Now Reading
Platforma Palette V2: viață activă pentru seniori

Platforma Palette V2: viață activă pentru seniori

Înaintarea în vârstă nu trebuie să însemne o diminuare a calității vieții. În sprijinul celor care se îndreaptă către vârsta a treia, proiectul european Palette V2, promite soluții și idei pentru o viață activă pentru seniori.

Citește și:

Cum resimtim inaintarea in varsta

Cum invingem depresia la varsta a treia

Provocările senectuții

În ultimii ani am devenit mult mai preocupați de îmbunătățirea diverselor aspecte ale vieții noastre. Dacă ani în urmă încă ne aflam în căutarea cantităţii, în prezent ne-am îndreptat atenţia spre calitate.

Iar aici, nu avem în calcul doar calitatea bunurilor materiale ci şi a valorilor. Întrebarea care a început să îşi facă simţită prezenţa din ce în ce mai des, probabil fiind: cum ar trebui să mă comport pentru a-mi îmbunătăţi calitatea vieţii?

Dacă pentru adulţii cu vârste cuprinse între 20-50 de ani, întrebarea de mai sus îşi poate găsi o anumită relevanță şi o anumită practică în viaţa socială, pentru populaţia în curs de pensionare sau chiar pensionată, procesul de îmbunătăţire calitativă pare să întâlnească destul de multe dificultăţi.

Posibil ca o dată depăşind vârsta de 55 de ani, indivizii să nu mai recunoască metodele de îmbunătăţire a vieţii, să aibă tendinţa de a se izola şi de a se concentra pe lucrurile mărunte din viaţa de zi cu zi cum ar fi răsfoitul ziarelor, plimbările scurte şi alimentaţia.

Cu toate acestea, conceptul de viaţă activă a prins contur în România şi o mică parte dintre seniori sunt familiarizaţi cel puţin cu expresia. Însă, cum putem pune în practică aceste nevoi?

 

Viață activă pentru seniori

Bazându-se pe patru zone de servicii esenţiale pentru procesul de îmbunătăţire a calităţii vieţii, şi anume: comunicare, sănătate şi îngrijire, învăţare pe tot parcursul vieţii sau muncă, proiectul European Palette V2 aduce în practica de zi cu zi sintagma „viaţă activă”.

Palette V2 este un proiect finanţat de Uniunea Europeană având ca parteneri țări precum Elveţia, Olanda, Slovenia, România şi adresându-se persoanelor vârstnice în curs de pensionare sau pensionate.

Scopul acestui proiect este cel de a înfiinţa o platformă online, un loc sigur şi simplu de utilizat pentru persoanele de vârsta a treia, în conformitate cu nevoile şi dorinţele lor.

Platforma Palette V2 va ajuta utilizatorii finali să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare: aceştia vor putea comunica fie verbal fie în scris cu alţi utilizatori ai platformei, vor putea schimba păreri sau impresii sau îşi vor putea împărtăşi sau descoperi diferite pasiuni.

Serviciile de  sănătate şi îngrijire vor sta la baza platformei oferind inclusiv informaţii despre cum să facă faţă societăţii persoanele independente ce locuiesc singure.

Întregul proiect se va construi în jurul importanței procesului de învățare pe tot parcursul vieții, care reprezintă temelia unei vieți active.

Fie că seniorii vor participa fizic la diferite întâlniri unde îşi vor exprima nevoile şi dorinţele, fie că aceştia vor accesa platforma şi vor comunica prin intermediul ei sau fie că îşi vor pune în practică anumite abilităţi, ei se vor afla într-un continuu proces de învăţare.

Un alt aspect important este oferirea unei ocazii de a munci în continuare, celor care își doresc o prezență activă în acest segment al vieții.

Va fi vorba de o muncă voluntară sau de una remunerată. A munci și a avea o ocupaţie a reprezentat şi reprezintă în continuare o activitate esenţială în primul rând pentru menţinerea unui psihic sănătos.

 

Îmbunătățirea calității vieții

Universitatea din Bucureşti ( prin intermediul Facultăţii de Sociologie) este unul din reprezentanţii României în cadrul proiectului Palette V2 şi partenerul care selectează şi menţine un contact permanent cu persoanele interesate.

În perioada noiembrie 2016 – martie 2017, cercetătorii Universităţii au organizat întâlniri cu potențiali utilizatori finali pentru a găsi un răspuns la întrebarea: cum considerați că vă puteți îmbunătăţi calitatea vieţii şi care sunt cele mai importante zone de servicii?

Rezultatele întâlnirilor s-au transformat în rapoarte amănunţite despre modul de viaţă al seniorilor din România, despre nevoile, aşteptările şi dorinţele lor.

În prezent, Palette V2 se va concretiza şi va urma să se transforme într-o aplicaţie demo pe care, într-un prim stadiu, persoanele selectate în urma întâlnirilor o vor utiliza.

Ulterior, o dată cu a doua jumătate a anului 2018 platforma va fi funcţională, iar seniorii interesaţi o vor putea accesa și se vor putea familiariza cu ea.

Spre deosebire de complexitatea altor proiecte care au ca scop revelarea unei alte metode de îmbunătăţire a calităţii vieţii, Palette V2 este o platformă simplă ce poate întâmpina atât nevoile vârstnicilor cât şi pe cele ale tinerilor.

În ciuda faptului că utilizatorii vor fi persoane cu vârste pornind de la 55 de ani, cei mai tineri şi mai deschişi către tehnologie, îi vor putea introduce pe cei mai rigizi şi nu atât de predispuşi către schimbare în mediul online.

Palette V2 îşi propune să aducă puţină culoare şi calitate în viaţa celor care răsfoiesc presa şi care nu mai găsesc atât de multă savoare în viaţa cotidiană.

Este o platformă care merită să fie încercată în speranța că va oferi răspunsurile căutate în privința îmbunătățirii calității vieții.

Pentru mai multe informații puteți accesa aici site-ul platformei.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top