Now Reading
Ho’oponopono sau magia din spatele cuvintelor

Ho’oponopono sau magia din spatele cuvintelor

dana-burghel

Am auzit pentru prima oară despre Ho’oponopono acum vreo 15 ani. Mi s-a părut tare hilară denumirea și, pentru că la acea vreme eram foarte focusată pe coaching, am dat uitării destul de repede acea ‘ciudățenie’.

Au trecut câțiva ani și am dat peste ‘Zero limite’ a lui Joe Vitale. Mi s-a părut fascinantă ideea, magic procesul și extrem de ușor. Și m-am apucat să practice această metodă de vindecare, cu rezultate uimitoare.

Ce este de fapt Ho’oponopono?

Este o metodă străveche de vindecare hawaiiană. Povestea din zilele noastre care a făcut-o cunoscută este cea a unui medic psihiatru ce lucra într-o secție de criminali bolnavi psihic. Acel medic, dr. Ihaleakala Hew Len, a vindecat întreaga secție fără să se fi întâlnit nici măcar o singură dată cu acei bolnavi. Sună ireal, dar aceasta este realitatea. Ce s-a întâmplat de fapt acolo și cum funcționează metoda?

Ea pornește de la faptul că a fi responsabili pentru viață noastră înseamnă a fi responsabili pentru TOT ce conține ea. Doar pentru simplu fapt că ceva – bun sau mai puțin bun – face parte din viață noastră, acel ceva devine responsabilitatea noastră. Este destul de greu de acceptat să ne simțim responsabili pentru tot ceea ce face parte din viață noastră, ca de exemplu: discursul unui radicalist pe care îl auzim din întâmplare, furtul propriului portofel șamd. Însă aceasta este realitatea: la nivel subtil noi am chemat acel eveniment în viața noastră.

Ho’oponopono este un proces de iertare și transformare; este o cerere adresată Iubirii de a goli ființa noastră de energii toxice și a o umple cu sine. Ho’oponopono înseamnă a face ceea ce este potrivit sau a corecta o greșeală. Este o modalitate de rezolvare a problemelor, iar tot acest proces se desfășoară în interiorul nostru. De vreme ce nu suntem pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă cu adevărat la un moment dat, tot ce putem să facem este să nu ne mai luptăm, ci să avem încredere. Este vorba de a ne asuma responsabilitatea absolută pentru tot ceea ce se întâmplă în viața noastră. Demararea acestui proces nu aduce rezultate imediate. Însă ideea nu este să obținem rezultate, ci să avem pace. Când ajungem să avem pace, obținem și rezultatele pe care ni le doream inițial.

Cei patru pași ai metodei sunt foarte simpli, este vorba despre rostirea proprozitiilor: Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulțumesc! Te iubesc!

Dar ce înseamnă ele?

Îmi pare rău! înseamnă să ne exprimăm părerea de rău pentru tot ceea ce s-a întâmplat (cu sau fără știință noastră), pentru orice lucru ‘greșit’ la care am fost martori. Ne vom simți eliberați de poveri pe care nici nu știam că le purtăm.

Iartă-mă! înseamnă să ne cerem iertare pentru toate de mai sus pentru care ne-am exprimat părerea de rău. Putem cere pur și simplu să fie iertat totul la noi. De fapt, când facem asta, începem să ne iertăm pe noi. Și, oricât ar părea de ciudat, procesul magic de vindecare se activează.

Mulțumesc! înseamnă să ne arătăm recunoștința pentru tot ceea ce s-a întâmplat în viața noastră. Pentru cele bune, deoarece ne-au adus bucurie, pentru cele mai puțin bune, pentru că am învățat din ele.

Te iubesc! înseamnă să declarăm iubire către tot ceea ce ne aparține. La fel, bune sau mai puțin bune. Fac parte din viață noastră, iar astfel vom învața, în timp, să iubim tot ceea ce este al nostru, tot ceea ce suntem noi.

Prin simpla rostire a acestor patru propoziții, în legătură cu orice sau oricine din această lume, ne vom elibera de ‘amintirile’ trecutului. De fapt, ne vom elibera din ce în ce mai mult din strânsoarea subconștientului și vom începe să petrecem mai mult timp în prezent, conștienți. Poți rosti Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulțumesc! Te iubesc! în legătură cu corpul tău, cu serviciul tău, cu partenerul tău, cu copilul tău! Cu, de exemplu, casa care nu se mai vinde odată (apropos de asta, exact cu Ho’oponopono am vândut o casă în 5 zile, dupa ce stătuse 2 ani listată pe net), cu șeful pe care îl simți că nu te place, cu o persoană din trecutul tău căruia ii mai porți ranchiună șamd. Funcționează pentru că este vorba despre energie și intenție. Iar cu cât le vom rosti mai mult, cu atât vor deveni parte din noi și vor elibera fără să știm, exact ca un program care lucrează în background.

Forma care îmi place mie cel mai mult și o folosesc aproape zilnic este:

“Te iubesc și știu că în măsură în care eu mă vindec, te vindeci și tu! De aceea aici și acum îți spun că: Îmi pare rău pentru durerea pe care o împărtășim! Te rog să mă ierți pentru că drumul meu s-a intersectat, chiar acum, cu drumul tău pentru vindecare! Îți mulțumesc pentru că ai venit aici pentru mine! Și te iubesc pentru că ești cine ești! Fii binecuvântat! Pacea fie cu ține! Toată pacea lumii! Îți doresc pace dincolo de orice înțelegere! Te iubesc!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top