Now Reading
Telefonul Varstnicului – 0800 460 001 – Dincolo de Alo, o voce calda si intelegatoare ofera un raspuns si o vorba buna persoanelor in varsta

Telefonul Varstnicului – 0800 460 001 – Dincolo de Alo, o voce calda si intelegatoare ofera un raspuns si o vorba buna persoanelor in varsta

Revista Psychologies

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei anunta lansarea liniei Telefonul Varstnicului – prima linie telefonica gratuita de ajutor si consiliere dedicata varstnicilor din Romania, proiect desfasurat in parteneriat cu Fundatia Vodafone Romania si finantat prin programul Mobile for Good cu suma de 68 500 Euro.

Conform unui studiu realizat recent de GFK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, aproximativ 1.500.000 de varstnici din Romania sunt astazi afectati de singuratate.

Acelasi studiu arata ca situatia financiara precara, problemele de sanatate, dependenta de ceilalti, sentimentul de inutilitate si de singuratate, precum si lipsa interlocutorilor, sunt cele 5 probleme principale cu care se confrunta varstnicii din Romania.

„Telefonul Varstnicului reprezinta un prim pas important spre conectare a cat mai multor batrani afectati de izolare, lipsa de informatii si sprijin. Ne propunem sa ascultam problemele varstnicilor din Romania, sa le oferim oportunitati de participare la viata societatii si de valorificare a experientei lor.

De asemenea, dorim sa mobilizam comunitatile locale in sprijinul acestor persoane care au fost la un moment dat stalpii societatii si trebuie tratati cu respectul cuvenit”, declara Mugurel Margarit Enescu – director executiv al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei

Telefonul Varstnicului este o linie telefonica gratuita si confidentiala, care raspunde nevoilor tuturor varstnicilor din Romania, fie ca vorbim de informare, consiliere, sau sprijin practic si emotional.

La numarul de telefon 0800 460 001, persoanele varstnice primesc sfaturi si sunt indrumate de operatorii specializati in asistenta sociala ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Aceasta linie telefonica este disponibila de luni pana vineri, intre orele 08.00 si 20.00.

Linia poate fi accesata si de cei care doresc sa semnaleze un abuz sau o situatie dificila a unui batran. In zilele de weekend, voluntarii special pregatiti ai Fundatiei vor apela varstnicii afectati de singuratate.

„Dorinta noastra comuna de a aduce schimbari majore in comunitatile in care intervenim este ceea ce marcheaza parteneriatul de peste sase ani cu Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.

Suntem onorati de aceasta colaborare si bucurosi ca am reusit sa contribuim la cresterea calitatii vietii pentru persoanele in varsta singure.

Fie ca vorbim de telefoane pentru persoanele varstnice care traiesc singure, sau de retelele mobile portabile, de care oameni din zone afectate de dezastre naturale pot beneficia instantaneu, tehnologia mobila a dovedit ca poate salva vieti omenesti, sau le poate face considerabil mai bune,” a declarat Angela Galeta, directorul Fundatiei Vodafone Romania.

Proiectul vine ca raspuns la problema imbatranirii populatiei, fenomen in crestere care afecteaza intreaga Europa. Conform Institutului National de Statistica, in Romania, peste 3 milioane de persoane au varste de peste 65 de ani.

La aceasta se adauga emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficienta resurselor umane si financiare specializate, precum si lipsa unui sistem integrat de suport, toate acestea facand ca un procent insemnat dintre batrani sa traiasca singuri, izolati si lipsiti de contact social.

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este una dintre putinele organizatii non-guvernamentale care deruleaza programe sociale dedicate seniorilor, cu sprijinul voluntarilor, intr-o maniera intergenerationala.

De-a lungul timpului, Fundatia a venit in sprijinul varstnicilor din Romania prin programe menite sa creasca calitatea vietii acestora si sa lupte impotriva izolarii lor, prin prezenta in centre de ingrijire sau la domiciliul lor.

Peste 171.000 de persoane au primit sprijinul Fundatiei, implicand parteneri institutionali si intreaga comunitate, prin programe precum „Fondul special pentru Batrani”, reteaua Pentru Seniorii Nostri, “Niciodata singur –voluntari aproape de varstnici”, campania „Flori pentru Suflet”, Centre intergenerationale.

 

Telefon: 0800 460 001

Website oficial: www.telefonulvarstnicului.ro

Email: [email protected]

Facebook: www.facebook.com/TelefonulVarstnicului

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top