Now Reading
De ce ar trebui parintii sa se joace mai des alaturi de copiii lor

De ce ar trebui parintii sa se joace mai des alaturi de copiii lor

Revista Psychologies

Jocurile au un rol esential in dezvoltarea copilului din toate punctele de vedere. Ele il ajuta inca din primul an de viata sa cunoasca lumea, sa-si dezvolte capacitatile motorii, apoi cele cognitive si emotionale. Nu trebuie, insa, sa stai deoparte atunci cand cel mic isi intinde jucariile pe covor, iar implicarea ta in jocurile lui ii va aduce beneficii si lui, dar si tie.

 

 

Poti sa faci o multime de lucruri alaturi de copilul tau. Cand este mic, jocul cu mingea este indicat pentru ca el sa-si dezvolte abilitatile motorii. Odata ce implineste trei ani, o idee absolut grozava este sa-i iei un astfel de trenulet electric si, bineineteles, sa va jucati impreuna cu el. Il asamblati impreuna, il puneti in functiune si apoi petreceti timpul imaginandu-va discutiile dintre calatori, destinatiile lor si misiunea dificila pe care o are conductorul.

Odata cu trecerea anilor puteti sa treceti la jocuri de societate (board games) si sa organizati in fiecare duminica dupa-amiaza un program de jocuri.

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa te joci mai des alaturi de prichindelul tau.

 

O relatie mai puternica

Bazele relatiei dintre copil și parinte se structureaza de la varste fragede și cu cat petreci mai mult timp alaturi de cel mic in timpul copilariei, cu atat mai puternica va fi comunicarea și relatia dintre voi odata cu trecerea anilor. De pilda, daca vrei ca in adolescenta copilul tau sa comunice cu tine si sa-ti impartașeasca dificultatile, trebuie sa aveti o relatie puternica inca dinainte ca el sa ajunga la varsta adolescentei.

 

Copilul învata ca trebuie sa respecte niste reguli

Cand exista si alti jucatori, cel mic trebuie sa urmeze de la bun început regulile jocului. De unul singur poate sa le ignore complet, însa alaturi de tine va afla prima data de ce sunt importante regulile si de ce ar trebui sa le respecte. Tu esti cea mai în masura persoana sa îl înveti despre asta si alaturi de tine le va deprinde mai usor.

 

El întelege ca uneori mai si pierzi

Nu întotdeauna iesim castigatori, iar copilul tau ar trebui sa inteleaga acest lucru inca de mic. Tu il poti ajuta jucandu-te diverse jocuri care tin de noroc – jocuri cu carti, cu zaruri etc. Cu siguranta nu vrei ca odata ce ajunge intr-un colectiv sa se manifeste violent in cazul in care pierde un joc in fata altui copil.

Este sanatos sa inteleaga ca uneori se intampla sa pierzi si ca nu se este nimic grav in acest caz.

 

Isi dezvolta abilitatile de lucru in echipa

Unele jocuri presupun munca in echipa pentru atingerea obiectivelor. Este limpede ca ele sunt extrem de utile pentru dezvoltarea sociala a copilului tau. El invata sa colaboreze cu ceilalti, sa imparta sarcinile, sa-si rezolve partea lui de sarcini.

E important si pentru ca isi da seama ca are un rol esential in echipa si ca de eforturile lui depinde si bunastarea celorlalti. Intr-o familie cu patru membri, asadar, este o idee foarte buna ca jocurile sa se desfasoare pe echipe.

 

Distractie si relaxare pentru tine

Un ultim argument din lista noastra (care nu este in niciun caz exhaustiva) este faptul ca pe langa toate beneficiile pe care i le aduce copilului tau, implicarea ta in jocurile lui te vor ajuta pe tine sa te relaxezi. Vei vedea cum grijile cu deadline-ul de la birou se vor risipi instantaneu si vei redescoperi cum este sa razi cu lacrimi.

In plus, anii trec foarte repede si curand vei realiza ca prichindelul tau e acum mare si nu mai are pofta de joaca din copilarie.

Tu te joci alaturi de copilul tau? Ce va jucati cel mai des impreuna?

 

 

Sursa foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top