Now Reading
Dacă reușim să ne îndrăgostim de cărți, ele ne vor lumina mintea și ne vor îmblânzi sufletul

Dacă reușim să ne îndrăgostim de cărți, ele ne vor lumina mintea și ne vor îmblânzi sufletul

andreea-retea
dacă-reușim-să-ne-îndrăgostim-de-cărți-ele-ne-vor-lumina-mintea-și-ne-vor-îmblânzi-sufletul

Relația noastră cu cărțile și cea cu partenerii de viață au ceva în comun. Trebuie să îi găsim pe „The Ones”.

Așa cum, de când ne naștem, căutăm persoana pe care să o iubim și de care să ne simțim atrași, să ne facă încrezători și optimiști, ar trebui să căutăm și cărțile pe care nu putem să le lăsăm din mână. Să ne facă să ne simțim „acasă”. Să ne îndrăgostim de cărți, să ne descoperim personalitatea și gusturile prin lectură și să creștem pe măsură ce dăm paginile, la fel cum creștem în cuplu, când suntem într-o relație sănătoasă.

Marea problemă este că mulți dintre noi nu știu ce ar trebui să simtă într-o relație de cuplu, doar mimează ceea ce au văzut în filme sau ce au înțeles uitându-se în jur la alte cupluri și crezând că, ceea ce văd în public este suficient pentru a înțelege dinamica complicată a unei perechi. Și eu am fost în această situație. Crescută doar de mamă, nu aveam un model bine definit de cuplu cu tot ce înseamnă asta, un amestec de atracție,  protecție, tandrețe, conflict, erotism. Asta nu m-a împiedicat să mă declar îndrăgostită nebunește de mai multe ori și să eșuez dezorientată și dezamăgită de tot atâtea ori. Orbecăiam în lumea complicată a dragostei fără să știu exact ce vreau și cine sunt.

În timp, cu terapie și multă introspecție, am ajuns într-un punct în care pot să spun: „Ahaaa!” Nu aș putea să desenez harta pentru a ajunge fix în locul în care te simți iubit, dar nu sufocat, iubești, dar nu te plictisești, cunoști și înțelegi, dar încă mai descoperi, ești încă „tu”, dar există și „noi”. Este foarte fragilă această construcție și în orice moment pot apărea fisuri pe care, zilnic, le poți repara sau le poți adânci. Ceea ce pot mărturisi, ajungând pe acest tărâm mult visat al împlinirii, este că el există, nu este doar un mit. Iar satisfacția pe care o ai atunci când obții asta nu poate fi descrisă în cuvinte, dar este sentimentul pentru care tânjim, noi, oamenii, toată viața. Este „acasă”.

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top