Now Reading
Special pentru tati: exemple pozitive pe care sa le oferi fiului tau

Special pentru tati: exemple pozitive pe care sa le oferi fiului tau

Revista Psychologies

Dincolo de relatia cu mama, cand se definesc pe sine, ca indivizi, baietii se raporteaza la tati. Iata cum poti oferi exemple pozitive copilului tau.

 

Mostenirea tatilor

Relatia tata-fiu este unul dintre factorii cu o influenta foarte mare in dezvoltarea emotionala ulterioara a baietilor.

Modalitatea in care cei doi comunica, timpul petrecut impreuna, natura relatiei (armonioasa, agitata, relaxata, conflictuala, etc), nevoile mai mult sau mai putin implinite ale copilului, reprezinta puncte de referinta la care se vor intoarce mental de-a lungul vietii.

Chiar daca isi propun sau nu, tatii lasa o mostenire fiilor lor. Pe langa cea materiala si genetica, ma refer si la mostenirea caracterului, a tipului de personalitate, a stilului de viata, a principiilor si a echilibrului emotional.

Iata, parca o povara imensa sta pe umerii tatilor! Dar atat de mare este influenta lor asupra propriilor copii. Nu ne putem imagina ca avem, ca si parinti, o zestre atat de mare de lasat si un rol atat de important in viitorul copiilor nostri.

Cu fiecare zi in care copii isi vad tatal, memoreaza incostient parti din el si le transforma in puzzle-uri ce le aplica personalitatii lor.

Astfel, piesa de puzzle contine reactiile parintelui in fata stresului, o alta modul in care le-a transmis ca ii iubeste si aprecieza, o alta atitudinea lui pozitiva sau negativa in fata situatiilor placute sau mai putin placute. Si exemplele pot continua.

Prin tot ceea ce exprima tatal fata de ei sau fata de cei din jur, le preda o lectie: cum sa priveasca si sa abordeze lumea. Ii vor vedea  pe ceilalti, prin ochii si credintele paterne. Un tata ce are grija de propriile lui credinte, are grija de viitoarele judecati ale fiului sau.

 

Curaj, respect si limite

Curajul demostrat sau fricile tatalui traite si exteriorizate, se vor sadi adanc. Atunci cand copiii vor deveni adulti, daca nu stiu cum sa traiasca cu ele, acestea pot deveni fine somatizari ce vor parea o mostenire genetica de familie, dar care in realitate sunt o mostenire emotionala.

La fiecare cuvant adresat  de barbati femeilor din viata lor, baietii iau aminte la modul de a trata o femeie. Cat de mult respect regasesc in comportamentul tatalui, atat de mult vor manifesta si ei in raport cu reprezentantele genului feminin din jurul lor.

Cu fiecare exemplu in care tatal  ii apara pe cei dragi, in care isi impune limitele si nu permite altora sa-i  incalce drepturile, si ei vor fi capabili sa faca acelasi lucru.

Daca tatal le arata cum stie el sa se protejeze pe sine si pe cei dragi, sentimentul ca sunt in siguranta va inflori in sufletul lor si ii va ajuta sa aiba incredere atat in el cat si in ei. 

 

Exercitii utile

Ii invit pe tati sa faca un exercitiu si sa-si imagineze cum le-ar face placere sa fie fii lor cand vor deveni adulti? Creionati  mental ceea ce ei a-ti vrea sa fie. Acum, dupa ce v-ati format o idee, intrebati-va: voi sunteti asa cum va doriti sa ajunga ei?

O astfel de intrebare este importanta, deoarece, mai presus de ceea ce le doresc parintii, mai presus de ceea ce li se tot repeta verbal, se situeaza ceea ce observa copiii ca sunt si fac parintii.

Prin exemplul personal le predam lectii ce le invata inconstient si isi vor construi viata cu ajutorul lor. Cand pe parcursul vietii vor intampina un obstacol, il vor depasi prin atitudini   vazute la tatal lor, pe care le vor modela in functie de creativitatea si libertatea in gandire crescuta in ei.

Marea majoritate a baietilor preiau inconstient rolul jucat de tata si il duc mai departe in propria lor viata. Din aceasta cauza este de preferat ca tatii sa fie constienti propriul sine,  sa incerce sa-si rezolve conflictele interioare pentru a nu le “darui” propriilor fii.

Daca un tata isi doreste ca fiul sau sa manifeste un anumit tip de comportament, emotii, sentimente, va trebui ca si in el sa se regaseasca acele calitati ce i le cere copilului sau.  Spor la lucru cu propria persoana!

 

De Valentina Bajan, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, Galati

Tel. 0753.534.768

www.bajanvalentina.ro

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top