Now Reading
Iubit mai in varsta? Clisee si mituri de care sa nu tii cont

Iubit mai in varsta? Clisee si mituri de care sa nu tii cont

Crezi ca iubirea tine cont de varsta? De nationalitate sau de culoare? Ni se spune ca barbatul ar trebui sa fie mai matur… dar se pare ca nici „prea matur” nu e bine. E oare o problema sa ai un iubit mai in varsta? Iata cateva clisee si mituri la care putem renunta.

 

Recomandari, statistici si controverse

Atat cercetatorii cat si persoanele din anturajul tau iti recomanda sa iti alegi partenerul de viata luand in considerare unele criterii relative, printre care proximitatea, interesele comune si varsta aproximativ similara sunt cele mai comune.

Coreland aceste informatii cu ce am fost invatati de mici, mai exact cu faptul ca maturizarea emotionala se instaleaza mai tarziu la baieti si ca femeile au o durata de viata mai lunga decat partenerii lor, un cuplu in care diferenta de varsta este semnificativa starneste controverse sociale si semne de intrebare, sau, dupa caz, frustrari.

 

Cum te afecteaza conditionarea sociala

Ceea ce ii face pe oameni sa priveasca derizoriu la un asfel de cuplu nu este invidia sau dispretul, cum s-ar putea crede, ci o suma de clisee prin care am fost conditionati sa credem ca iubirea adevarata trebuie sa bifeze niste conditii, in absenta carora sansele de succes si fericire se reduc simtitor.

O conditionare sociala care afecteaza calitatea si esenta experientei romantice in sine…

Renuntarea la conditionarile sociale este primul pas spre o maturizare corecta si echilibrata, spre intalnirea cu sinele tau autentic si spre devenirea unui om al carui potential se actualizeaza cu fiecare experienta.

Privita din aceasta perspectiva, iubirea nu are cum sa tina cont de clisee, printre care varsta sau statutul social.

Iata mai jos cateva astfel de “precepte” sociale de care te sfatuim sa nu tii cont:

 

Compatibilitatea sexuala si emotionala

Este mitul cel mai important pe care sa-l ignori, deoarece compatibilitatea romantica si sexuala nu are legatura cu varsta. Are insa o mare legatura cu etapa de dezvoltare emotionala, fizica si sociala la care fiecare partener se situeaza.

Iar acest factor este determinat de mult prea multe variabile, printre care varsta este doar unul dintre ele, atunci cand se traduce prin experienta.

Personalitatea, caracterul, stilul de atasament, preferintele, asteptarile, fanteziile, dorinta de a experimenta, tendinta spre comportamente cu grad de risc – toate aceste ingrediente duc la o ecuatie cat mai completa si variata a compatibilitatii in cuplu.

 

Daddy issues

O prejudecata frecventa printre cuplurile construite atipic din punct de vedere al varstei este cea legata de eventualele carente emotionale ale femeilor care se indragostesc de barbati mai in varsta, barbati care activeaza in psihicul lor imaginea paterna de care au fost private in copilarie.

Desi poate fi adevarat ca un barbat mai in varsta, cu un statut economic si social prestigios, cu experienta si o anumita calitate emotionala si comportamentala poate trezi in noi schema mentala interna a barbatului ideal din copilarie concretizata de imaginea paterna, la fel de adevarat este ca fiecare femeie cauta in partenerul de viata aceasta imagine.

Citand-o pe Melanie Klein, relatia de obiect primara cu tatal, in cazul fetelor si cu mama in cazul baietilor, este singura care conteaza. Ea va fi cautata pentru a fi reactualizata in toate relatiile romantice ulterioare de la maturitate.

Deci, o relatie cu o diferenta de varsta considerabila nu pune in evidenta o anumita patologie psihica, ci o inclinatie biologic naturala a tuturor oamenilor.

 

Banii si securitatea financiara

Poate mai mult ca in alte parteneriate, un astfel de cuplu se confrunta cu prejudecata unor aspecte economice. Persoana fara experienta si care inca nu are o cariera sau o experienta profesionala relevanta va fi intotdeauna suspectata de o motivatie ingrata, aceea a sustinerii financiare in schimbul ofertei de sentimente.

Si, desi generatiile prezente sunt mult mai pragmatice si mai rationale cand vine vorba de economia unei relatii, de cele mai multe ori emotiile adevarate si atractia romantica nu au nicio legatura cu banii.

Oamenii se indragostesc pentru diverse si multiple motive, banii insa nefiind unul dintre cele mai importante sau singura cauza.

Siguranta financiara este intotdeauna un efect secundar, unul dorit si favorabil, dar nu cautat in mod explicit. In climatul european, spre deosebire de Vest, calculele economice intr-un parteneriat sunt mult mai rare si fara a risca sa devina un model de comportament.

 

Interese si viata sociala diferite

Cu siguranta, la 20 de ani te bucura si te entuziasmeaza alte lucruri decat la 40. Cu fiecare etapa de dezvoltare, oamenii adauga si/sau elimina cate ceva din universul lor intim care le modeleaza personalitatea si le dicteaza comportamentele si preferintele.

Poate parea  dificil sa aliniezi un set de interese si hobby-uri atunci cand te despart zece sau mai multi ani intr-un cuplu. Dar adevarul este ca acest tip de sincronizare poate fi privit si din alta perspctiva.

Uneori o relatie poate fi salvata sau revigorata tocmai prin prisma diferentelor.

Fiecare partener vine in relatie cu un tip de energie, care este de preferat sa fie diferit. Fiecare are propriul univers interior care este unic si relatia in sine va functiona optim atunci cand fiecare se ingrijeste de aceste diferente.

Nu este obligatoriu ca cei doi sa faca absolut totul impreuna si sa isi modelelze relatia in sens simbiotic, urmarind aceleasi interese, activand aceleasi peferinte sau facand aceleasi lucruri.

Dar este obligatoriu ca prioritatile comune ale relatiei sa corespunda in punctele cheie: dinamica relatie, rolurile asumate, familie, casnicie, copii, cariera.

Abia in aceste puncte cheie, diferentele majore vor afecta relatia si nu o vor consolida ci o vor destrama, daca nu exista acelasi angajament si aceleasi prioritati. Lucru valabil pentru orice cuplu, indiferent de diferenta de varsta.

In concluzie, miturile contin adevarul, dar nu inseamna ca sunt adevarate.  Un cuplu in care activeaza asa numita “age gap” nu este cu nimic diferit de orice alt parteneriat. Se supune acelorasi tendinte si aceeasi dinamici.

Ce este insa diferit este perceptia celor din jur, care uneori devine prejudecata si le afecteaza interactiunea, daca cei doi o permit.

Cu alte cuvinte, miturile vor ramane mituri, dar cum alegem sa le privim tine de fiecare partener si nu de societate.

Ce va consolida o relatie in fata cestor presiuni sociale nu este existenta lor, ci trainicia si compatibilitatea create impreuna pe baza unor valori si dorinte comune de a creste impreuna intr-o relatie sanatoasa si armonioasa.

 

De Mariejeane Rizea, psiholog clinician, consilier de cuplu, copil si familie

Tel.: 0744.817.136

 

Citeste si:

10 calitati pe care sa le cauti la un iubit

De ce ne simtim atrase de baietii rai

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top