Now Reading
Gura lumii…

Gura lumii…

Am nevoie de ajutor. Cum pot sa fac sa nu ma mai intereseze ce spun ceilalti despre mine? Sa nu ma mai doara fiecare vorba scoasa de oricine?

Intrebare pusa de: popa, 19

Raspunsul psihologului:

Cred ca ar merita un efort de concentrare pe imaginea dv de sine si pe increderea pe care o aveti in fortele dv. Aceasta imagine de sine se pare ca va joaca feste si nu este suficient de bine creionata in mintea dv. La acest lucru pot fi contribuit o multime de factori, ea se formeaza in timp, din momentul in care suntem bebelusi pana la maturitate, in primul rand in relatie cu parintii si cu persoanele importante din viata noastra.

Nevoia de apreciere, de suportul, de aprobarea permanenta a celorlalti este fireasca intr-o masura pana la o anumita varsta si continua si dupa aceea, dar o cerere exagerata, permanenta, ne poate spune ceva despre o devalorizare, o imaturitate, o neinceredere profunda sau mai de suprafata. Ramane sa stabiliti nivelul si profunzimea, cauzele si posibilitatile de ajustare, desigur daca ati dori acest lucru, impreuna cu un terapeut si care sa va ajute ca in timp sa incepeti sa va vedeti din ce in ce mai autentic, din ce in ce mai concordant cu calitatile si defectele dv, cu valoarea si bagajul de orice fel cu care ati pornit la drum in viata.

Ranile pe care ni le fac ceilalti se intampla si pentru ca lasam ca acest lucru sa se intample, adica pentru ca ne percepem de exemplu nevrednici de a primi ceva bun, fie victime ale unor persecutori reali sau imaginar, sau pentru ca noi credem ca suntem invincibili si atotputernici, chiar narcisici, afisand o vulnerabilitate mascata de platose invizibile dar gaurite si usor de patruns. Asadar, pentru ca posibilitatile pot fi multiple, intrebarile dv ar merita cateva ore bune de introspectie si autoanaliza pentru a gasi poate cea care vi s-ar potrivi cu istoria dv de viata si de relatii.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top