Now Reading
Constelațiile sistemice – astronomie sau terapie?

Constelațiile sistemice – astronomie sau terapie?

florina-cochină
constelațiile-sistemice-astronomie-sau-terapie

„Oare ce or fi aceste constelații sistemice?! Par să aibă legătură cu astronomia dacă mă iau după denumirea lor. E clar, e safe, ce aș putea să pățesc dacă merg la o astfel de sesiune?! O prietenă m-a invitat și sunt curioasă despre ce este vorba. Nu prea am înțeles totuși de ce atelierul se cheamă Constelații sistemice familiale, dar omul cât trăiește învață, așa că de ce să nu mă bucur de ocazia de a descoperi ceva nou?!”

Această întâmplare a avut loc prin 2010-2011. Când am ajuns la atelier, m-a bucurat deschiderea cu care cei de acolo m-au primit. Unii participanți se cunoșteau deja între ei, dar erau și persoane noi. Cam 15 eram cu toții. Când a început prima temă a constelației, nu înțelegeam de ce unul dintre participanți ne vorbește despre problemele sale de familie. „O simți omu’ să se descarce, poate e foarte încărcat.” Mi-am zis eu în sinea mea. Și apoi au fost numiți reprezentanți pentru fiecare membru de familie al persoanei respective și fiecare spunea ce simțea din rolul respectiv și după spusele persoanei care își observa constelația, erau fix cuvintele celor din familia sa. „Ce e acest teatru ieftin?!” Mi-am zis în sinea mea, cam supărată deja că am ajuns la un astfel de atelier. Deodată, am fost și eu numită într-un rol, să reprezint pe cineva din familia respectivă. Nu îmi doream să jignesc pe nimeni, că doar venisem de bună voie aici. Așacă m-am ridicat și am fost surprinsă să simt că îmi vine să spun anumite lucruri, să fac anumite gesturi care nu mă caracterizau în mod normal. „Wow! Ce experiență extraordinară am trăit!” Mi-am spus la sfârșit.

Am continuat să merg la Constelații familiale și ca reprezentant în constelațiile celorlalți și pentru a-mi juca propriile teme. Acum, ca terapeut, au rămas instrumentul meu preferat de lucru cu oamenii și încă la mai numesc „teatru ieftin”, dar am adăugat „și vindecător”. Din 2015 am devenit facilitator pentru constelații și puterea lor continuă să mă uimească.

Am aflat între timp mai multe despre ele și aș vrea să vă împărtășesc și vouă. Acest instrument terapeutic a fost creat de Bert Hellinger (psihoterapeut și preot misionar în Africa) prin care acesta a conștientizat și a explicat că experiențele noastre își au originea în evenimentele traumatizante în trecutul apropiat sau îndepărtat al familiei noastre. De aici și denumirea metodei care presupune crearea unei imagini în spațiu a relațiilor interumane.

Astfel, metoda constelațiilor familale ne oferă informații ascunse sau neluate în seamă asupra relațiilor de familie și asupra relațiior dintre oameni în general, pentru că această metodă poate fi aplicată pe orice temă – fie o relație neașezată, fie raportarea la un anumit aspect din viața noastră (abundența, iubirea, curajul, sănătatea/ boala etc). Scopul constelațiilor este ca odată ce conștientizăm de unde vin anumite blocaje să le și eliberăm, exprimând ceea ce simțim, ocupând locul nostru de drept în viața noastră și în familia noastră.

Poate te întrebi și tu, ca și mine, cum știu și pot participanții să interpreteze atât de real rolul respectiv. Secretul stă în faptul că există și în ei acea parte, cumva ascunsă și legea rezonanței o scoate la iveală. Așa că participând la constelații, nu doar că îți rezolvă tema cu care ai venit, dar coștientizezi multe altele prin rolurile pe care le joci. Minunat, nu-i așa?! În concluzie, fiecare zi la constelații se dovedește a fi una foarte intensă!

Dar nu e cazul să mă crezi pe cuvânt, te invit să experimentezi și tu. Știu și eu că cel mai bine se simte pe pielea ta…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top