Now Reading
Parenting: 5 modalități sigure de a reduce stresul și anxietatea copilului tău

Parenting: 5 modalități sigure de a reduce stresul și anxietatea copilului tău

Stresul nu poate fi eliminat, am învățat asta din experiență. Dar cât de utile ne sunt mijloacele de a-l combate! Vrei să-ți ajuți copilul? Iată 5 modalități sigure de a-i reduce stresul și anxietatea.

Citește și:

Cum putem creste copii destepti si fericiti

Sensibilitatea emotionala la copii, avantaj sau dezavantaj?

 

Încurajează-ți copilul să își confrunte temerile, nu să fugă de ele

Este firesc și natural ca atunci când ne confruntăm cu o situație care ne sperie, prima reacție să fie cea de evitare. Dacă există și un potențial pericol, ne protejăm viața, dar dacă nu există, situațiile de acest gen întrețin și perpetuează anxietatea.

Dacă cel mic se va confrunta cu temerile sale, va observa că anxietatea descrește în mod natural. Corpul nu poate rămâne anxios mult timp, de aceea există un sistem care îl calmează.

În mod normal, anxietatea descrește dacă rămâi timp de 20-45 de minute în situația respectivă. Rolul tău este acela de a-ți încuraja copilul să încerce și de a-i fi alături ulterior.

Iar pentru ca el să reușească, are nevoie de susținerea ta. Acest lucru înseamnă să nu ignori această problemă sau să te bucuri când nu apare…

 

Spune-i copilului tău că este în regulă să fii imperfect

Deseori dorindu-ne ca cei mici să aibă succes într-un anumit sport sau cântând la un instrument muzical, ei interpretează performanța ca fiind corelată cu iubirea și valoarea personală.

Nivelul de stres crește atunci când nu există rezultate satisfăcătoare, iar teama de a pierde aprecierea părinților este copleșitoare.

Astfel de sentimente blochează inclusiv libertatea de decizie a copilului în a prefera o activitate sau alta.

Așadar, în timp ce este important să îți încurajezi copilul să muncească și să depună eforturi în ceea ce face, este și mai important să îi accepți imperfecțiunile și greșelile.

De asemenea, ține minte că el nu are aceleași filtre ca un adult și nu va înțelege singur că „te iubesc și ești valoros chiar dacă greșești”. Sincer, nici adulții nu înțeleg lucrurile atât de simplu.

De aceea este important să îi spui aceste lucruri. Să i le explici. Să îi arăți iubirea necondiționată atunci când are mai mare nevoie de ea. Iar dacă lui nu îi place o anumită activitate, renunță la idealurile pe care tu le ai pentru el și ascultă-l.

 

Concentrează-te pe lucrurile pozitive

Știm deja că gândirea pozitivă ne este utilă, dar asta nu înseamnă că o practicăm prea des.

Mai mult, avem tendința să spunem „așa m-am învățat” de fiecare dată când suntem copleșiți de gânduri și scenarii negative.

Așadar, învățarea este importantă, și va trebui să ai grijă cum îți educi copilul să combată și să controleze exigențele personale, criticul interior, gândirea negativă.

Pentru că cea mai importantă bază, știi deja că se pune în copilărie. Mai mult, vei exersa și tu alături de el acest tip de gândire pentru că reprezinți un model pentru copilul tău și nu îl vei convinge prea mult dacă una spui și alta faci…

 

Recompensează-i curajul

Atunci când copilul tău are curajul de a-și înfrunta fricile, recompensează-l cu o laudă, o îmbățișare sau o reacție plină de entuziasm și încurajare.

Este important să înțelegi că sursele anxietății lui pot fi neverosimile, dar să nu le desconsideri, în special în fața lui.

Iar recompensele pot fi buni motivatori dacă le stabiliți înainte de manifestarea comporamentului dorit. Cel mic poate prinde astfel curaj (și va avea mai mult interes) să se angajeze mai des în astfel de activități și, treptat, să își reducă sau neutralizeze anxietatea legată de anumite situații.

 

Învață-l să rezolve probleme

Știi deja că cei mici au nevoie de validarea părinților, prin urmare nu ezita să i-o oferi. Ascultă-l cu atenție, încearcă să înțelegi experiențele pe care le are prin prisma lui, iar apoi ajută-l să rezolve problemele.

Asta nu înseamnă însă să le rezolvi tu pentru el! Ajută-l să identifice singur anumite soluții, pune-i întrebări ajutătoare, stimulează-l să își folosească imaginația.

În cazul în care nu îi vin în minte rezolvări, atunci îi poți oferi mai multe variante, pe care să le dezbateți, iar apoi să îl lași să hotărască ce soluție ar fi cea mai potrivită.

 

Sunt lucruri cunoscute de părinți, dar din păcate lipsa timpului, oboseala, stresul, problemele de zi cu zi, umbresc această dinamică sănătoasă dintre părinți și copiii lor.

Nu uita totuși că reprezinți un model pentru ei și vor face ceea ce văd la tine. Dacă eviți situații stresante, asta va face și el, dar dacă înveți să le confrunți, vei fi un exemplu pozitiv.

Dacă îți faci timp și pentru tine și nevoile tale, copilul va învăța cât de important este să se îngrijească.

Iar dacă în orice situație vezi și partea bună a lucrurilor, copilul va deprinde gândirea pozitivă. Prin urmare, atunci când te gândești că vrei binele copilului tău, gândește-te și la binele tău.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top