Now Reading
Ligia Palfi: mi-am dat voie să cresc, să testez, să aplic

Ligia Palfi: mi-am dat voie să cresc, să testez, să aplic

Revista Psychologies
Ligia Palfi: mi-am dat voie să cresc, să testez, să aplic

Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?

Ligia Palfi: Alegerea de a deveni Coach a fost alimentată de acum 14 ani și totul a început cu pasiunea și dorința proprie de transformare. Atunci nu existau atâtea persoane în online, am cunoscut vreo 5 persoane în România care aveau blog atunci și inspirau zeci de mii de oameni prin articolele lor. I-am luat ca și exemple demne de urmat și mi-am ales mentori, ghizi care m-au provocat încă de atunci să cresc și să modelez o parte din tiparele mele sabotoare. Mi-am dat voie să cresc, să testez, să aplic tot ce găseam ca exerciții practice din aria aceasta a dezvoltării personale , indiferent prin ce mijloc: prin articolele lor de pe blog sau e-mail, prin video-urile lor, prin cărțile lor, prin activitățile lor educaționale din aria aceasta a dezvoltării personale și a psihologiei…

Chiar și primele certificări de Coach le-am făcut tot pentru transformarea mea personală. Abia de aproximativ 8 ani am început să dezvolt o pasiune și mai profundă pentru a descoperii potențialul uman și pentru a sprijini, la rândul meu, alte persoane care erau deschise să muncească cu mine. Mă motivează foarte mult descoperirea resurselor interioare ale celor cu care muncesc și ador să fiu acolo pentru ei, pentru a-i ghida să depășească barierele mentale și emoționale, blocajele și tiparele lor autosabotoare.

Transformările se produc în timp, cu răbdare, perseverență, ambiție, dar iubesc să urmăresc progresul lor și să observ cum își schimbă tiparele de gândire și comportament, având rezultate în toate ariile vieții lor. Este o experiență incredibilă să fiu parte a acestei călătorii de evoluție personală și profesională.

Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?

Ligia Palfi: Una dintre cele mai mari provocări pe care oamenii le întâmpină în dezvoltarea lor personală și profesională este tocmai frica de schimbare și rezistența la schimbare. Este normal să simțim frica de necunoscut, este normal să ne întrebăm la început dacă e ok să avem încredere într-un ghid care să ne conducă în zone necunoscute ale psihicului nostru, este normal să ne simțim inconfortabil la început. Această decizie este destul de greu de luat pe termen lung. Ei bine, din  cauza rănilor inimii și sufletelor lor, unii nu depășesc această etapă autosabotoare a fricii de necunoscut. Totuși, este important să recunoaștem că schimbarea este inevitabilă și că dezvoltarea personală și profesională adesea implică îmbrățișarea incertitudinii și a necunoscutului. Gestionarea acestei rezistențe implică conștientizarea fricilor și a gândurilor limitative, ale tiparelor autosabotoare, precum și cultivarea unei mentalități  flexibile. Procesul transformării nu e așa de simplu, tocmai de asta e nevoie de o relație terapeutică, e nevoie de un ghid care să ne susțină să putem vedea ceea ce uneori e greu să vedem la noi. Tocmai de asta este nevoie de un proces pe termen lung, exact așa cum e nevoie de o implicare și angajament luat pe termen lung pentru a merge la sala de sport pentru remodelarea corpului. Cam așa este și cu remodelarea rețelelor neuronale ale creierului nostru, ale tiparelor vechi și profund dezvoltate. Într-o epoca a vitezei, unde dorim rezultatele și transformările « acum » dacă s-ar putea, cred că răbdarea și perseverența este o altă provocare în dezvoltarea personală și profesională.

Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?

Ligia Palfi: În activitatea mea, consider că relația terapeutică este cea mai puternică forță care se crează în urma procesului terapeutic, indiferent de metodele folosite. Abordarea mea se concentrează asupra construirii și menținerii unei relații de încredere și deschidere cu clienții prin oferirea unui spațiu sigur și fără judecată, creez un mediu în care aceștia se simt liberi să-și exprime autenticitatea și să împărtășească aspecte sensibile, foarte vulnerabile ale vieții lor.  Toate acestea nu le-aș putea crea dacă nu aș fi eu însămi într-un proces terapeutic și dacă nu aș trece chiar eu printr-un astfel de proces de creștere, transformare și vindecare. Este esențial ca ghidul, coach-ul sau orice persoană care muncește atât de profund cu oamenii să fie într-un proces terapeutic. Altcumva nu are cum să îl susțină pe celălalt și să îl conducă spre rezultate, performanță și împlinire sufletească.

Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?

Ligia Palfi: Pentru a gestiona stresul și emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții, adopt o practică riguroasă prin grijă de sine. Acord o atenție deosebită timpului de procesare și relaxare după sesiuni. Aceasta îmi oferă posibilitatea de a reflecta asupra interacțiunilor, de a integra informațiile și de a regla propriile emoții înainte de a trece la alte sesiuni. De asemenea, nu neglijez importanța terapiei personale. Sunt angajată într-un proces continuu de terapie individuală și de coaching terapeutic de grup,  de peste 4 ani, pentru a explora adânc propriile gânduri și emoții. Prin această investiție personală, dezvolt abilități de gestionare a stresului și îmi îmbunătățesc continuu reziliența emoțională. Investind în terapie personală, îmi mențin echilibrul și sănătatea mentală, permițându-mi să rămân un coach eficient și empatic pentru clienții mei.

Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?

Ligia Palfi: Există 3 aspecte pe care le respect și pe care le-am luat în considerare înainte de a începe această carieră :

–  Este nevoie de a avea capacitatea de a oferi iubire necondiționată oamenilor. Nu pot avea un astfel de rol decât persoanele care au capacitatea de a oferi iubire și respect profund oamenilor, care vor să fie în contact permanent cu aceștia. Abilitatea de a empatiza și de a te conecta sincer, autentic cu diversele experiențe sensibile ale clienților este esențială. Consider că pentru a oferi Iubire și Respect este nevoie să fim conectați la ceva mai mare decât noi, care este o puternică Sursă a Iubirii, deci să avem grijă și de Relația noastră cu Dumnezeu.

 – Procesul individual de creștere: nu cred că este posibil să oferi empatie, iubire și grijă față de clienți dacă nu ți le oferi ție, în primul rând. Există un proces care te ajută să ai mai multă grijă, iubire de sine și empatie față de tine – Coaching-ul terapeutic. Înțelegerea propriei tale călătorii poate adăuga profunzime și autenticitate, vulnerabilitate, acceptare în relația ulterioară cu clienții.

 – Este nevoie de dorința de învățare continuă: domeniul psihologiei evoluează în mod constant, iar cercetările și tehnologiile noi pot aduce contribuții semnificative, mai ales în neuroștiință. Fiind deschis la învățare continuă și actualizarea cunoștințelor tale, vei fi mai pregătit să oferi cele mai bune practici și abordări în lucrul cu clienții.

Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?

Ligia Palfi: Urmăresc, în limba engleză, reviste științifice și publicații precum  “The Journal of Consulting and Clinical Psychology”, recomand cartea „The Art of Coaching” de Elena Aguilar pentru abordarea coaching-ului eficient, în rest, la majoritatea workshopurilor și seminariilor recente am participat în Franța, unde locuiesc.

Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?

Ligia Palfi: Menținerea unui angajament continuu față de dezvoltarea profesională este esențială pentru a rămâne relevant și eficient în domeniul coaching-ului, terapiei sau consilierii. Iată câteva strategii pe care le adopt pentru a mă asigura că mă dezvolt constant:

 –  Particip la cursuri, seminarii și workshop-uri relevante. De asemenea citesc zilnic și mă uit la diverse documentare științifice despre noile cercetări din neurostiinta si psihologie.

–  Sunt activă în comunități de formare și dezvoltare a coachilor.

–  Solicit feedback de la colegi și clienți și investesc în ameliorarea continua a serviciilor și produselor pe care le ofer. 

– Când este posibil, mă implic în programe de certificare recunoscute.

Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?

Ligia Palfi: Ceea ce mă atinge profund în munca cu clienții, de fiecare dată, este că ceea ce spunem rațional despre un subiect, nu este deloc același lucru ca și atunci când ne conectăm profund cu noi și suntem centrați. Observ asta în fiecare sesiune în care începem un subiect într-un mod superficial, dar în momentul în  care pătrundem în profunzime în zona respectivă și ne conectăm cu sufletul nostru, apar adevăratele valori, transformări dar și acele momente « aha ! ». Este impresionant să pot să observ cum o conversație poate evolua de la un nivel superficial la unul profund, oferind oportunitatea de a face schimbări semnificative în viața cuiva. Este un privilegiu să fiu martoră la aceste momente de revelație.

Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?

Ligia Palfi: Recompensa vine din relațiile autentice construite în timpul terapiei. Atunci când clienții împărtășesc cu mine bucuriile, împlinirile sau chiar vulnerabilitățile lor, se creează o conexiune profundă care întărește relația terapeutică și mă face să apreciez și mai mult omul, așa cum este el. Fiecare client aduce cu sine experiențe unice, ceea ce mă împinge să rămân flexibilă și deschisă la diferite abordări și metode terapeutice. Faptul că pot învăța din diversitatea experiențelor lor îmi oferă o creștere profesională și personală continuă. Iubesc de asemenea momentele în care văd cum clienții folosesc în mod autonom tehnicile și resursele învățate în sesiunile de coaching terapeutic pentru a produce diverse rezultate în viețile lor. Iubesc să văd cum își transformă viețile, relațiile cu ei și cu cei din jur și aleg un alt traseu, mult mai bun decât cel vechi…

Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?

Ligia Palfi: Sunt deschisă să ascult și să înțeleg perspectivele pe care le are clientul, dar în același timp, ascultând îmi pregătesc cu flexibilitate  abordările terapeutice în funcție de nevoile și preferințele clientului, ceea ce ajută din start la oferirea siguranței și încrederii de care are nevoie cu privire la procesul de coaching. Nu contest și nu înlătur momentele de scepticism, ci ofer omului liberul arbitru, pentru a se convinge  și singur că e un serviciu potrivit pentru el. Pentru a-l ajuta în direcția aceasta, îi ofer exemple ale persoanelor cu care am lucrat, pentru a-i oferi speranța și credința că se poate modela, poate transforma tiparele și poate elimina comportamentele nefolositoare. De cele mai multe ori scepticismul dispare după 6 luni sau un an, timp în care clientul reflectează continuu  dacă este cea mai bună variantă pentru el și este perfect în regulă. Avem nevoie de timp pentru a lua decizii și eu iubesc oamenii care sunt sceptici, pentru că în spatele analizei lor există o dorință puternică de creștere și o nevoie de siguranță puternică, ceea ce mie îmi arată că vor munci serios, în procesul lor individual, pentru intențiile lor.

Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?

Ligia Palfi: Indiferent cât de avansată devine tehnologia și cât de multe se schimbă în societate, cred că relațiile, acceptarea și iubirea necondiționată, conexiunea umană vor continua să stea la baza evoluției în viitor. Cred că tehnologia vine  să îmbunătățească și să ofere instrumente de muncă în acest domeniu, dar nu cred că tehnologia o să înlocuiască relațiile dintre oamenii.

Iubesc faptul că azi tehnologia este un real ajutor în cercetările științifice care se fac în domeniul psihologic și se pot confirma multe ipoteze, care nu se puteau valida până acum. Cred că toate acestea vor avea efecte transformatoare în acest domeniu, dacă vor fi utilizate cu măsură și inteligență, cu empatie, iubire și respect pentru oameni.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top