Now Reading
Perfect imperfect

Perfect imperfect

diana-moldoveanu
perfect-imperfect

Am nasul prea mare. Am sânii lăsați. Am genunchii urâți. Am o cicatrice oribilă. Nu-mi place bărbia deloc. Prefer să-mi ascund brațele. Am celulită. Am vergeturi. De ce ne găsim atât de ușor defectele? De ce le ascundem? De ce ne ascundem? Contează cu adevărat răspunsurile? Ioana Dodan, fotograf și arhitect de brand personal, a inițiat un proiect care încearcă să ofere o perspectivă diferită asupra frumuseții și defectelor noastre, mai mult sau mai puțin închipuite. 200 de persoane, femei și bărbați deopotrivă, antreprenori, freelanceri, corporatiști, actori, scriitori, creatori de conținut, și-au expus în fotografii părțile corpului – și ale sufletului – pe care de obicei încearcă să le ascundă, în cadrul unei expoziții – eveniment care te pune pe gânduri.

Zi de zi fotografiez oameni. Este jobul meu, dar și pasiunea mea. Și zi de zi mă întâlnesc cu oameni care îmi spun că vor să ascundă în acele fotografii câte ceva. Prin urmare, întreaga idee a proiectului a pornit de la dorința de a normaliza diversitatea corpurilor oamenilor. Am fotografiat în detaliu fiecare parte mai puțin iubită a corpului, tocmai pentru a o accentua și a o expune atât de evident încât să ne obișnuim cu ea, să ne dăm seama și să acceptăm că este, de fapt, acea parte din noi care ne face unici. Deschiderea și entuziasmul celor care au participat până acum la proiect mi-au confirmat că suntem dornici de a ne accepta, de a ne iubi așa cum suntem. Este nevoie doar de un mic imbold, pe care vreau să îl ofer cu acest Atlas al iubirii de sine, a spus Ioana Dodan.

Cei care au participat la proiect sunt antreprenori, persoane din mediul corporate, autori, actori, artiști, creatori de conținut, persoane publice și persoane mai puțin publice. Media de vârstă este de 30-35 de ani, cel mai tânăr participant în proiect având 20 de ani, iar cel mai vârstnic 60 de ani.

Bărbații au pus calviția pe primul loc al așa-ziselor defecte, dar și lipsa simetriei în trăsături sau anxietatea. Pentru cele peste 170 de femei care s-au lăsat fotografiate în ultimii doi ani de Ioana, în topul lucrurilor pe care nu le iubesc la propriul corp se află celulita, ridurile și firele albe. Dar, pe lângă acestea, mai sunt și lucruri mai puțin vizibile: anxietate, depresie, pierderea feminității după naștere, pierderea identității. Lucruri despre care nu vorbim, dar care există acolo și ne fac să ne ascundem.

Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top