Now Reading
Avantaje si dezavantaje ale contraceptiei cu sterilet

Avantaje si dezavantaje ale contraceptiei cu sterilet

Revista Psychologies

Dorindu-si o metoda contraceptiva eficienta, ieftina si comoda, multe femei apeleaza la sterilet. Medicul ginecolog Iosif Niculescu ne dezvaluie avantajele, dar si limitele acestuia.

 

Cand este recomandat sa optam pentru sterilet? Exista pericole?

Dr. Iosif Niculescu: Steriletul sau dispozitivul contraceptiv intrauterin este o metoda destul de veche, cu un istoric interesant si care se traduce in termeni practici prin introducerea unui mecanism mai mult sau mai putin complicat in uter.

In ultimii ani au aparut sterilete care elibereaza zilnic o cantitate mica de hormoni in sange, reusind astfel sa amplifice efectul contraceptiv.

Steriletele hormonale sunt cel mai des recomandate in cazul in care exista asociate si tulburari de menstruatie. Alegerea metodei  contraceptive azi este un procedeu elaborat, intrucat metodele sunt destul de multe si trebuie adaptate fiecarei paciente.

Steriletul nehormonal ramane o metoda relativ ieftina, dar nu la fel de sigura ca si pilulele contraceptive si cu un risc relativ important de sarcina extrauterina.

 

Putem ramane insarcinate purtand sterilet?

I. N.: Da, sunt cazul in care acest lucru se intampla. Jumatate dintre sarcinile obtinute de purtatoarele de sterilet sunt, de fapt, sarcini extrauterine.

Evident, ele vin insotite de stari de anxietate, chiar si de depresie in cazul anumitor femei. In egala masura, pe termen lung un sterilet poate provoca infertilitate.

Aceasta atrage dupa sine un alt soc ce poate dezechilibra psihic o femeie care, pe termen lung, ia in calcul posibilitatea unei sarcini.

Din acest motiv se recomanda intotdeauna o discutie ampla cu medicul ginecolog, astfel incat fiecare femeie sa poata opta pentru metoda care ii este cea mai potrivita.

Desigur, femeile sunt foarte informate in ziua de azi si vin cu propuneri si solicitari. Chiar si asa, este recomandat sa urmeze sfatul medicului si nu trendurile in materie de contraceptie.

 

Exista contraindicatii pentru aceasta metoda?

I. N.: In principial, este contraindicat steriletul pentru o femeie care nu a nascut, dat fiind ca exista o rata mica de complicatii infectioase cu posibila sterilitate. De asemenea, steriletele nehormonale pot cauza sangerari mai abundente.

Lista de contraindicatii este lunga: istoric de infectii severe in sfera organelor genitale, malformatii, operatii uterine laborioase, lipsa unei sarcini antecedente, etc.

Dar in contextul dorintei la un moment dat de a avea un copil, aceasta decizie nu trebuie luata fara a fi analizata amanuntit.

Un pericol il reprezinta si leziunile precanceroase netratate pe col uterin. Din acest motiv, inainte de toate, musai trebuie efectuat un control amanuntit.

 

Ce beneficii are pentru sanatate?

I. N.: Este apreciat in mod deosebit de acele paciente care nu doresc o interventie hormonala in scopul contraceptiei.

Multe femei se ferest de tratamentele cu hormoni si efectele pe care acestea le pot avea asupra starii lor fizice sau psihice. Pe de alta parte, exista, cum am spus, un risc crescut de sangerari menstruale sau de infectii genitale, mai ales la steriletele nehormonale.

Am tratat paciente cu infectii severe in sfera genitala, imediat dupa montarea unui sterilet, in conditiile netratarii unei infectii preexistente. Din acest motiv, este destul de delicata utilizarea acestei metode si presupune cateva riscuri.

 

Ce dezavantaje apar cand avem sterilet?

I. N.: Regula generala o reprezinta, din pacate, sangerarile menstruale abundente. Exista, de asemenea, la polul opus si lipsa menstruatiei in cazul utilizarii unui sterilet hormonal.

Alte situatii care pot sa apara sunt posibilele infectii sau complicatii (perforatie de uter) la montare. Multe dintre steriletele nehormonale sunt confectionate din cupru, argint, respectiv aur, dat fiind efectul anti-micotic al respectivelor microelemente.

Alergiile la unul sau altul dintre componentele steriletului nu sunt rare. Exista, totodata, si efecte adverse legate de hormonii din compozitia dispozitivelor hormonale. 

 

Ce trebuie sa avem in vedere cand optam pentru un sterilet?

I. N.: Daca o femeie este o candidata optima pentru aceasta metoda, trebuie musai sa ia in calcul afectarea fertilitatii pe termen lung. Acesta este si motivul pentru care se evita montarea inainte de a avea un copil. 

Practic, te poti expune unui risc pe care pe moment nu ti-l asumi, spunandu-ti ca nu ti se va intampla tie. Trauma ulterioara poate fi cu atat mai puternica. O discutie clarificatoare cu medicul ginecolog poate preveni eventualele suferinte nenecesare.

Procedura montarii in sine, nu este neaparat dureroasa, dar nu este nici placuta. De regula, se incearca montarea la momentul menstruatiei, cand colul uterin este putin dilatat.

De asemenea, odata ce apelam la sterilet, nu se fac pauze, acesta in schimb trebuie schimbat la intervale fixe, intre 3 si 5 ani.

Steriletul este deseori o optiune personala si este luat in calcul mai ales de catre acele paciente care nu isi doresc interferente hormonale.

Problema costurilor cand vorbim de o metoda contraceptiva joaca de asemenea un rol, intrucat costa mai putin decat alte metode. 

 

Dr. Iosif Niculescu este un ginecolog de clasa internationala, cu peste 30 de ani de experienta in tratamentul intensiv al pacientelor obstetricale in stare critica, uroginecologie, sonografie in obstetrica si ginecologie si de san, operatii laparoscopice, histeroscopie diagnostica si operativa, endocrinologie ginecologica si reproducere umana.

Intermedicas

Tel.: 0734.327.430 / 021 222 13 70

[email protected]

A consemnat Iulia Barca

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top