Now Reading
Comunicarea cu bebelusii este universala

Comunicarea cu bebelusii este universala

Revista Psychologies

Daca adultii folosesc intre ei un limbaj complex sau daca noi, cei maturi, vorbim limbi diferite, se pare ca in dialog cu bebelusii intonatia sau ritmul vorbirii sunt aceleasi pe toate meridianele.

comunicarea cu bebelusii, repere „Limbaj directionat catre copil” se numeste acest stil universal de a comunica. De exemplu mama tinde sa ridice usor vocea pentru ca cel mic sa devina atent sau incetineste ritmul vorbirii in conversatia cu el. Pentru a testa ipoteza aceasta, o echipa de psihologi de la Universitatea din California a inregistrat cateva mame vorbitoare de engleza in timp ce acestea vorbeau cu copilul lor si ulterior cu un adult. Conversatia avea patru registre: interdictia, aprobarea, alintul si atentionarea.

Apoi au mers cu inregistrarile la comunitatea Shuar (trib de vanatori si agricultori din Ecuador) cerandu-le localnicilor sa distinga cu cine vorbeau mamele. Acuratetea diagnosticului a fost de 73%! In plus, membrii tribului au ghicit corect si registrul, cu mai mare exactitate cand era vorba de copii.
www.sciencedaily.com

de Catalina Cristescu
poze din arhiva Edipresse.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top