Now Reading
Cauzele anxietatii in iubire

Cauzele anxietatii in iubire

Revista Psychologies

Nimic nu are un mai mare potential de a ne trezi dureri trecute decat o relatie apropiata. Studiile demonstreaza ca cei cu o stima de sine scazuta au o mai mare nesiguranta si anxietate relationala care ii impiedica sa experimenteze beneficiile unei legaturi de iubire. Nu doar isi doresc ca partenerii sa ii vada intr-o lumina mai buna decat ei insisi, dar uneori nici nu recunosc semnele ca asta se intampla. Cand dam curs anxietatii, nu facem decat sa ne indepartam partenerul generand o profetie auto-implinita.

 

Radacinile anxietatii relationale

Cu totii avem tipare de functionare relationala pe care le-am invatat in atasamentele timpurii, cu parintii si restul familiei. Acest tipar influenteaza tipul de partener pe care il alegem si care este dinamica unei relatii.

Cand cineva are un tipar anxios sau preocupat, se va simti nesigur in relatia cu partenerul. Este benefic sa ne cunoastem tiparul ca astfel sa alegem parteneri mai potriviti si sa avem relatii mai sanatoase care ne pot schimba stilul.

Programarea negativa din trecut a dat nastere criticului interior care genereaza la randul lui nesigurante si anxietate. Un parinte cu atitudine critica ne poate construi o voce interioara care va reproduce constant aceleasi mesaje.

Relatiile pot da mai tare volumul unei astfel de voci si redeschide rani din trecut. Daca ne-am simtit abandonati cand eram copii, un comportament distant al partenerului va fi resimtit mai puternic decat o frustrare de moment.

Oricat de dificil pare sa ne conectam reactiile prezente la credinte, atitudini si experiente din trecut, acest lucru are o valoare mare pentru a ne cunoaste mai bine iar mai apoi pentru a ne schimba comportamentele care nu ne ajuta si nici nu se potrivesc vietii reale de adult.

 

Cunoaste-ti si controleaza-ti criticul interior

Nu te-ai gandit pana acum de prea multe ori sau, chiar ti se pare vocea ratiunii care iti vrea binele. Totusi, ganduri precum „Arat prea rau, nu o sa se simta niciodata atras de mine” care sunt evident negative sunt mai usor de identificat decat cele precum „Fii mai retinuta si nu iti pune sentimentele pe tava. Asa vei suferi mai putin.”

Cand incepem sa ne constientizam aceste atitudini negative pe care le avem fata de noi insine, trebuie sa facem un efort sa actionam si impotriva directivelor pe care ni le traseaza criticul.

Astfel, nu trebuie sa actionam bazandu-ne pe nesigurante sau cenzurandu-ne de teama.

 

Pastreaza-ti independenta

Este foarte important pentru o sine dar si pentru o relatie sa ne pastram un simt al propriei persoane, independent de partener. Ideea este sa functionam impreuna fara a incerca sa ne contopim total unul cu celalalt.

Nu trebuie sa renuntam la anumite trasaturi esentiale ale noastre doar pentru a fuziona in cuplu. Mai mult, pastrarea acestor aspecte unice reprezinta ceea ce ne-a atras reciproc de prima data.

In felul acesta il acceptam pe celalalt si ne completam motivele de bucurie, fara a depinde total de el si fara a incerca sa ne transformam pentru a ne adapta/integra mai bine. Totodata este o reamintire a faptului ca esti acceptat asa cum esti.

 

Nu reactiona, indiferent cat de anxios esti

Este mai usor de spus decat de facut, dar stim cu totii ce comportamente destructive sunt proiectate de nesigurantele noastre. Un comportament posesiv si gelos ne raneste atat partenerul cat si pe noi insine.

Verificarea telefonului, urmarirea, certurile cand si daca se uita la o alta persoana atragatoare, sunt comportamente pe care le putem evita indiferent cat de anxiosi suntem. Intr-un final ne vom simti mai puternici si mai increzatori dar si mai demni de incredere.

Daca simtim ca avem un comportament bazat pe respect dar nu primim de la partener ceea ce ne dorim, putem lua decizia in mod asumat de a discuta cu el schimbarea situatiei.

Nu trebuie insa sa ne victimizam sau sa ne permitem sa actionam in moduri pe care nu le respectam.

 

Nu cauta reasigurari si nu evalua

Cand ne simtim anxiosi, sa cautam reasigurari la partener, ne va face sa ne simtim si mai nesiguri. Aceste atitudini vin din noi si daca nu le putem depasi noi insine, nu conteaza cat de mult/des ne va spune partenerul ca suntem sexy, inteligenti sau atragatori.

Trebuie sa ne straduim si sa lucram pentru a ne simti noi bine cu noi insine, acceptand pe deplin iubirea si afectiunea oferita de partener.

De asemenea, este important sa nu evaluam constant fiecare miscare a partenerului si sa acceptam ca este o persoana cu o minte independenta de a noastra. Nu vom vedea mereu lucrurile la fel si nu ne vom exprima iubirea la fel.

Nu inseamna ca trebuie sa ne multumim cu cineva care nu ne ofera ceea ce ne dorim intr-o relatie, dar cand gasim pe cineva pe care iubim si valorizam sa nu intram intr-o mentalitate prin care masuram constant cine ii este dator cui si cand.

O relatie trebuie sa fie egala in termeni de maturitate si schimb de bunavointa. Evita jocul atribuirii unei vinovatii si invata sa exprimi ceea ce iti doresti fara a te astepta sa iti fie citite gandurile sau ca partenerul sa stie mereu exact ce trebuie facut.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top