Now Reading
Terapia neurofeedback – drumul spre o mai bună calitate a vieții

Terapia neurofeedback – drumul spre o mai bună calitate a vieții

Dr. Ioana-Ilinca Diaconu
Terapia neurofeedback - drumul spre o mai bună calitate a vieții

Așa cum antrenorul personal ne ghidează prin sport și exerciții fizice către o stare de bine, așa funcționează terapia neurofeedback pentru antrenarea creierului.

Dar ce înseamnă, mai exact, terapia neurofeedback?

Terapia neurofeedback este o terapie complementară ce se bazează pe o procedură non-invazivă, fără durere, care nu prezintă efecte secundare și nu interferează cu alte tratamente medicamentoase.

Acest tip de terapie analizează și măsoară activitatea electrică a creierului cu scopul de a corecta tipare anormale sau disfuncționale ale undelor cerebrale.

Metoda de terapie bazată pe neurofeedback reprezintă un mod de antrenare a creierului pentru îmbunătățirea performanțelor intelectuale, psihice și sportive, cât și pentru tratarea unei arii largi de afecțiuni de tip neuropsihic:

  • tulburări din spectrul autist (TSA)
  • hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD/ADD)
  • depresie
  • anxietate
  • tulburări ale somnului și insomnia
  • migrene
  • sindrom de stres posttraumatic (PTSD)
  • sindrom Tourette

Antrenarea creierului asistată de calculator este, în fapt, o electroencefalogramă (EEG) ce înregistrează în timp real activitatea electrică cerebrală. Aceasta constă în atașarea de electrozi pe scalp în puncte cheie care corespund diferitelor zone ale creierului și folosirea de semnale audio, video și tactile pentru corectarea activității cerebrale, iar răspunsul creierului sau feedback-ul creierului la acești stimuli este redat pe un ecran.

Prin interpretarea modului în care creierul funcționează, terapeuții neurofeedback, asemeni antrenorilor de sport, ajută la antrenarea unuia dintre cei mai importanți mușchi ai corpului omenesc – creierul. Grație neuroplasticității, o proprietate uimitoare și unică a creierului, acesta învață să creeze noi trasee și căi neuronale și favorizează, astfel, formarea de noi obiceiuri benefice pentru sănătatea fizică și mentală.

 

Citește continuarea articolului în ediția decembrie-2023-ianuarie-2024  sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 .

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top