Now Reading
Competitia in cuplu – pro sau contra?

Competitia in cuplu – pro sau contra?

Revista Psychologies

Partenerul tau face des comparatii intre voi, indiferent de domeniu? Uite de ce apare competitia in cuplu si cum o poti gestiona.

 

Intr-o relatie de cuplu bazata pe iubirea matura, asumata, nu exista competitie. Pentru dezvoltarea armonioasa in doi si aceea la nivel personal, este necesar sa ne sprijim reciproc si sa ne intensificam resursele interioare.

 

De ce apare competitia

Sunt insa momente in care poate aparea competitia in cuplu. Se intampla asta atunci cand tu sau partenerul tau de cuplu va doriti cu ardoare sa fiti, unul fata de celalalt, cel mai bine situati din punct de vedere al statutului profesional. De obicei, acest lucru atrage dupa sine un salariu mai mare, ceea ce inseamna si o contributie semnificativa la venitul familiei.

Competitia in cuplu poate aparea si in sfera comunicarii si a luarii deciziilor, atunci cand fiecare ar vrea sa aiba ultimul cuvant si deciziile sa-i apartina in mare masura sau in totalitate. Uneori poate exista competitia si din perspectiva rolului de parinte, a relatiilor cu familia extinsa sau poate chiar in zona hobby-urilor.

Daca va asumati de comun acord roluri complementare, de exemplu, el sa asigure veniturile familiei si tu sa te ocupi de copii, si va simti confortabil asa, atunci cuplul poate functiona foarte bine.

Cel mai important lucru este ca fiecare sa fie atent la nevoile celuilalt, pentru ca ele se pot schimba intre timp.

In plus, este bine ca pe termen lung sa existe un echilibru intre planul personal, profesional, familial si social, pentru ca altfel exista riscul sa apara frustrari la nivel individual care se vor rasfrange apoi asupra vietii voastre in doi.

 

Competitia in cuplu

Atunci cand apare competitia in cuplu e important sa o priviti ca pe un semnal de alarma.

Daca esti tu cea care o initiaza, daca incepi sa te compari cu partenerul tau de viata si urmaresti sa fii cea mai buna, trebuie sa iei in seama semnificatia din spatele atitudinii si comportamentelor tale, punandu-ti intrebari de tipul: Care este nevoia mea nesatisfacuta? Ce-mi aduce aceasta competitie? Ma valorizez prin succesele obtinute in raport cu partenerul meu de cuplu? Stima de sine este influentata de acest lucru?

Daca esti pusa in fata unei astfel de competitii, trebuie sa fii mai atenta la nevoile barbatului iubit si sa tii seama de anumite aspecte cum ar fi acceptarea, atentia, aprobarea si afectiunea. Si, in acelasi timp, sa vezi cum ai putea veni mai mult in intampinarea lor.

Trebuie sa-ti accepti partenerul de cuplu asa cum este, sa traiesti aici si acum si nu cu gandul in viitor, la potentialul lui. De asemenea sa-i respecti principiile si sa discutati impreuna depre valorile comune, sa te bucuri alaturi de el atunci cand acesta are succese in plan professional,  sa-i acorzi atentie, sa-i arati afectiunea tinand seama de limbajul lui de iubire preferat.

 

Impactul negativ

Competitia in cuplu are un impact negativ pentru ca intitiatorul ei, oricare dintre voi ar fi, transmite la nivel inconstient mesajul: eu si nevoile mele suntem pe primul loc. In unele cazuri extreme, putem percepe mesajul: eu sunt vedeta, tu nu contezi prea mult.

Si astfel apar tensiunea si conflictele aducatoare de suferinta.

Cel care isi doreste o astfel de competitie pune asupra lui o presiune foarte mare. Si in goana dupa realizari sau succese mai importante decat ale partenerului de cuplu, nu numai ca va pierde clipe pretioase din viata in doi, dar in timp va contribui si la destramarea relatiei de iubire.

In cazul in care amandoi sunteti angajati intens in aceasta competitie, atunci neajunsurile nu vor intarzia sa apara si disfunctionalitatile din cuplu vor iesi mult mai repede la iveala.

Asadar, in loc sa va luati la intrecere, va puteti sprijini unul pe celalalt in redescoperirea si valorificarea propriilor resurse si va puteti deschide impreuna drum spre dezvoltarea personala si spre starea de bine in cuplu.

 

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut, tel. 0745 089 985, e-mail: [email protected], web: http://aventuradezvoltarii.com

 

 

Citeste si:

Conflictul in cuplu ne ajuta sa fim mai fericiti

Strategii pentru o relatie de cuplu sanatoasa

 

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top