Now Reading
Când conflictele psihice dau dureri fizice – Psihosomatica

Când conflictele psihice dau dureri fizice – Psihosomatica

delia-apostol-hanzelik3
când-conflictele-psihice-dau-dureri-fizice-psihosomatica

Psihosomatica a fost un subiect, domeniu puțin abordat în România. Cauzele sunt mai multe, dar, cu siguranță, interzicerea profesiei de psiholog, a psihologiei ca știință și, implicit, a psihosomaticii în perioada comunistă a fost unul din motive.

Istoric vorbind, termenul a fost folosit prima dată în Germania și Austria, în anii ʹ30. Sigmund Freud, părintele psihanalizei, descrie mecanismele care transformă conflictele psihice în durere fizică prin conversie. Este un mecanism de apărare care transformă conflictul psihic în simptome somatice, motrice sau senzoriale, care se asociază cu o semnificare simbolică.

Psychologies: Vă rog să mă ajutați să înțeleg cum e posibil ca gândurile sau emoțiile mele să îmbolnăvească un organ. Cum se produce acest lucru?

Psih. Margareta Dincă: Personalitatea, toate trăirile psihice, cogniție, afecte, motive, trebuințe nu funcționează în vânt, au un suport fizic la nivelul sistemului nervos central, dar și al sistemului nervos vegetativ. Psihicul are un suport neuro-fiziolologic, există o legătură între corporalitate și psihic. Frustrările, trăirile psihice negative generatoare de durere fizică prin mecanismul de conversie nu modifică structurile anatomice asociate durerii conversive. Somatizarea, ca formulă de exprimare a frustrărilor și rezolvare a trebuințelor neexprimate apare în mica copilărie și continuă pe parcursul întregii vieți, într-o formă sau alta. Spre exemplu, când nu putem să spunem (din varii considerente, cum ar fi nevoia de protecție, dependența în copilărie) ce ne supără, pentru că un copil crede că va fi pedepsit, va pierde dragostea adulților investiți cu rolul de protectori. Prin somatizare, copilul obține comportamente de protecție din partea adulților pentru că orice adult are grijă, într-un fel sau altul, de un copil bolnav. Putem spune că aceasta este „marea șmecherie a somatizărilor”, copilul obține dragostea celorlalți dezvoltând, manifestând simptome fizice. Este ceea ce se numește în psihologie, beneficiu, un avantaj concret și imediat, atenție și grijă din partea unei persoane, părinte și ulterior de la orice altă persoană investită cu rol de protector.

Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top