Now Reading
Tot ce trebuie să știi despre boala Meniere

Tot ce trebuie să știi despre boala Meniere

Revista Psychologies

Boala Meniere reprezintă o patologie nu foarte frecvent întâlnită, dar care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a productivității pacientului. În acest articol poți descoperi mai multe despre această patologie și poți afla de ce este important să mergi la medic în cazul apariției unora dintre simptomele caracteristice acesteia. 

Cauzele bolii Meniere

Cauzele precise ale bolii Meniere nu sunt cunoscute. Simptomele asociate par să fie provocate de acumularea unui exces de fluid la nivelul urechii interne, dar nu este clar de ce se întâmplă acest lucru. Ipotezele asociate sunt:

  • Drenare insuficientă a fluidelor, ca urmare a unui blocaj sau a formei neregulate a urechii;
  • Bolile autoimune;
  • Infecții virale;
  • Factori genetici.

Specialiștii înclină balanța în favoarea ipotezei că boala Meniere este declanșată de un cumul de factori. 

Simptomele bolii Meniere

Pe lista de simptome caracteristice bolii Meniere se numără:

  • Vertij care debutează și dispare brusc, adeseori fără niciun avertisment. Episoadele de vertij pot dura între 20 minute și 12 ore, dar niciodată nu se prelungesc mai mult de 24 ore. În unele cazuri, vertijul poate fi atât de pronunțat încât declanșează greață;
  • Pierderea auzului poate fi intermitentă, cel puțin în primele faze ale bolii. Pe măsură ce trece timpul, episoadele de pierdere a auzului se prelungesc și nu se mai ameliorează;
  • Tinitusul reprezintă perceperea unor zgomote în urechi, adesea sub formă de țiuituri;
  • Senzația de ureche „plină” sau înfundată este frecventă în rândul pacienților cu boala Meniere. 

Cum se diagnostichează boala Meniere?

Suspiciunea de boală Meniere se formulează pe baza simptomelor și a examenului clinic efectuat de către specialist. Criteriile de diagnostic pentru boala Meniere trebuie să includă:

  • Două sau mai multe atacuri de vertij, cu durată de 20 minute – 12 ore sau până la 24 ore;
  • Pierderea auzului, determinată cu ajutorul unui test specific;
  • Tinitus. 

Pentru că simptomele bolii Meniere sunt similare celor observate și în alte patologii, medicul specialist va trebui să efectueze o serie de teste pentru a exclude alte ipoteze de diagnostic:

  • Evaluarea auzului poartă denumirea de audiometrie. Cu ajutorul acestui test, medicul poate evalua care este acuitatea ta auditivă pentru diferite lungimi de undă și intensități. De asemenea, medicul poate estima cât de bine reușești să distingi cuvinte cu fonicitate asemănătoare. Persoanele care suferă de boala Meniere au dificultăți în a percepe frecvențele joase sau combinațiile de frecvențe înalte și joase.
  • Evaluarea echilibrului este importantă deoarece, între atacurile de vertij, echilibrul pacientului nu este afectat. Există mai multe teste prin intermediul cărora se poate evalua echilibrul, de la testul scaunului rotativ la potențialele evocate sau electrocohleografie;
  • Investigații suplimentare pentru eliminarea altor afecțiuni. Scleroza multiplă sau tumorile cerebrale pot determina simptome asemănătoare celor din boala Meniere, motiv pentru care medicul poate recomanda efectuarea unui RMN cranio-cerebral. 

Cum se tratează boala Meniere?

Nu există un tratament care să vindece boala Meniere, dar unele medicamente pot ameliora simptomele de vertij și durata episoadelor. Pe de altă parte, nu există nici un remediu împotriva pierderii definitive a auzului. 

Medicamentele împotriva vertijului pot include produse prescrise pentru combaterea răului de mișcare, antivomitive și diuretice, acestea din urmă având ca scop eliminarea excesului de fluide. Pe termen lung, medicul poate recomanda administrarea unui diuretic și limitarea consumului de sare, ambele aceste direcții de tratament determinând ameliorarea simptomelor la mulți dintre pacienți. 

Unii pacienți raportează o ameliorare a calității vieții consecutiv reabilitării vestibulare sau a utilizării unor proteze auditive. S-a încercat administrarea unor medicamente care să amelioreze simptomele de vertij, printre care gentamicina (cu efect toxic asupra urechii interne) care poate ameliora vertijul, dar nu previne pierderea auzului, sau steroizii, care nu funcționează la fel de eficient ca gentamicina, dar nu intensifică riscul de pierdere a auzului. 

Boala Meniere este o afecțiune cronică, a cărei evoluție lentă trebuie ținută sub control pentru a întârzia apariția complicațiilor reprezentate, în principal, de pierderea auzului. În cazul în care te confrunți cu simptome sugestive pentru boala Meniere, discută cu medicul ORL despre un protocol de diagnostic și tratament. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top