Now Reading
Parenting. Cum poate depăși adolescentul divorțul părinților

Parenting. Cum poate depăși adolescentul divorțul părinților

Ce discuții să poarte un adolescent cu părinții care divorțează? Cum poate depăși mai ușor acest moment? Dacă nu există comunicare, divorțul lasă urme adânci. Iată ce e de făcut.

Citește și:

Cum gestionam conflictele cu copilul nostru adolescent

Special pentru tati: cum ramai implicat in viata copilului dupa divort

 

Presiunile adolescenței

Divorțul este dureros și presupune schimbări de durată pe care fiecare membru al familiei le resimte diferit.

În perioada divorțului părinților, adolescenții se confruntă cu presiuni din două direcții mari: prima este reprezentată de transformările caracteristice perioadei de dezvoltare iar a doua este pusă de însuși contextul familial pe care îl trăiește.

În acest mod, adolescentul are de gestionat adeseori mai mult decât intuiesc părinții, iar întrebările la care are nevoie de răspuns sunt foarte importante pentru felul în care își va imagina și proiecta viitorul.

 

Nevoia (neexprimată) de sprijin emoțional

Adolescența este etapa în care persoanele încep să aibă preponderent nevoi legate de manifestarea independenței și a autonomiei personale.

În acest sens, contrar așteptărilor părinților, copii lor acum nu vor mai veni cu atâta ușurință spre ei, nu vor mai pune întrebări atât de multe (chiar dacă îi preocupă) și nu le vor mai caută în aceeași măsură sprijinul emoțional.

Din acest motiv este important ca părinții să fie conștienți de nevoile adolescentului care trăiește intens în această perioadă pentru a le putea veni în întâmpinare.

În același timp, pentru că și părinții trec prin propria perioadă de tensiune iar întrebările adolescenților pot rămâne fără răspuns, ideal ar fi ca cei din urmă să ia in considerare varianta in care sa adreseze câteva întrebări esențiale care să îi liniștească și să le clarifice situația prin care trec.

 

Întrebări pentru părinții care divorțează

Întreabă-ți fiecare părinte în parte ce așteptări are acum, în această situație, de la tine.

Încearcă să înțelegi cât mai clar ce își dorește de la tine și ce are nevoie acum de la tine și comunică-le, la rândul tău, dacă simți că poți sau nu să le oferi ceea ce îți cer.

Nu ezita să le comunici și tu ce îți dorești de la fiecare dintre ei! Formulează-ți mesajul clar și asigură-te că îl transmiți asertiv.

Întreabă direct ce se va întâmpla cu tine și orice curiozități ai cu privire la felul în care se vor derula evenimentele și transmite-le clar și asertiv opinia ta legată de deciziile lor.

Înțelege că divorțul lor privește relația lor de cuplu pentru care ei sunt responsabili, iar legătura ta cu fiecare în parte este important să continue așa cum aveți nevoie.

 

Mijloace de coping eficiente pentru un adolescent

Divorțul părinților în perioada adolescenței rănește sentimentul de siguranță și apartenență al adolescentului.

Acesta poate fi mult mai pregătit să iasă din relații decât să investească efort pentru a le susține și dezvolta și poate decide mai ușor să se îndepărteze de părinți prin căutarea propriei independențe. În aceste condiții, adolescenții trebuie să știe că:

Pot căuta sprijinul unei persoane care să înțeleagă situația prin care trec. Un consilier școlar, o rudă sau un prieten apropiat îți pot fi resurse valoroase în această perioadă.

Pot intra în contact cu alți adolescenți care trec prin divorțul părinților prin intermediul rețelelor de socializare sau site-urilor dedicate acestei problematici.

Grupurile de suport pentru adolescenți ajută enorm în înțelegerea faptului că nu ești singur și, în plus, îți oferă un cadru de siguranță și stabilitate emoțională.

Pot să se orienteze în direcțiile care simt că îi ajută să treacă prin perioadă dificile: ascultă muzică preferată, scrie într-un jurnal, pictează, participă la cursuri de dans: ai grijă de tine, de sănătatea ta și orientează-te spre ceea ce în mod normal te relaxează.

Adolescentul care are nevoie de susținere emoțională poate cere ajutorul unei rude care simte că îl înțelege, consilierului școlar sau a unui psihoterapeut care se poate implica, la solicitarea părinților, în clarificarea relațiilor din familie pentru detensionarea perioadei pe care adolecentul o trăiește. 

 

De Livia Caciuloiu, psihoterapeut autonom cu experiență în psihoterapie individuală, de cuplu și familie

Tel.: 0742.024.642

www.psihomedeor.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top