Now Reading
6 secrete pentru a avea un cuplu fericit după 50 de ani

6 secrete pentru a avea un cuplu fericit după 50 de ani

Fie că ai petrecut cei mai mulți ani din viață cu aceeași persoană sau îți găsești partenerul la maturitate, fiecare moment este potrivit pentru a-ți îmbunătăți stilul relațional. Iată 6 secrete pentru a avea un cuplu fericit după 50 de ani.

Citește și:

Cum invingem depresia la varsta a treia

Viata sexuala dupa 50 de ani

Spune ce simți fără teamă

Dacă vrei succes într-o relație, nu trebuie să îți fie teamă să fii tu însăți și să te dezvălui partenerului. Dragostea adevărată are nevoie de sinceritate. Așa că vorbește deschis despre cine ești, ce credințe ai, ce simți, dar și ce vrei.

Toate aceste lucruri vor susține integritatea relației de cuplu și trebuie să rămâi deschisă să asculți, să împărtășeși cu celălalt viața ta interioară și să o înțelegi pe a lui.

O viață și o relație împlinite înseamnă dorința de a învăța despre tine însăți și despre partener și de a te dezvolta în permanență.

 

Construiește siguranța emoțională

O relație este sănătoasă atunci când ambii parteneri se simt în siguranță, având încredere unul în celălalt. Iar cu cât înaintezi în vârstă încrederea devine tot mai importantă, odată ce te confrunți cu schimbările și anxietatea aduse de îmbătrânire.

Pentru a exista siguranță emoțională, ai nevoie să simți că partenerul tău te ascultă, te vede, te acceptă pentru tot ceea ce ești și îți dorește binele. Aceleași lucruri le ai și tu de oferit partenerului tău.

 

Rezolvă conflictele asertiv

Conflictele sunt inevitabile într-o relație, dar putem învăța să le depășim matur. Abordează fiecare neînțelegere cu partenerul în spiritul iubirii pe care i-o porți, cu intenția de a-l asculta și înțelege.

În loc să reacționezi impulsiv, la critica sau supărarea provocată de partener, examinează-ți sentimentele și fii atentă la ce spune.

Ai fi surprinsă să constați ce diferență uriașă este între ceea ce crezi că a spus partenerul tău (și ce simți în legătură cu ce crezi că ai auzit) și cuvintele pe care le-a pronunțat.

Ascultă pe cât de mult (dacă nu chiar mai mult decât) vorbești, concentrează-te pe lucrurile comune și nu pe diferențe și încearcă să găsești soluția potrivită pentru amândoi.

 

Exersează comunicarea pozitivă

Modul în care te adresezi partenerului este vital pentru că ceea ce spui (și felul în care o spui) determină ceea ce simte partenrul tău. Și știi că la baza oricărui comportament stau emoții. Câteva principii importante în comunicare sunt următoarele:

Evită limbajul negativ. Atunci când folosești un limbaj cu interdicții („nu”, „am zis să nu…”) stimulezi în partener rezistența naturală la control. Mai degrabă spune-i ce vrei și nu ceea ce nu vrei.

Evită critica. În loc să te concentrezi pe lucrurile care nu îți plac la partener, dă atenție întâi lucrurilor pe care îți place că le face. Leagă în context lucrurile pozitive de comportamentul pe care ai vrea să îl schimbe.

Oferă-i toată atenția. Una dintre greșelile mari pe care le fac toate cuplurile, în ciuda dorinței de a-și îmbunătăți relațiile și modul de comunicare, este că și atunci când  vorbesc cu partenerul, mai aruncă un ochi la televizor sau telefon.

Deși pare un gest mărunt, are un impact puternic asupra felului în care se simte partenerul. În consecință: dă-i atenția pe care o merită!

Spune-i ceea ce simți. Uneori chiar avem impresia că partenerul poate citi ce avem în suflet, iar cuvintele nu sunt necesare. Nu este chiar adevărat.

Spune-i ceea ce simți și, mai ales, că îl apreciezi. Iar în acest sens, spune-i  concret lucrurile pentru care îl apreciezi și astfel vor crește sentimentele pozitive dintre voi.

 

Înțelege-i și acceptă-i independența

Indiferent cât de apropiați sunteți unul de celălalt, rămâneți doi indivizi separați, fiecare cu propriile nevoi și interese.

Să petreceți timp singuri, preocupându-vă de propriile hobby-uri sau plăceri arată respect reciproc și lipsa unor interdicții în relație. Susține-l în scopurile sale, așa cum și el trebuie să îți accepte și susțină propriile obiective.

 

Construiește-ți o relație cu tine însăți

Cheia succesului în orice cuplu o reprezintă relația pe care o avem fiecare cu noi înșine. Este important să știi să te simți fericită și împlinită independent de alte persoane, pentru că astfel îți păstrezi atractivitatea pentru oameni sănătoși și fericiți pe care îi vrei în viața ta.

Dacă reîncepi să cunoști oameni noi după o perioadă de timp, nu îți fie teamă de sinceritate sau de sentimentele tale. Este singura cale de a arăta oamenilor cine ești și ce îți dorești.

Chiar dacă îți aniversezi mulți ani de la căsnicie, aceste sfaturi simple vor menține relația de cuplu și vor îmbunătăți relațiile cu partenerul. Nu este niciodată târziu pentru o schimbare în bine.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top