Now Reading
Rugati-va sa nu va creasca aripi

Rugati-va sa nu va creasca aripi

Revista Psychologies
Autor: Octavian Paler
Editura: Polirom, 2010

Un nou volum in Seria de autor „Octavian Paler” de la Polirom • 11 volume publicate de Polirom in Seria de autor „Octavian Paler”, in mai putin de doi ani de la initierea acesteia • Rugati-va sa nu va creasca aripi este prefatata de Bogdan-Alexandru Stanescu si a fost lansata la recent incheiatul tirg de carte Bookfest. • In 2005, Octavian Paler a primit Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor.

Un nou volum in Seria de autor „Octavian Paler” de la Polirom • 11 volume publicate de Polirom in Seria de autor „Octavian Paler”, in mai putin de doi ani de la initierea acesteia • „Rugati-va sa nu va creasca aripi” este prefatata de Bogdan-Alexandru Stanescu si a fost lansata la recent incheiatul tirg de carte Bookfest. • In 2005, Octavian Paler a primit Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor.

Seria de autor Octavian Paler, Editura Polirom

In anul 2008, Editura Polirom a initiat Seria de autor „Octavian Paler”, coordonata de Georgeta Naidin-Dimisianu, in care au aparut pina in prezent volumele: Un om norocos (editia a II-a, 2008), Polemici cordiale (editia a II-a, 2008), Aventuri solitare (editia a II-a, 2008), Mitologii subiective (editia a III-a, 2008), Apararea lui Galilei (Premiul Academiei Romane; editia a III-a, 2009), Viata ca o corida (editia a II-a, 2009), Drumuri prin memorie (editia a III-a, 2009), Desertul pentru totdeauna (editia a II-a, 2009), Don Quijote in Est (editia a II-a, 2010), Caminante (Premiul Uniunii Scriitorilor; editia a III-a, 2010) si Rugati-va sa nu va creasca aripi (editia a II-a, 2010).Rugati-va sa nu va creasca aripi, Octavian Paler, Editura Polirom

 
Initial, Rugati-va sa nu va creasca aripi trebuia sa fie o simpla versiune romaneasca a unui volum aparut in Franta in 1991, alcatuit pe baza textelor alese de autor din volumele Polemici cordiale si Viata ca o corida, publicate in 1983 si, respectiv, 1987. Ulterior, dorinta de a o imbogati in latura ei confesiva a impus mai multe adaugiri care au cerut, fireste, unele renuntari, pentru a nu impovara numarul de pagini.

In eseurile, scrisorile, discursurile si convorbirile imaginare din acest fals apel la mediocritate, vocea auctoriala are in mod evident tendinta de a-si submina propriul discurs, abandonind din start arma cea mai eficienta a agresiunii intelectuale: ironia. Paler abordeaza teme morale sau estetice utilizind in mod constant personaje simbolice pentru a pune in scena infruntarea dintre trecut si prezent.

„In Rugati-va sa nu va creasca aripi, Paler utilizeaza simbolurile pentru a pune in scena infruntarea sa preferata: trecut versus prezent. Autorul face parte din galeria marilor pesimisti: e complet lipsit de acea orbire atit de necesara citeodata supravietuirii. Privirea lui e intotdeauna indreptata spre trecut, insa nu spre unul «glorios» (varianta banala a pesimismului), ci tocmai spre acela pictat in culorile infringerii. Daca privirea aruncata in viitor a Casandrei ii aducea acesteia moartea, privirea intoarsa spre trecut, pentru a-l pune mereu in oglinda strimta a prezentului, va condamna ginditorul, in orice societate, la singuratate…”
Bogdan-Alexandru Stanescu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top