Now Reading
Autenticitatea

Autenticitatea

minerva-mircea
autenticitatea

Autenticitatea este curajul de a fi dispus să dai drumul la ceea ce crezi tu că ar trebui să fii, ca să poți să fii cine ești cu adevărat.

Urăsc minciuna. Am urât-o încă de când eram mică. Mai mult de atât, îmi era frică de ea. De ce poate produce.

Am crescut într-un mediu în care minciuna era ceva de neacceptat și riscai multe dacă erai tentat de ea, iar pentru mine cel mai scump preț dintre toate era acela că o puteam supăra pe bunica. Bunica mea suferea mult și constant. Dintr-un motiv (sau mai multe) pe care nu aveam cum să le înteleg atunci, persoana asta, careia îi fusesem încredințată, era atât de apăsată de viața ei încât plângea foarte ușor și din (mai) nimic. Am crescut lângă un om care îmi repeta aproape zilnic „Tu vrei să mă superi. Tu vrei să mor”. Și plângea.

Nu, nu voiam să moară, nu aș fi putut să îmi închipui cum e să trăiesc fără ea sau să i se întample ceva… din cauza mea! Așa că mi-am propus să fac tot ce îmi stă în putere să nu o supăr. M-am străduit să fiu cea mai cuminte fată din lume. Și am continuat să fiu și după ce ea n-a mai fost să mă vadă. Toată viața. Pentru toată lumea care însemna ceva pentru mine. Am crescut și am devenit un „please people” impecabil. Omul a cărui preocupare exclusivă este intratul în voia și în grațiile celorlalti.  Sigur, habar nu aveam că fac asta, era doar un stil de viață!

Urăsc minciuna. În momentul în care unul dintre terapeuții cu care am lucrat mi-a spus că această repulsie puternică față de minciună își are rădăcinile în interiorul meu, că și eu sunt mincinoasă la un nivel subtil și profund, aproape ca mi-a venit să plâng de furie și de nedreptate. „Dar eu nu mint niciodată”, am spus printre dinți. „Poate ar trebui sa te gândești unde în viața ta te minți tu pe tine. Acolo ai de lucru.” Aveam să înțeleg mult mai târziu ce îmi spusese atunci. Aveam să mă uit în adâncurile mele cele mai profunde ca să pot vedea că îmi dorisem atât de mult să nu supăr pe nimeni, să fiu mereu fata bună la toate, încât mă mințisem pe mine în mod constant. Și că nu știam, de fapt, CINE SUNT.

Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top