Now Reading
Tableta nu compenseaza anii cat un copil nu citeste!

Tableta nu compenseaza anii cat un copil nu citeste!

Un copil trebuie invatat placerea cititului. Dincolo de toata educatia pe care ne straduim sa i-o oferim, relatia cu cartile contribuie la formarea lui ulterioara.

 

M-a intrebat cineva care e sfatul pe care il dau cel mai frecvent. Desi nu ma cred vreun reper de intelepciune (sau poate tocmai de aceea), imi sfatuiesc frecvent cititorii si cunostintele sa citeasca. Cred ca e singura chestie care se poate aplica oricui ca sfat de viata. Cititi, oameni buni, orice, numai cititi.

Nu voi obosi sa repet acest lucru, tocmai pentru ca vad crescand ignoranta. De la studentii la Jurnalism, care nu mai scriu de mult timp corect in limba romana, de la perlele aiuritoare de la BAC si pana la intrebarile naive, primite de la oameni in toata firea pe mail-ul de la revista, toate acestea ma duc cu gandul la ascensiunea ignorantei.

Oamenii nu mai au timp de citit, sunt foarte usor distrasi de Facebook si alte minuni, au atentia tot mai fluctuanta. Pur si simplu, se citeste tot mai putin!

Romania e pe ultimele locuri in Europa la consumul de carte si de presa scrisa si pe locul fruntas la analfabetism! Pe mine ma cam sperie datele astea. Ce e de facut?

Sa ne reapucam de citit, sa le citim copiilor nostri si copiilor din scoli si gradinite. Nicio tableta nu va compensa anii cat un copil nu citeste. Poti sa vezi cate filme vrei… degeaba.

Lectura iti „formateaza“ creierul altfel, te invata sa fii rabdator, sa citesti o descriere maiastra, un dialog intelept, iti pune la contributie imaginatia.

Anna Karenina e diferita pentru fiecare om care citeste romanul lui Tolstoi si este exact la fel pentru toti cei care vad filmul! Filmul nu va „bate“ niciodata cartea.

Adultii ar trebui sa ia cu ei o carte la metrou sau pentru cand stau la coada la Taxe si Im­po­zite. Cititi, oameni buni! S-a dovedit ca cititul scade hormonii de stres, te relaxeaza, te intelepteste.

Te face sa vezi mai multe perspective si previne degenerarea cerebrala asociata batranetii. Cititi carti din alte domenii decat cele in care v-ati format sau activati.

Daca sunteti ingineri, cititi literatura, si daca sunteti literati, cititi economie. Incurajati-va copii sa citeasca, este crucial!

Nu-i fortati, nu le bagati pe gat carti care nu le plac si discutati cu ei despre ceea ce citesc. Cereti-le sa povesteasca ce se intampla cu Harry Potter, sa comenteze din perspectiva lor proprie, sa argumenteze. Sa integreze in contextul vietii proprii ceea ce citesc, sa aplice.

Cititul le va forma gandirea proprie, vor fi mult mai putin vulnerabili la manipulare si vor fi mai destepti. Nicio tableta nu le aduce aceste beneficii. Doar cartile. Numai si numai cartile…

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top