Now Reading
Cum mentinem dorinta si pasiunea in cuplu

Cum mentinem dorinta si pasiunea in cuplu

Revista Psychologies

Se spune ca dupa ani de trait impreuna, aparitia copiilor si rutina, dorinta se diminueaza sau chiar dispare. Vedem, cu toate acestea, cupluri care par sa stie cum se mentine scanteia pasiunii. Ei cum fac?

 

Temperatura emotionala

Trebuie sa spunem, in primul rand, ca dorinta sexuala este extrem de vulnerabila la fluctuatiile emotionale din cuplu. Nu poti fi suparat intr-o zi, trist si plictisit si, in acelasi timp, sa ai un libidou de adolescent.

Nu poti sa ai un conflict cu partenerul si sa te astepti sa fie cald si bine in asternut. Asadar, inainte de a te culpabiliza ca nu ai chef (sau de a-l culpabiliza pe celalalt), intreaba-te daca, emotional, cuplul tau este in regula.

Intreaba-te si daca ti-ai facut timp in ultima vreme sa fii atent, sa produci momente placute in cuplu si nu neaparat in dormitor.

Libidoul este reflectarea fidela a interactiunilor din alte camere ale casei: participarea egala la treburile casei in bucatarie, grija egala acordata copiilor si joaca alaturi de acestia in camera lor etc.

 

Da, dorinta scade

Libidoul din primele luni de relatie nu are cum sa fie la fel de puternic si dupa cinci ani! Dorinta sexuala este, la fel ca oricare alta nevoie, epuizabila. Daca iti este sete si bei lichide, setea se va atenua. La fel, foamea, daca mananci.

Apetitul sexual nu e diferit, in mecanismul sau, de aceste nevoi biologice. Dar el poate fi alimentat de atentia acordata partenerului, de interesul pentru fizicul acestuia, de admiratia sincera pentru calitatile sale umane: de parinte, de profesionist, de partener.

Totul porneste, asadar, de la emotii. Nu-i asa ca simti reaparitia dorintei daca te simti admirat de partener? Daca iti face complimente si se uita la tine cu afectiune si admiratie?

Nu-i asa ca vrei sa pastrezi si sa adancesti aceste emotii placute prin apropierea fizica? Exact acesta e mecanismul prin care mentinem dorinta: afectiunea si admiratia fata de celalalt.

 

Noutatea

Da, si un pic de noutate! Adica sa nu apari mereu cu aceleasi haine, nu fi previzibila, cauta un pic de surpriza in orice. Atentia se hraneste din imprevizibil si din noutate. Cauta noutatea experintelor.

Invita-ti sotia sau sotul la o cina inedita, undeva unde nu ati mai fost sau intr-un weekend activ. Cu cat e mai intensa activitatea facuta impreuna, cu atat mai bine!

Daca faceti aceleasi lucruri impreuna, sigur se instaleaza plictiseala… Explorati impreuna locuri noi, feluri noi de mancare, stiluri noi vestimentare sau mergeti la filme din genuri diferite.

Cu cat sunt mai intense experientele incercate impreuna, cu atat e mai prezenta adrenalina, responsabila de „fluturasii“ din stomac…

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top