Now Reading
Casă organizată, minte… nu prea?

Casă organizată, minte… nu prea?

diana-moldoveanu
Casă organizată, minte... nu prea?

Pe agenda lui 2024 trendurile arată că la loc de cinste stă organizarea. Iar o mulţime de studii au demonstrat cum un mediu organizat poate oferi un boost de productivitate, reduce stresul și anxietatea. Și atunci de ce este atât de greu să ne organizăm programul, casele și… mintea? Am încercat să adun cât mai multe răspunsuri în rândurile ce urmează și să deslușim misterul alături de primul master professional organizer din România, Diana Mihăilă.

Există și o legătură între hormonul stresului, cortizolul, și traiul într-un spaţiu aglomerat și o probabilitate că „dezordinea și dezorganizarea pot duce la tulburări de anxietate cronice la unele persoane”, spune Daniel Levitin, specialist în neuroștiinţe la Universitatea McGill din Montreal, Canada.
Dezordinea și lipsa de organizare pot fi extrem de perturbatoare, făcând dificilă concentrarea și finalizarea altor proiecte, ceea ce poate duce la o senzaţie de stagnare, la frustrare și un sentiment al insuficienţei profesionale.
Recent, în special pe TikTok și Youtube e tot mai prezent termenul depression room – camera depresiei – care descrie astfel de spaţii, îngropate în haine aruncate, lucruri împrăștiate și un sentiment profund de zădărnicie. Pentru că da, pare că o asemenea cameră nu va mai arăta niciodată… normală.

5% din timpul nostru, cedat dezorganizării

Levitin susţine că se poate cuantifica timpul pe care oamenii îl pierd căutând obiecte pierdute, ratând întâlniri sau întârziind la serviciu sau la școală din cauza vieţii dezordonate. „O persoană obișnuită probabil pierde 5% din timpul său din cauza dezorganizării. Ia-ţi salariul anual, înmulţește-l cu 5%, și poţi măsura ce te-ar putea costa dezorganizarea”, a spus acesta citat de National Georgraphic.
Un studiu realizat de Universitatea din Connecticut, SUA, a constatat că în perioadele de stres crescut, oamenii tind să apeleze la astfel de activităţi pentru a-și regăsi echilibrul și pentru a-și simţi mediul mai organizat și sub control. Deci, dacă simţi nevoia să faci curăţenie și să ordonezi când te simţi stresat, este posibil ca mintea și corpul tău să caute o modalitate de a aduce ordine și claritate în mediul tău, pentru a-ţi îmbunătăţi starea de bine.

 

Citește continuarea articolului în ediția martie 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top