigider. Faptul că poate fi consumat la temperaturi scăzute transformă vinul alb într-o opțiune răcoritoare, ideală pentru serile calde de vară. De asemenea, vinul alb este o soluție excelentă și foarte populară în rândul celor care organizează petreceri precum nunți sau botezuri. Vinul alb poate fi consumat și la terasă sau restaurant.

Așadar, poți alege să consumi vin alb în orice context, însă nu toate băuturile din acest sortiment sunt la fel. Pentru a putea alege cea mai bună variantă pentru tine, trebuie să știi ce tipuri de vin alb există și care sunt caracteristicile acestora. Prin intermediul acestui articol, vei descoperi cele trei tipuri principale de vin alb, ce le definește și cu ce fel de mâncăruri le poți consuma.

Vin alb de tip Sauvignon Blanc – excelent pentru o masă ușoară

Așa cum sugerează și denumirea, acest sortiment de vin este unul de origine franceză. Termenul sauvignon se trage din „sauvage”, care înseamnă „sălbatic”, în vreme ce „blanc” se traduce prin „alb”. Așadar, Sauvignon Blanc este un vin alb, sălbatic. Asta deoarece soiul de struguri din care este obținut creștea inițial în Bordeaux și semăna foarte mult cu o buruiană sălbatică. Ulterior, calitatea strugurilor de tip Sauvignon Blanc a fost tot mai apreciată și soiul s-a răspândit și în alte regiuni. El oferă arome foarte intense de fructe precum căpșunele sau citricele. Vinul de acest tip poate fi consumat în combinație cu fructe de mare sau carne slabă, precum puiul ori curcanul. Totodată, în buna tradiție franțuzească, un vin alb se recomandă a fi consumat și în combinație cu brânză de capră.

Vin alb de tip Riesling – ideal pentru mesele cu pește

Din Franța, mergem către Germania, țară care a dat lumii vinul de tip Riesling. Strugurii din sortimentul Riesling, care creșteau inițial pe Valea Rinului, au capacitatea de a putea fi folosiți și pentru obținerea de vinuri seci, dar și pentru a produce vinuri dulci. Caracteristicile principale ale acestui tip de vin sunt aciditatea naturală destul de ridicată și aroma delicioasă de fructe.  Vinul de tip Riesling este ideal a fi consumat cu brânzeturi, dar și cu preparate din pește, mâncăruri de origine asiatică, fripturi de rață sau chiar carne de porc.

Vin alb de tip Chardonnay – rafinament maxim, excelent cu fructe de mare

Revenim în Franța pentru a descoperi unul dintre cele mai populare tipuri de vin alb din întreaga lume. Rafinat și cu arome de plante precum cele de vanilie, migdale sau fructe tropicale, vinul Chardonnay este unul care a atras dintotdeauna atenția cunoscătorilor de pe întreaga planetă. Aromele sale îl transformă într-o băutură fresh și extrem de potrivită pentru a fi combinată cu mâncăruri ușoare, precum fructele de mare, carnea de curcan, peștele sau homarul.

De unde să cumperi vin alb de calitate

Cele trei tipuri de vin pe care ți le-am prezentat sunt cele mai vechi și cele mai populare din întreaga lume. Însă subiectul vinului alb este unul extrem de complex, la fel cum este și lista completă a sortimentelor disponibile pe piață. Pentru a-ți fi mai ușor să alegi unul, poți să te orientezi către o platformă precum WineMe.ro, care îți pune la dispoziție o gamă extrem de variată de vinuri albe din mult mai multe categorii. Nu mai puțin de 68 de soiuri de struguri care definesc sortimente de vin alb sunt disponibile pe platforma Wine Me, printre care Pinot, Tămâioasă Românească, Ugni Blanco sau Glera. Poți să alegi, de asemenea, tipul vinului, în funcție de cât de dulce îl vrei, dar poți utiliza și filtre de preț.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top