Now Reading
Ce trebuie să știi despre fibromul uterin

Ce trebuie să știi despre fibromul uterin

Avatar photo

Câte dintre voi nu au avut sau nu au fibrom uterin? Diagnosticul este mai frecvent decât ne-am fi imaginat și în niciun caz nu trebuie ignorat. Simptomele sale ne afectează semnificativ calitatea vieții, iar fibromul poate fi responsabil chiar de infertilitate.

Ce este fibromul uterin?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Fibromul uterin este o tumoră benignă cu originea în fibra musculară netedă care structurează peretele uterin.

Citește și:

Sindromul premenstrual pe înțelesul tuturor

Ce e endometrioza și cum se tratează

Leiomiomul uterin sau fibromul uterin înseamnă același lucru și reprezintă o patologie foarte frecventă la femeia de vârstă fertilă. Studii de specialitate arată că la vârsta de 40 de ani, 60% dintre femei sunt purtătoarele unui fibrom uterin.

Care sunt cauzele ce duc la apariția fibromului uterin?

Dr. Z.A.S.: Există mulți factori care favorizează apariția fibromului uterin, ca de exemplu: rasa (fibroamele sunt mai frecvente la rasa neagră), nuliparitatea (fibroamele apar mai frecvent la nulipare decât la multipare, adică la femeile care nu au născut, decât la cele care au copii).

Cel mai important factor care stimulează apariția și dezvoltarea fibromului este factorul hormonal și așa se explică și faptul că este caracteristic vârstei tinere, vârstei fertile.

Altfel spus, tumora este hormonodependentă, este inițiată și „hrănită“ de hormonii pe care ovarele îi secretă în organism la vârsta aptă pentru procreere.

 

Există anumite simptome ce ne pot indica faptul că avem fibrom?

Dr. Z.A.S.: Există fibroame simptomatice, care se manifestă, supără, și fibroame asimptomatice, pe care femeia nu le bănuiește într-o fază inițială, pentru că nu o deranjează.

Fibroamele care sunt localizate în interiorul cavității uterine (noi le denumim submucoase sau endocavitare) sunt cele mai agresive;

chiar la dimensiuni mici, ele sunt responsabile de sângerări menstruale abundente (menoragii), de sângerări în afara menstrelor (metroragii), de infertilitate, de anemie secundară.

Durerea pelvină, senzația de greutate în pelvis, oboseala, fenomenele de compresie ale organelor vecine nu sunt specifice, dar pot fi simptome cauzate de creșterea unui fibrom.

În cazurile neglijate, care se complică cu necrobioză, durerile pot fi violente și obligă pacienta să apeleze la ginecolog, dar atunci nu mai rămân multe resurse terapeutice și, mai ales, este prea târziu pentru procedeele terapeutice conservatoare.

 

Ce analize este necesar să facem pentru a depista apariția fibromului? Și la ce interval de timp?

Dr. Z.A.S.: Este obligatoriu pentru orice femeie, ar trebui să facă parte din educație, să se prezinte la medicul ei ginecolog o dată pe an, chiar dacă nu o supără nimic, pentru așa-numitul control periodic:

examen cu valve, tact vaginal (consultație), recoltarea testului Babeș-Papanicolaou pentru depistarea precoce a cancerului și ecografie transvaginală.

În cazul în care o supără ceva, trebuie să apeleze imediat la ajutorul medicului, pentru că orice boală depistată în stadiul inițial este mai ușor de tratat și consecințele ei în timp sunt mai puțin dramatice.

 

În ce măsură ne afectează fibromul uterin sănătatea?

Dr. Z.A.S.: Sângerările, durerea, anemia secundară, oboseala, apatia își pun amprenta atât asupra vieții de familie, cât și asupra performanțelor profesionale. Fibromul uterin poate fi resposabil de alterarea calității vieții.

 

Dar dacă avem fibrom și vrem să rămânem însărcinate?

Dr. Z.A.S.: Așa cum am menționat mai sus, fibromul uterin reprezintă și o cauză care împiedică obținerea unei sarcini. Este, așadar, un factor de infertilitate.

Ca să fiu mai bine înțeleasă, vă dau exemplu: un fibrom localizat în interiorul cavității uterine care acționează ca un corp străin, ca un sterilet, împiedicând nidația (fixarea) unei sarcini.

Nu înseamnă că este și singura cauză de infertilitate, de aceea orice cuplu infertil trebuie investigat riguros și complet, indiferent că există sau nu un fibrom uterin, adică trebuie parcurse toate etapele diagnostice (infecțioase, genetice, hormonale, permeabilitatea trompelor, histeroscopie) și, obligatoriu, trebuie investigați ambii parteneri.

 

Dar dacă am rămas însărcinată și descoperim că avem fibrom?

Dr. Z.A.S.: Așa cum spuneam, fibromul este hormonodependent, va crește în sarcină „hrănit“de hormonii în exces caracteristici acestei perioade.

Pot apărea complicații care să amenințe buna evoluție a sarcinii sau a nașterii. Nu de puține ori, fibromul uterin este responsabil de avort spontan sau naștere prematură.

Atunci când o sarcină cu fibrom ajunge la termen, fibromul localizat praevia (în fața prezentației fătului) poate impune nașterea prin operație cezariană și poate crește gradul de dificultate a operației cezariene.

 

Am descoperit că avem fibrom, ce e de făcut, care sunt pașii ulteriori?

Dr. Z.A.S.: Este foarte important ca, înainte de a lua o decizie terapeutică, medicul să fie competent și disciplinat și să parcurgă investigația completă a cazului.

În afară de fibrom, poate exista și o altă patologie asociată, uneori mai gravă decât fibromul însuși, care poate fi depistată doar dacă investigăm complet.

În ceea ce mă privește, nu decid soluția terapeutică decât după ce am făcut: consultație, test Papanicolau, examenul secreției vaginale, ecografie transvaginală, histeroscopie.

Numai în contextul investigațiilor complete decizia terapeutică este cea corectă, fie că este conservatoare sau radicală, fie că este medicamentoasă sau chirurgicală.

 

Care sunt variantele de tratament?

Dr. Z.A.S.: Pentru a fi mai ușor de înțeles, voi clasifica metodele terapeutice în chirurgicale și nonchirurgicale.

În cazul metodelor chirurgicale, acestea pot fi conservatoare, cu păstrarea uterului, cum este miomectomia, sau radicale, cu scoaterea uterului, cum este histerectomia.

În funcție de localizarea fibromului, de mărimea lui, de vârsta pacientei, de patologia asociată, de dorința femeii de a mai avea copii, vom opta fie pentru miomectomie (clasică sau histeroscopică), fie pentru histerectomie (clasică sau laparoscopică).

În cazul metodelor nonchirurgicale, subliniez că din anul 2012 există și la noi în țară posibilitatea unui tratament medicamentos apt să reducă în dimensiuni fibroamele, să corecteze simptomele, astfel încât să dea o șansă evitării sau amânării tratamentului chirurgical.

Această șansă este fundamentală pentru femeia infertilă, pentru că poate face posibilă obținerea unei sarcini fără a mai apela la intervenția chirurgicală (miomectomie).

Indiferent de metoda propusă, important este ca ea să fie argumentată corect și onest de rezultatul investigațiilor complete.

Nu de puține ori, din păcate, au ajuns la mine paciente cărora li s-a propus un tratament după o simplă examinare ginecologică, fără un Papanicolaou, fără histeroscopie.

Un tratament propus fără investigații este periculos atât pentru pacientă, cât și pentru prestigiul medicului.

 

Care sunt tipurile de fibrom uterin existente?

Dr. Z.A.S.: În primul rând, clasificăm fibroamele în funcție de localizare: submucoase sau endocavitare, dacă sunt în interiorul cavității uterine;

intramurale dacă sunt în grosimea peretelui uterin și subseroase, dacă sunt în exteriorul peretelui uterin. Este important să cunoaștem localizarea fibromului pentru o decizie terapeutică corectă.

 

Dr. Zorela Adriana Sgarbura este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, supraspecializare în chirurgie oncologică ginecologică, supraspecializare în reproducere umană asistată, competențe în chirurgie laparoscopică și endoscopie, histeroscopie, colposcopie, ecografie ginecologică și obstetricală. Clinica Ego Metacs Medical, str. Elena Cuza, nr. 61, sector 4, București, tel.: 021.330.54.88, 021.320.05.06.

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top