Now Reading
Maturitatea sexuala, abandon si talent

Maturitatea sexuala, abandon si talent

Revista Psychologies


„Nu as schimba felul cum fac azi dragoste cu cel de la 20 de ani. In primul rand, pentru ca acum ma iubesc mai mult pe mine insami decat o faceam atunci, in ciuda ridurilor sau a catorva kilograme in plus, pentru ca acum sunt mai receptiva la placere.“

Pentru S., 39 de ani, placerea a venit odata cu o femeie frumoasa la minte si la trup, care l-a debarasat de anxietatea performantei.

„Pentru mine, facutul amorului era ca o cursa cu obstacole. Trebuia sa dovedesc ca sunt in forma, ca sunt un bun amant, ca femeile au cu mine parte de mai multe orgasme decat cu altul.

Femeia asta m-a oprit din nevroza asta de azi pe maine, mi-a dat siguranta si mi-a dat voie sa ma ocup de mine din punct de vedere sexual fara sa ma mai simt vinovat. Aceasta relatie a revolutionat relatiile mele cu femeile“.

Daca este adevarat ca sexualitatea noastra depinde de traiectoria psihoafectiva, evolutia sa este tributara experientelor traite si felului cum am evoluat.

„Mi-a luat timp sa ies din cultura mea familiala“, spune S., 34 de ani. „La noi, placerea era mai degraba treaba barbatilor. M-am rupt de ai mei de foarte tanara si mi-a luat ceva timp sa invat sa iubesc dincolo de rusinea de propriul corp si de complexe.

Am discutat cu prietenele mele, am schimbat idei, am ascultat marturisiri ale altor femei si astfel am invatat sa am initiativa cu propriul trup si cel al iubitului meu. Ma simt cu adevarat femeie numai de vreo doi ani.“

Placere antinomica

Numeroase femei nu cunosc o prea mare placere la inceputul vietii sexuale. Doar cu timpul invata sa se abandoneze. Pe masura ce intra in intimitatea senzatiilor, a dorintelor…

Iar capacitatea de a se relaxa si de a se abandona placerii este o conditie esentiala pentru placerea feminina. In vreme ce barbatul trebuie sa invete sa se controleze.

Maturitatea sexuala nu este posibila fara constiinta acestor contrarii care trebuie reconciliate.

Primele experiente sexuale ne ajuta sa facem cunostinta cu propriul corp si cu functiile sale. Dar vedem care sunt si limitele impuse din nastere.

Etologul Boris Cyrulnik aminteste ca placerea femeii si a barbatului este antonomica. „Barbatul trebuie sa invete sa se retina, sa astepte ca partenera lui sa fie si ea suficient de excitata.“

Citeste continuarea articolului in Psychologies ianuarie-februarie 2012

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top