Now Reading
Workshop de parenting: Copii deștepți, părinți înțelepți

Workshop de parenting: Copii deștepți, părinți înțelepți

Revista Psychologies, împreună cu invitatele sale, Ana Maria Brânză și Otilia Mantelers, au susținut un workshop de parenting, unde părinții au aflat multe informații utile despre dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. Evenimentul a fost găzduit de București Mall.

A început școala, părinții au intrat în priză, copiii încă mai… copilăresc. Și ce înseamnă, mai exact, copilăria de azi? Alergat în fața blocului, bătut mingea pe maidan? Ore pe tabletă? Ore de balet? Ore de matematică? E clar, copiii de azi au un stil de viață foarte diferit de cel al părinților lor, care, după programul de școală, au mai jucat vreo trei ore în fața blocului „Rațele și vânătorii“ acum… 30 de ani.

Am discutat la București Mall despre stilul actual de a copilări cu Ana Maria Brânză, multiplă campioană mondială la scrimă, care are multe proiecte educaționale în derulare, și cu Otilia Mantelers, trainer în parenting.

Workshop de parenting

Ana Maria a povestit despre propria sa copilărie, despre felul cum s-a apucat de scrimă, despre cât de important este pentru copii să facă sport, despre cum poți convinge un copil care nu prea iubește altceva decât tableta sau ultimul tip de telefon, să meargă în parc sau să bată mingea măcar… Sportul este esențial în educație, este esențial pentru sănătatea psihică a adulților și a copiilor, deopotrivă! Nu avem cuvinte să subliniem destul acest adevăr.

 

Otilia Mantelers a povestit despre faptul că părinții vin către ea cu întrebări grele despre copiii lor – de exemplu: „Are copilul meu ADHD?“ –, iar răspunsul nu e simplu nici el. Dacă are, tot sportul poate fi un minunat reglator al comportamentului…

Workshop de parenting

Dar ce te faci dacă la tine vine o mamă cu o fetiță de nota 10, care face și balet, și pian, și scrimă și încă nu știu câte alte activități, și pe toate le face de 10? Care e problema aici? Ei bine, poate fi una mare: părinți care nu își lasă copiii să copilărească, le umplu programul de activități, sigur, din bunele lor intenții, pentru a-i face să fie competitivi în lumea complexă a viitorului, dar care le distrug copilăria.

Mesajul ar fi că, pentru a le insufla pasiune, copiii au nevoie doar să fie ascultați atunci când aleg ei (și numai ei) ce vor să facă. Nu părintele impune, el doar susține copilul pe drumul său. Și e nevoie să fie acolo, empatic, atent, dar nu invaziv.

workshop de parenting, public in mall

Dacă cel mic are și eșecuri, asta e, viața nu e făcută doar din victorii. Sportul este o lecție extraordinară și la acest capitol, prin sport copiii învață să-și calibreze energiile mai bine data viitoare, să fie mai implicați, mai atenți, mai motivați.

Tot sportul te învață să-ți reglezi emoțiile în situații de concurs și competiție. Și cui nu i-ar trebui o astfel de capacitate în viață?! Câte examene, dragi părinți, nu le-ați ratat din cauza emoțiilor? Morala este: faceți sport și lăsați și copiii să facă – cu cât mai mult, cu atât mai bine, doar să fie ales de ei.

orkshop de parenting, revista psychologies

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top