Now Reading
Psihologia zâmbetului și secretele unui zâmbet frumos și sănătos

Psihologia zâmbetului și secretele unui zâmbet frumos și sănătos

Revista Psychologies
psihologia-zâmbetului-și-secretele-unui-zâmbet-frumos-și-sănătos

Știai că ai nevoie de 17 mușchi pentru a zâmbi și de 43 mușchi pentru a te încrunta? Zâmbetul este un salut universal. În relație cu ceilalți, ne ajută să ne facem plăcuți, să inspirăm încredere, să ne integrăm mai ușor. În relație cu noi înșine, zâmbetul facilitează eliberarea de endorfine în organism, crescându-ne astfel buna dispoziție.

Psihologia zâmbetului

Studiile arată că, atunci când zâmbești:

  • Devii mai agreabil(ă) pentru cei din jur. Când zâmbești, vei descoperi că alții vor dori să vorbească cu tine mai des. Un zâmbet radiază încredere, iar încrederea este magnetul care atrage pe oricine. Oamenii tind să te perceapă ca pe o persoană sociabilă, de încredere și inteligentă. Da, doar printr-un zâmbet!
  • Creezi și menții relații mai bune. Doar prin simplul act de a zâmbi, îi poți face pe ceilalți să se simtă confortabil și deschiși cu tine.
  • Îți îmbunătățești starea de spirit. Atunci când zâmbești se eliberează endorfinele, hormonii cu rol esențial în inhibarea durerii și generarea unei stări de euforie. De asemenea, este bine de știut, că expresia fake it till you make it se dovedește a fi parțial adevărată; doar simularea unui zâmbet, ne induce o stare de bine.
  • Îi faci pe cei din jur mai fericiți. Expresia zâmbetul este contagios nu este un mit. Când zâmbești, primești înapoi … zâmbete!

Ce se află în spatele unui zâmbet frumos?

Un zâmbet frumos este, în primul rând, un zâmbet sănătos. Abia apoi putem discuta despre aspectele estetice – precum nuanța de alb, alinierea dinților, forma lor etc.

Zâmbetul sănătos se obține printr-o igienă orală riguroasă și vizitele anuale la dentist.

Zâmbetul alb, tot la dentist se obține! Atenție, nu încerca să îți albești dinții acasă cu tot felul de substanțe, deoarece acestea pot cauza iritații ale gingiilor și sensibilitate dentară ireversibilă. Economisești acum bani, dar s-ar putea să plătești apoi toată viața, din cauza consecințelor negative.

Zâmbetul perfect se obține apelând la un stomatolog specializat în estetica dentară.

Când aud termenul estetică dentară, mulți se gândesc automat la albirea dinților. Corect, dar estetica dentară este mai mult de atât; include și îndreptarea dinților strâmbi, mascarea dinților fisurați sau prea scurți, mascarea dinților înnegriți, acoperirea spațiilor dintre dinți.

Astfel, estetica dentară cuprinde două principale categorii de intervenții: albirea dentară și corectarea defectelor sau formei dinților.

Prin urmare, procedurile stomatologice sunt și ele variate:

  • Albirea Dentară cu Laser – mai eficientă decât albirea clasică; reduce cu 95% hipersensibilitatea dentară față de albirea cu lampa sau gutiere.
  • Coroana Dentară – un capac care învelește partea vizibilă a unui dinte, pentru a-i restabili forma, dimensiunea, forța și pentru a-i îmbunătăți aspectul.
  • Fațetele Dentare – foițe fine de porțelan, cimentate pe suprafața vizibilă a dinților, pentru a acoperi imperfecțiunile. Fațetele dentare Lumineers sunt cele mai subțiri și ușor de aplicat. Nu necesită operații speciale, precum șlefuirea dinților.
  • Aparatele Dentare – chiar și la adulți, pentru îndreptarea dinților înghesuiți sau strâmbi. Adulții preferă adesea aparatele dentare invizibile, din rațiuni estetice.

Zâmbetele de Instagram – O problemă de sănătate publică?

Cei care caută zâmbetul perfect, nu trebuie să o facă pe Instagram! Creșterea promovării kiturilor de albire de tipul DIY și a așteptărilor nerealiste generează îngrijorări în rândul specialiștilor, medici dentiști și psihologi deopotrivă.

Nenumărate tendințe au început și au fost modelate de Instagram și de cultura selfie-urilor, unele dintre acestea fiind zâmbetul perfect.

Tot mai multe persoane vor să aibă dinți ca ai vedetelor, dar nu ca în realitate! Ci versiunea cu filtru sau versiunea editată! Și până nu le obțin, nu se simt bine în pielea lor. Pot trece ani de zile până când ajung la rezultatul perfect. Iar când obțin dantura ultra-mega-perfectă, realizează că nu îi face fericiți, ci din contră. Studiile arată că stăm prost la prezicerea lucrurilor care ne fac fericiți.

În plus, fiecare procedură are limitele ei. Dantura se poate albi cu 3-4 nuanțe, iar perioada de valabilitate este între 1 și 3 ani, în funcție de cum o întreții. Însă, albirea drastică, cu mai mult de 3-4 nuanțe, atrage după sine probleme dentare ireversibile, precum hipersensibilitatea și durerile dentare constante.

Nivelurile de perfecțiune pe care le putem atinge cu instrumentele de editare foto-video sunt uimitoare și îngrijorătoare în același timp. De ce îngrijorătoare? Standardele nerealiste de frumusețe duc la scăderea stimei de sine și la diferite probleme psihologice ce afectează viața de zi cu zi.

Normalizarea frumuseții este acum, mai importantă ca oricând!

Dorința de a avea un zâmbet perfect este atât de puternică, încât, atunci când unii utilizatori au de ales între consultarea unui medic dentist sau folosirea unui kit de albire cu rezultate instant la domiciliu, aleg a doua opțiune, indiferent de riscuri.

Recomandarea noastră: ia în considerare dovezile științifice și consecințele pe termen lung ale fiecărei decizii cu impact asupra sănătății tale fizice și psihice!

Să ai parte cât de mai multe zâmbete în perioada ce urmează! Iar pentru un zâmbet sănătos și frumos, alege serviciile de estetică dentară oferite de Clinica Stomatologică Swiss Ecodent din București, localizare centrală! Vei beneficia de servicii de medicină dentară la standarde elvețiene, specialiști cu experiență internațională, echipă multidisciplinară, servicii integrate și personalizate, aparatură și tehnologie de precizie, mediu clinic curat.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top